Artvin florasının önemli bir kısmı 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve bir tabiat parkı ile koruma altına alınmış durumda. İlde ayrıca, 4 önemli bitki alanı ve bir biyosfer rezerv alanı bulunuyor. Çoruh Nehri üzerinde büyük bölümü tamamlanan ve önümüzdeki yıl Şubat ayından itibaren su tutulması planlanan Deriner Barajı'nın bulunduğu alan da dünyanın biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 karasal ekolojik bölgesinden biri olarak gösterilen Kafkasya Sıcak Noktası içerisinde yer alıyor. 
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü bu alandaki bazı bitkilerin su altında kalarak yok olmasını önlemek amacıyla "Çoruh Vadisi Deriner Barajı Su Aynası Altında Kalacak Alanın Endemik ve Endemik Olmayan Nadir Bitkilerinin Korunması" adıyla proje başlattı. 
AÇÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, proje sayesinde Deriner Barajı'nın faaliyete geçmesiyle su altında kalacak endemik bitki türlerinin tespitinin yapılacağını, bu türlere ilişkin lokasyon ve GPS koordinatlarının belirleneceğini ifade etti. 
Söz konusu türlerin fert sayılarının da belirleneceğini dile getiren Eminağaoğlu, "Projeyle öncelikli olarak bu türlerin sökülerek saksılara aktarılması, sera veya fidanlıklara taşınması, önceden hazırlanmış alanlara transfer edilerek tabiata kazandırılması amaçlanıyor" dedi. 
Deriner Barajı'yla 40 adedi endemik olmak üzere 550 civarında bitki taksonunun su altında kalacağını, bunlardan bazılarının risk altında olduğunu vurgulayan Eminağaoğlu, "Projeyle su altında kalacak 15-20 civarındaki bitki türünün, başka alanlara nakledilerek yok olmaktan kurtarılacağını tahmin ediyoruz" diyekonuştu

-"Türkiye'de bu yönde yapılan ilk çalışma"- 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı ise proje ile su altında kalacak türlerin tespitini yapıp nakledilmesi gerekenlerin belirleneceğini ifade ederek, şunları söyledi: 
"Söz konusu alanda bulunan bitki türlerini tespit ediyoruz. Nakledilmesi gerekenleri uygun alanlara taşıyıp çoğaltacağız. Endemik olmasa da bazı kıymetli türleri de götüreceğiz. Bazı türler kökleriyle, bazıları tohumlarıyla, bir kısmı da Çelik olarak taşınabilir. 
Türkiye'de bu yönde yapılan ilk çalışma. Artvin'de yapılması planlanan Yusufeli Barajı havzası için de benzer bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca, DSİ Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor, diğer bölgelerde de baraj suları altında kalacak nesli tehlikedeki bitkiler için de benzer çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Tabi buralardaki çalışmalarda öncelik, barajlarda su tutulma tarihlerine göre belirlenecek."