Çizmecioğlu, “Ortodokslar’ın ayin günü pazar günüdür. Bu ayin niye hafta ortasında yapılıyor?” dedi.

SAADET Partisi Trabzon İl Başkanı Mahmut Çizmecioğlu dün il binasında düzenlediği basın toplantısıyla ayinle ilgili düşünce ve endişelerini dile getirdi. Çizmecioğlu, “İnsanın inanma hakkı, inancını öğrenme, öğretme, açıklama, yayma, yaşama hakkını kapsamaktadır. Bu hakkın en temel ve kutsal bir hak olduğuna inanıyoruz. Tarihimiz de inancımıza uygun kurduğumuz devletlerin egemen olduğu bölgelerde bu hakkın kullanıldığının örneklerini tüm insanlık müşahede etmiştir. Ancak bu ayin tamamen siyasi amaçlı ve Megola idea fikrine hizmet eden bir harekettir. Yaklaşık on yıl önce Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Rahmi Koç önderliğinde yine Sümela’da bir paskalya yortusu düzenlemek amacıyla, içinde beş yüze yakın Yunan ve Rus vatandaşı bulunan bir gemi Trabzon’a gelmişti... Trabzon halkının yoğun tepkisi üzerine Patrik ve Koç gemiden inememişler ve gemi Trabzon’u terk etmek zorunda kalmıştı. Ama akan zaman, ayincilerin lehine işledi. Yukarıda sözünü ettiğimiz 2009 krizinden sonra, Başbakan Tayyip Erdoğan duruma el koydu... Başbakan’ın talimatıyla 2010 yılında, tam 88 yıl sonra ilk ayin gerçekleşti... Daha önce Trabzon halkı tarafından protesto edilince, arkadaşı Rahmi Koç’la birlikte, limana indirilmeden Trabzon’u terk etmek zorunda kalan Bartholomeos bu defa zafer kazanmıştı ve kazandığı zaferi 2000 kişilik ayinle taçlandırdı!..

Sözde gelen ‘olumlu tepkiler’ üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı her yıl 15 Ağustos’ta ayin yapılabileceğini açıkladı. Bölgedeki tepkiyi kırmak için “Daha çok turist gelecek, gelirler artacak”  yalanını savuranlar, son iki yılda ‘artan’ turizm gelirleriyle ilgili bir tahmin yapabilirler mi acaba? Yapamazlar, yapmazlar... Ayin için gelenlerin bir kısmını Kredi Yurtlar Kurumu’nun Maçka’daki yurtlarında bedavaya ağırlayan zihniyet, bize hangi turizm bilançosunu sunabilir?” dedi.

AYİN SİYASİ BİR HAREKET
15 Ağustos 2009 yasalara aykırı olarak yapılan, akabinde Kültür bakanlığının yazısıyla izne bağlanan bu ayinin; Fatih Sultan Mehmet Hanın İstanbul ve Trabzon Rum Pontus imparatorluğuna son verdiği günden beri yürürlükte olan bir yunan ülküsünün gerçekleşmesine hizmet eden siyasi bir hareket olduğuna dikkat çeken Çizmecioğlu, “Bugünkü AKP iktidarının dinler arası diyalog, İbrahimi dinler birliği, hoşgörü toplantıları ve bu ayin izni AB ye girme adına verilen önemli tavizlerden biridir.AKP iktidarının her işte olduğu gibi kafasını devekuşu gibi kuma gömen davranışlarının yanlış olduğunu kendilerine bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.