İmera grubunun kurucu üyeleri Hüseyin Ulusan, Merve Yavuz, Berat Bayraktar ve Yıldıray Yanlı ile grubun kuruluşunu, amacını, Trabzon müziğini ve Trabzon’un olmazsa olmazı Trabzonspor’a dair Onur Emre Sarısoy’a açıklamalar yaptı. Ulusan, Karadeniz Müziğinin ‘Zuğaşi Berepe’ diye sembolleşen isimlerinden Kazım Koyuncu’yu anarken Trabzon kamuoyuna da çağrıda bulundu.

Dostlarımız Yardımcı Oldu

Grup İmera nasıl kuruldu?

İMERA: “Grubumuz 2014 yılı başında kuruldu. Yıldıray’la ben zaten müzik çalışmaları yapıyorduk. Birlikte ne yapabiliriz, nasıl yaparız ve nasıl güzel bir müzik yaparız dedik. Hız kaybetmeden albüm çalışmalarına başladık. Albüm için çok uğraştık ve çok sayıda müzisyen dostumuz da yardımcı oldu. Her birimiz ne kadar eskiden beri bu işle uğraşsak da İmera olarak yeni bir oluşumuz.”

Gün Yüzüne Çıkmamış Hikayeler

Neden İmera ismi? “Karadeniz’de hikayeler“ vurgunuz var bu nedir?

İMERA: “Grubumuza İsim ne koyabiliriz diye sorduğumuzda herkes fikrini söyledi. İmera gün demektir ve her doğan yeni bir gün de insanoğluna umuttur. Karadeniz bugüne kadar o kadar çok duyguyu içerisinde barındırmıştır ki bilinenin yanında unutulmaya yüz tutmuş türküler ve bitip tükenmeyen hikayeleri de sahiplenmiştir. İnanın Karadeniz’de gün yüzüne çıkmamış çok daha eser var. Orijinalliğini bozmadan ve kaybettirmeden bu hikayeleri insanlara aktarmak istiyoruz”

Çocukluğumuzun Besteleri Var

Albümünüzden bahseder misiniz? Hangi eserinize klip çekeceksiniz?

İMERA: “Albümdeki eserlerin birçoğunun bestesi baya eski, çocukluk döneminde yaptığımız besteler bile var. Biz Karadeniz’e ve memleketimize âşık insanlarız. Bu aşkın yoğunluğundan olsa gerek yaşadıklarımızın dışa yansıması olan bestelerimizde bu güzelliği ortaya koyuyor diye düşünüyoruz.

Yan İstanbul!

Albümde öne çıkan eserleriniz hangileri? Konserler ne zaman başlayacak?

Albümde 13 şarkı yer alıyor ve hepsi bizim için önemli. Albümdeki şarkılardan bir eserde Üstad Yusuf Cemal Keskin’le düetimiz var. Tekrar teşekkür ediyoruz ona. Albüm hazırlık aşamasındayken dinleyicilerin Yan İstanbul ve İmera Fera adlı şarkılarımıza beğenisi daha fazla olur diye düşündük fakat albüm çıktıktan sonra gördük ki her şarkının ayrı bir kitlesi var. Köy sevdalığını anlatan İmera Fera adlı şarkımıza klip çekmeyi düşünüyoruz. Konserlere de 1 ay içinde başlamayı düşünüyoruz. Eylül ayı içinde Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve tabiki de olmazsa olmaz Trabzon’da konserler yapmayı planlıyoruz. Aslında Trabzon’daki konser için KTÜ’nün açılmasını bekliyoruz ki kültürümüzün yansımasını yeni gelecek olan öğrenciler de yaşayabilsin”



Bize Sahip Çıkacaklardır

Trabzonlu bir müzik grubu olarak Trabzon’dan beklentileriniz nelerdir?

İMERA: “Trabzon çok farklı bir yer ne zaman neyi destekleyeceğini bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey Trabzon bütünüyle bir tek Trabzonspor’u destekliyor. Trabzon çok farklı karakterlerin ve liderlik vasıflarına sahip olan insanların yaşadığı bir şehirdir. Trabzon’un bize sahip çıkmasını istiyoruz çünkü biz bu toprakların çocuğuyuz ve Trabzon müziği yapıyoruz. Biz dinleyicilerimizle aynı sokaktan geçmişizdir, bizim hitap ettiğimiz dinleyiciyle ortak noktamız çoktur. Bizim duygumuzu insanlarımıza yansıtmamız bu yüzden daha kolaydır”

Bir Gün Değil Her Gün Trabzonsporluyuz

Trabzon’un müzik grubu olarak Trabzonspor için bir şeyler yapmayı düşünüyor musunuz?

İMERA: “İlk olarak şunu belirtelim ki, bir gün Trabzonsporlu değiliz biz her gün Trabzonsporluyuz. Bu topraklarda Trabzonspor ile yoğrulduk. Şunun da altını çizerek belirtelim ki bir gün olur da Kadıköy Şükrü Saraçoğlu’nda konser olursa bizi oraya çok zor çıkarırlar. Biz burada doğup büyüdük sözüm ona sonradan Trabzonsporlulardan değiliz. Gönül verdiğimiz Trabzonspor’umuza desteğimiz çıkarsız daim olacaktır”


Çıkarları İçin Kullandılar

Trabzon bize sahip çıkar derken de Trabzonspor’un bir etkinliği olduğunda bizim görev almamız gerekiyor çünkü biz gerçekten bu renklere gönül verdik. Trabzonspor için bir eser düşünürüz fakat teklif gelirse çünkü çok eser var. Kazım Koyuncu’nun Trabzonspor marşı gönülden ve emek vererek yapıldı o yüzden hala önemini koruyor. Bizden önceki sanatçılar hepsini kastetmiyorum ama Trabzonspor’u çıkarları için kullanmıştır”


Neden İMERA dinlenilmeli?

BAYRAKTAR: “Bizim öncelikle yaptığımız müzik Trabzon müziğidir. Fuat Saka, Volkan Konak gibi üstatlarımızın müziğini kimse tartışamaz. Trabzon insanı yıllarca Trabzon müziği diye Rize, Artvin yörelerinde yapılan eserleri dinlediler. İnsanlar “Neden İmera?” dememeli aslında biz biriz biz bu toprağız. Mera bir kültür hareketidir. Albümümüzde her eserde bunu hissedebilirsiniz”
YAVUZ: “İmera dostluk demek, sevgi demek, saygı demek, sevda demek. Her birimiz gözü kapalı bir şekilde bu işe evet dedik. Onun için İmera aslında müzikten önce bizim için herşey demektir. Yıllarca insanlarımız Trabzon müziği diye farklı müzikler dinledi. Biz bu tabuları yıkmak için, Trabzon’un unutulmaya yüz tutmuş olan türkülerini ortaya çıkarmaya geldik. Kültür elçiliği adına bir tohum ektik aslında. Bu toprakları bizimle paylaşan tüm gönül dostları da bunun farkına varacaklardır.
YANLI: “Her gün bir hikaye deyip Trabzon için çıktık yola, amacımız Trabzon müziği yapmak. Grubumuzun her bir üyesi de da Trabzonlu. Bizler Trabzon için bir şeyler yapıyoruz bunu da İmera olarak Allah’ın izniyle halledeceğiz”