Vali Kızılcık, KTÜ'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen "Ortadoğu ve Avrasya Yaz Okulu" başlıklı eğitim festivalinde yaptığı konuşmada, Türk milletinin tarihte insanlık, medeniyet, barış ve kardeşlik adına mücadele ettiğini ve bir değer yaratmanın peşinde olduğunu söyledi.

Türk milletinin, bulunduğu yerde insanların birbirini severek, dünya barışına katkı sağlayacak şekilde yaşamalarını temin etmek için çaba gösterdiğini belirten Kızılcık, "Bu coğrafyada yaşayanların 24 saat uyanık ve tüm antenlerinin alıcıları açık ve 360 derece dönüyor olması gerekmekte" diye konuştu.

Vali Kızılcık, 2008'den itibaren dünyada finansal kriz olarak başlayan, daha sonra ekonomik krize dönüşen ve özellikle batı dünyasında çok ciddi olarak etkisini gösteren krizin Türkiye'de daha hafif şekilde hissedilerek geçtiğini anımsatarak, artık Türkiye'nin uluslararası camiada kendisinden beklenilen rolü oynamaya başladığını dile getirdi.

21. yüzyılda coğrafyanın 19. yüzyılda olduğu gibi dış politikada, güç dengesinde tekrar ön plana çıkmaya başladığını anlatan Kızılcık, tarih ve turizm kenti olan Trabzon'da son yıllarda kentin diplomasi üssü olması açısından da önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Kızılcık, "Trabzon'un, tarihi ve kültürel zenginliğine paralel olarak çeşitli inançların geçmişte beraber yaşadığı, hoşgörünün yüksek olduğu, misafirperverliğiyle nam salmış bir il olduğunu" vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Trabzon aynı zamanda Ortodoks dünyasının kutsal saydığı Meryemana Manastırı'na da ev sahipliği yapan bir kent. Dolayısıyla uluslararası alanda özellikle Ortodoks inancına sahip ülkelerin Sümela'da ayin taleplerinin uzun yıllar gündemde tutulduğunu, hem Avrupa Parlamentosu'nda, hem çeşitli uluslararası platformlarda dile getirildiğini biliyoruz. Biz tüm inanışlara, renklere saygılı, hoşgörülü olduğumuzun bir göstergesi olarak Sümela'nın senede bir gün, 15 Ağustos tarihinde, o dine mensup olan kişilerce ayine açılmasına, Dışişleri Bakanlığı'nın koordinesinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca müsaade ettik."

-"Talepte bulunan ülke konumuna geldik"-

Sümela Manastırı'nda ilk ayinin 2 yıl önce yapıldığını, bu yıl da 15 Ağustos'ta ayin yapılacağını belirten Kızılcık, şöyle konuştu:

"Sümela'daki ayin huzur ve barış içinde gerçekleşti. Ayin sonrası Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız, başta Yunanistan ve Rusya olmak üzere bunu talep eden ülkelerden 'siz de orada yaşayan azınlıkların hakları olan caminin açılmasına, başta Selanik olmak üzere müsaade edin' diye uluslararası alanda talepte bulundu. Biz o güne kadar devamlı sıkıştırılan, 'siz belirli inançları baskı altında tutuyorsunuz' denilen ülke konumundan, kendine güvenen bölgesel ve küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir ülke olarak bir adım öne geçip, artık talepte bulunan ülke konumuna geldik. Böylece uluslararası ilişkilerde psikolojik üstünlüğü bu alanda ele geçirmiş olduk."

Vali Recep Kızılcık, dış politikanın, iç politika uygulamalarıyla desteklenmesi halinde dış politikada söz söyleyebilme ve söylenilen sözün dinlenilebilme oranının arttığını da sözlerine ekledi.