İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu Bayram tatili öncesi, trafik güvenliğine yarar sağlamayan vatandaşı çileden çıkaran uygulamanın kaldırılacağını açıkladı. Yıllardır vatandaşı çileden çıkaran cezadan daha çok vatandaşın soygun diye hitap ettiği uygulama ile ilgili Trabzon İl Başkanları’nın görüşlerini aldık.
 
MHP İl Başkanı Nihat Birinci, CHP İl Başkanı Turgay Güngör, Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Kurt, Kamu- Sen İl Başkanı Coşkun Dilber ve KESK Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci uygulamanın son derece doğru olduğunu dile getirdi.
 
İnsanlarımız Orada Mağdur Oldu
 
Ordu’da kaldırılan TEDES uygulaması ile ilgili açıklamada bulunan MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci kararın yerinde bir karar olduğunu belirterek “Bu uygulamanın kaldırılması yerinde karar olmuştur. Bu güne kadar bu uygulamanın yüzünden birçok insanımız mağduriyet yaşamıştır. Vatandaşlar orada zor durumda kalmıştır. Bu uygulamaya son verdiği için İçişleri Bankımız Sayın Süleyman Soylu’ya bu isabetli kararından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
 
Kaldırılması Doğrudur
 
CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör kararla ilgili olarak: “Orada gerçekten olağanüstü bir tuzak vardı. Bütün insanlar orada bir şekilde tuzağa düşerek ceza ödemek zorunda kalmıştı. Tabiî ki bunun kaldırılması doğrudur. Yani şehirlerarası bir ulaşım yolunda işte 50 kilo metre ile daha sonra 70 kilo metreye çıkarıldı seyretmek mümkün değildir. Yani bugün orada ki ceza uygulaması insanları bir şekilde zor duruma düşürmek gibi bir amaçla yapılmaktaydı. Aslında işin bir de değişik boyutu var hala şehirlerarası trafiğin şehir içinden geçirilmesini anlamak mümkün değil. O yolların yapılamamsı trafiğin oradan seyretmesi eksikliktir. Ama yinede özenle takip etmek lazım. Sonuçta şehir içi geçişidir. Belli bir hızla geçilmesi gerekmektedir. Ama kaldırılmasını doğru buluyorum bu uygulamanın” dedi.
 
Vatandaş Orada Mağdur Oldu
 
Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt kaldırılan TEDES uygulaması ile ilgili kuralların olması gerektiğini ancak bu uygulamanın vatandaşı çok zor durumda bıraktığını ifade etti. Kurt açıklamasında şu cümlelere yer verdi; “Vatandaşımızın bu uygulamadan ciddi rahatsızlığı vardı. Belki kontrol amaçlı olabilir ama vatandaşımız bu durumdan ciddi derecede rahatsız oldu. Bundan dolayı bu kararın doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Vatandaşımız orada ciddi derecede mağdur oldu. Kurallar olmasın vatandaşımızın oradan istediği hızla geçsin demiyoruz. Tabi ki kurallar olmalı ama bu kural insanları mağdur etti.
 
Caydırıcı Değil Zulümdü
 
Kamu Sendikaları Konfederasyonu Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci TEDES uygulamasının kaldırılmasının doğru olduğunu ifade ederek şunları kaydetti; “Ordu ilimizde ki radar uygulamasının bir takım tartışmalara ve cezalandırmalara neden olduğu görüyorduk. Bu uygulama gerekli ve şart ise trafik uzmanları bunun caydırıcılığını ve etkinliğini tespit etmişse Türkiye’nin bütün illerinde uygulanması gerekir. Ama caydırıcı değil, etkili değil ve trafik kazalarını engellemiyor ve vatandaşa zulüm haline dönüşüyorsa o zaman bu sorunluydu. Kaldırıldığına göre etkili değil o nedenden dolayı kaldırılmasının doğru bir karar olduğunu ifade etmek istiyorum. Karar doğru bir karardır. Kurallar insanları bezdiren ve sonuç üretmeyen nitelikte olmamalıdır.” 
 
