61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Trabzon Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, Kaşüstü’nde Karayolları tarafından yapılması planlanan ‘Dal-çık’ kavşağı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
İlk etapta ‘Köprülü’ olarak planlanan ancak sonrasında Trabzon kamuoyunun baskısıyla ‘Dal-çık’a çevrilen projenin değişim hikayesini anlatan Hamzaçebi, burada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun desteğine vurgu yaptı.

DSİ’DEN GÖRÜŞ ALINDI
İlk defa bir siyasetçinin TMMOB’un yanında yer aldığını ifade eden Hamzaçebi, “
İlk kez bir siyasetçinin bize destek olduğunu gördüm. Biz burada Karadeniz Bölgesinde ki TMMOB sekretaryası olumlu her projeyi destekleriz. Kaşüstü’nde viyadük olmaz mı olur ama kentin siluetini bozacağı için ‘dal-çık’ olmuyor mu diye bir araştırma yaptık. Bir heyet kurduk. Kurduğumuz heyet DSİ’den görüş aldı. Sorun olmayacağını söylediler” dedi.
 
“BU PROJE TMMOB’UN PROJESİDİR”
Ardından bir firma ile görüştüklerini ifade eden Hamzaçebi, “Ardından gelişen süreçte hazırlanan proje ilgili makamlara iletildi. Ve Süleyman Soylu’nun desteği onaylanarak ihale sürecine gelindi. Yoksa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu desteklemese Karayollarından onaylanmış bir viyadük projesi iptal olmaz” diye konuştu.
 



“SİYASİ ERKE NE KADAR BASKI YAPACAKSIN”
Burada yapılacak kavşağın gecikmesinin en uygun projenin araştırılarak ortaya konulması nedeniyle olduğunu ifade eden Hamzaçebi, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu desteklemese olmazdı. Niye olmaz benim ya da Mustafa Yaylalı’nın kişisel olarak Karayolları Genel Müdürüne, ne kadar baskı yapacağız. Ya da siyasi erke ne kadar baskı yapacaksın. Yapamazsın ki... Zaten o düşüncede olduğu için yapmış.
 
“KARAYOLLARINI SUÇLAMIYORUM”
Burada Karayollarını suçlamıyorum. Karayolları viyadük neden yapar? Karayolları için,  viyadük en sorunsuz yöntemdir. Karayolları viyadüğü yapar üstten gider.  Sıkıntısı en az yöntemdir. Orada bir su seviye arttığında, motorlar çalışmazsa göllenme nedeniyle risk almak istemiyor. O en risksiz, yöntemi yapmak ister” dedi.



 
“MEYDAN’DA TÜNEL YAPILABİLİRDİ... “
Reşadiye Kavşağında ve Meydan’da Taksim Yokuşunda yapılan köprülü kavşaklara da değinen Hamzaçebi, “Reşadiye Kavşağında ki viyadük şehre, tarihi bir kente yakışmıyor. Meydan’da ki Taksim yokuşunda ki viyadük, bu bölgede çalışılsa en uygun proje ortaya konulabilirdi. Bunlar ayarlanabilir.
Meydanda köprünün yapılması kötü bir görüntü oluşturuyor. Biz kent yapmayı bilmiyoruz. Yıllar önce bir arkadaşımız gelmişti sempozyuma. “Deniz nerede?” diye sordu.. Önüne set gibi binaları kurarak bağlantısını kesiyoruz. Mahalle yapmayı bilmiyoruz. Şehri havalandıracak vadileri yerleşime açarak hava koridorlarını kapatıyoruz” ifadelerini kullandı.