AK Parti Teşkilât başkanı Süleyman Soylu, 12 Eylül'de yapılacak AK Parti 5. Olağan Kongresi için 'sıçrama kongresi' nitelemesi yaptı. Soylu'ya göre 'evrensel' bir misyon taşıyan AK Parti Kongresi' yeni bir sıçrayış için basamak olacak.

2 Eylül'de gerçekleşecek AK Parti 5. Olağan Kongresi için, Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'dan kritik açıklamalar geldi. Soylu, kongrenin bir "güven tazeleme"den ziyade, parti için yeni sıçrayış sağlayacağı, tarihsel bir sorumluluğu olduğu ve seçimden önce yapılmasının da avantaj olacağı görüşünde...

Al Jazeera'ye açıklama yapan Soylu, 1 Kasım seçimlerini tek kelime ile tanımlaması istendiğinde "karar" ifadesini kullandı.

İşte Soylu'nun o açıklamalarından kritik satırlar:

"AK Parti'nin 1., 2., 3. ve 4. Olağan Kongresinin hatta 1. Olağanüstü Kongresi'nin her birinin hem kendine ait bir anlamı, hem kendine ait bir konusu, hem de bir işlevselliği vardı. Örneğin 4. Olağan Kongre'nin en temel işlevselliğinden birisi şuydu; zamanın ruhunu iyi okumuştu ve Türkiye'yi ilerleten, Türkiye'yi demokratikleştiren, sürdürülebilir istikrarı ortaya koyan, Türkiye'yi kendi değerleri ve kendi medeniyetinin anlayışıyla buluşturan, dünyada varlığını ifade eden bir tablo ortaya koyuyordu.

2011 Arap Baharı yılıydı ve özellikle Türkiye Batı ile Doğu arasında medeniyetin de kendisine sağlamış olduğu avantajı iyi yönetmek için ciddi bir gayret ortaya koyuyor ve bütün bunlarla birlikte de bir taraftan Ortadoğu'nun liderleri ile Batı'yı kendi kongre salonunda ve ülkesinde bütünleştiriyor, Türkiye'nin demokrasinin özellikle ortadoğuda ve etrafımızdaki komşu ülkelerde demokratik bir süreçle onların da buluşmasını sağlayabilecek ve bütün dünyanın da aslında kendisinden beklediği, hem kendisinin demokrasisini yükseltmeyi, hem de etrafındaki ülkelerin demokrasiye daha fazla evrilmesini ve onların da yükselmesini sağlayabilecek bir misyonu üstleniyordu.

Dünyanın problemli meselelerinden çekinmeyen, cesaretle üzerine gidebilen bu konuda dünyaya "ben de varım, ben de problemlerin ve meselelerin çözülmesinde kanaat sahibiyim" diyebilen bir iddiayı ortaya koydu.

Yani AK Parti'nin kongreleri yerel değildir. AK Parti'nin Kongresi evrenseldir. Sadece ülke içerisine yönelik, kendi sempatizanlarına, kendi partililerine, kendi gönüldaşlarına, dava arkadaşlarına ve delegelerine yönelik bir kongre değildir."

"SIÇRAMA KONGRESİ OLACAK"

"Şimdi bu kongre AK Parti'nin iddiasını tamamlamak için, iddiasını devam ettirebilmek için, tek başına iktidarla beraber Türkiye ile ilgili temel hedeflerine, büyük hedeflerine ulaşabilmek için önemli bir sıçrama kongresi olacaktır.

Bu kongrenin temel hedefi buradadır. Kendi felsefesine, fikrine, düşüncesine, Türkiye'ye getirdiği kazınımlara sahip çıkan ama Türkiye'nin hedeflerini de kendisiyle beraber, kadrolarıyla bütünleştiren, bunun için bütün kadrolarıyla, teşkilatlarıyla birlikte tüm partililerle birlikte yeniden büyük Türkiye hedefine, yeni Türkiye hedefine, güçlü Türkiye hedefine ulaşmanın güçlü adımlarından bir tanesi ve startı tekrar buradan verilecektir. 

O yüzden bu kongrenin misyonu sadece yeniden kadro yenilemek veya var olan kadroların güveninin tazelenmesi değil, aslında bu kongrenin misyonu Türkiye'nin ulaşacağı temel hedeflere adım atabilmek için, yeniden o sıçramayı sağlayabilmek, devam ettirebilmek için önemli bir odak noktası olmaktadır.

Bu kongre hani rampalar vardır ya, atışı ve sıçramayı sağlar. Bu kongre AK Parti'nin yeni bir rampadan sıçrayacağı ve iyi bir başlangıcı gerçekleştireceği bir kongre olacak. Füzeler rampalardan giderler. Bütün heyecanı da budur bu kongrenin, teşkilatlarımızdaki heyecanı da budur, partililerimizdeki heyecanı da budur. Biz bunu sağlayacağız. "

"KONGRE ENERJİ ÜRETECEK"

"Bu kongre AK Parti'nin diğer kongreleri kadar düzenli olacak. Bu kongre AK Parti'nin diğer kongreleri kadar anlamlı ve mesaj yüklü olacak. Bu kongre AK Parti'nin diğer kongreleri kadar enerji üretecek. Hem Türkiye'ye, hem dünyaya, hem etrafımızdaki coğrafyaya. Yine bu kongre teşkilatımızla, partililerimizle, milletimizle, AK Partiyi merak edenlerle, etmeyenlerle yeni bir iklim oluşturacak. Bir siyasi partinin en önemli organıdır kongre. Hayatiyet bulduğu organıdır. Yeniden silkindiği yeniden tazelendiği, yeniden ahitleştiği yeni bir sözleşmenin altına o partinin kurucu unsurları dahil, bütün unsurlarının imza attığı ve o büyük yolculuğunda önemli bir safhanın yeniden başlangıcını yaptığı , o büyük yolculuğun içerisindeki bir safhanın başlangıcını yaptığı ve güçlü mesajları olan bir kongre ortaya çıkacaktır.