Kaldırılması İsabetli Oldu
 
Trabzon Kamu-Sen İl Başkanı Coşkun Dilber kararın isabetli olduğunu ifade etti. Uygulamanın tuzak bir mekanizma olduğunu ifade ederek şunları kaydetti; “ Ben bizzat kendimde oradan geçtim. Trafik kurallarına uyulması konusunda hepimiz hem fikiriz. Ancak bu sistem öylesine dizayn edilmiş ki belli aralıklarda hız limiti yok belli aralıklarda hız limiti var. İkisi arasında ki mesafe oldukça kısa. Aracın ikisi arasında duraksaması mümkün değil. Otomatik olarak radara giriyor. Bu haliyle adeta radar tuzağıydı. Bence kaldırılması isabetli olmuştur. Çünkü uygulama tuzak bir mekanizmaydı. Ticari mantıkla dizayn edilmişti. Kaldırılması doğru olmuştur.” 
 
Çok Şükür Kaldırıldı
Daha önce Ordu’da TEDES tuzağına düşen Nakliyatçı İsmail Tosunoğlu kararın çok yerinde bir karar olduğu ifade ederek “Bu karar kesinlikle çok yerinde bir karar olmuştur. Bizim orda bazı servis araçlarımız bir geçişte 3 tane 4 tane peş peşe ceza yedi aynı saat içinde. Kaldırılacak diye bekledik. Sonunda kaldırıldı. Bakanımız çok yerinde bir karar almıştır. Seksenle giden bir araç bir anda nasıl 30 kilometreye düşsün. Bunların hepsi tuzaktı. Çok şükür tuzak kaldırıldı. Nakliyeciler adına Bakanımıza bu kararından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Kaldırandan Allah razı olsun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin (TEDES) kaldırıldığına dair açıklaması, bazı vatandaşlar ve sürücüler tarafından olumlu karşılandı.  Ordu’nun Fatsa ilçesinde sürücüler ve vatandaşlar TEDES değerlendirmesinde bulundu. TEDES’in çok sürücünün canını yaktığını belirten sürücüler, Ordu’dan geçmek bile istemediklerini belirttiler.
 
Sürücü Şakir Karaoğlanoğlu, “Kalkması iyi oldu ama kalkmasa da iyi olurdu. Yaşayacağız, göreceğiz. Radar gerçekten bizim canımızı maddi olarak yakıyordu fakat kazaları da önlüyordu. Tüm sürücülere bundan sonra trafik kurallara uymasını istiyorum” dedi.
 
TEDES’in kalktığı için çok mutlu olduğunu belirten sürücü Mustafa Kısa, “Bizler şehir içinde ticaretimizi yapıyorduk. İster istemez cezaları yiyoruz. Kaldırıldığı için çok mutluyuz” diye konuştu. 
 
TEDES’in kaldırıldığını ilk defa duyan ve Trabzon’a gittiğini belirten Sadettin Ayaz, “Artık hızlı gidebiliriz. Tabii ki kurallara her zaman uymamız gerekiyor. Radar sistemi insanları Ordu’dan soğutmuş. Artık rahatça buraya gelebilirler” dedi. İlk gün 4 tane radar cezası yediğini belirten sürücü Kemal Şahin ise yaptığı açıklamada, “Allah razı olsun bunu kaldıranlardan. Bin 200 TL ceza yemiştim. Helali hoş olsun” şeklinde konuştu. 
 
Diğer sürücüler de, “Ordu’dan geçerken tereddütlü geçiyorduk. İşimiz olmasa buraya bile gelmiyorduk. Artık rahatça Ordu’dan geçebiliriz” dediler. Fatsalı vatandaşlardan Fikri Varan yaptığı açıklamada, “TEDES bizim için çok sıkıntıydı. Allah razı olsun bizi bu radardan kurtaranlardan” açıklamasını yaptı.
 
Taka