Ben teşkilatlarımızın da çok heyecanlı olduğunu biliyorum. Seçim öncesi olması partimiz açısından önemli bir avantaj ortaya koyacak. Bunu hep beraber kongre salonunda da yaşayacağız. "

"TEK BAŞINA İKTİDAR ARZUSU..."

"Çok açık, çok net. Bir; tek başına iktidar arzusunun ve Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşma arzusunun başta milletimiz, parti, partililerimiz o kongre salonundaki enerji ile oluşturacaklar. Oradan çıkan enerji seçimin sonucuna yansıyacak. Çünkü şu anda bütün Türkiye'de tek başına iktidar olamamanın Türkiye'ye maliyetinin ne olduğunun görüldüğü bir tablo ile karşı karşıyayız.

Biz burada yalnız değiliz. Biz burada sadece AK Parti teşkilatları olarak yalnız değiliz. Bütün milletimizle bunu yaşıyoruz. Her zamanki gibi milletimizin hem desteği, hem beklentileri hem duası bizimle birlikte.

Aynı zamanda da bir rasyonel gerçeklik var. Biz şunu gördük son iki ayda, üç ayda AK Parti'nin aslında Türkiye'nin en büyük diğer ülkelere karşı, etrafımızdaki coğrafyaya ve rekabet etttiğimiz ülkelere karşı görece üstünlüğünün tek başına iktidar olduğunu gördük. Bu bizim ekonomimize yansıdı, bu bizim sağlımıza yansıdı, bu bizim ulaşımımıza yansıdı, bu bizim uluslararası alanda kurduğumuz ilişkilere yansıdı. O farklılık bize büyük bir avantaj olarak, katma değer olarak döndü. "

"KONGRENİN TARİHSEL SORUMLULUĞU" 

"Şimdi iki, iki buçuk ayda gördüğümüz tablo Türkiye'nin 21. asırdaki en temel avantajının, diğer ülkelere karşı görece üstünlüğünün tek başına iktidar olduğunu gördü. Burada şu nokta bizim için önemlidir, bunu milletimiz de takdir ediyor, bütün bu değerlendirmeler, görüşler bu kongrenin enerjisini ve AK Parti''nin sorumluluğunu bütünleştirecektir.

Bu kongrenin tarihsel bir sorumluluğu da vardır ve Türkiye'nin başladığı yolculuğu sürdürmektir. Bu kongrededir bu sorumluluk, tarihsel sorumluluğu da budur. Bunun da tekrar başlangıç noktası seçimdir."

KONGRE TARİHİNİ ÖNEMİ

Kongre tarihleri de önemlidir. Kongre tarihleri sadece bize ait değildir. Bu partinin en büyük organı partinin olağan genel kuruludur. Karar verici organıdır. Bu organ bu kongreyi bekler. AK Parti seçimleri de hep aynı tarihlerde yapmayı kendisine iktidar olduğu zaman kendisine bir kural edinmiştir. Türkiye'nin belki de istikrarının temel çıpalarından bir tanesidir bu.

Seçim bittiği andan itibaren bizim önümüzde bir başka mesele vardı. Dönüp parti içi bir kongre değerlendirmesine girmek, seçimin bittiği andan itibaren önümüzde olan işteki enerjimizi bölmek anlamına gelirdi. Biz gücümüzü bir koalisyon kurmaya, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamaya tamamen yoğunlaştırdık ve bu sonuca erer ermez de, olumlu veya olumsuz hemen 30 Eylül'e kadar kongre yapma günümüz vardı. Döndük ve hemen çok doğal bir tarih olan 12 Eylül'de bu kongremizi gerçekleştirdik."

"RİSK VAR MIDIR?"

"Yani AK Parti'de her şey doğal akışı içinde gidiyor. Bu aslında bizim olağan akışımızdır. Burada bir risk yoktur. Bir risk var mıdır? Hayır bir risk yoktur.

Her kongrenin kendine ait sonuçları vardır. Bu sonuçlara karar veren kongrenin unsurlarıdır, delegeleridir ve AK Parti'ye sadece bir siyasi parti olarak bakarsak bir risk görebiliriz. Ama AK Parti bir siyasi partinin ötesinde bir millet ocağıdır. Evet kurumsallaşmış şekli bir siyasi partidir. Ama bir siyasi partinin beklentileri, çıkarları, bir siyasi partinin içerisindeki bir takım refleksler üzerinden AK Parti değerlendirilemez. AK Parti büyük bir harekettir ve milletin hareketidir. Onun için AK Parti bu kongrelerden kendi içine yönelik bir değerlendirmede bulunmaz tam tersine bu kongrelerin geleceğe ait, milletimize ait, siyasi hayatımıza ait bir fırsat olarak nitelendirir ve buradan öyle bir çıkış gerçekleştirir. Milletimize bir mesaj verir, etrafımızdaki coğrafyaya mesaj verir ve ülkeye mesaj verir. Bu kongrenin temel oturduğu zemin burasıdır.