Trabzon'un Maçka ilçesi sınırlarında yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 2 yıl önce Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda bu yıl 15 Ağustos Çarşamba günü, üçüncü kez düzenlenecek ayin için hazırlıklar başladı. Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde Karadağlar'ın eteğinde yer alan, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce yılda bir kez Hristiyan Ortodoks'ların ayin yapmasına müsaade edilmesinin ardından ilk kez 15 Ağustos 2010'da ayin düzenlenen tarihi Sümela Manastırı'nda bu yıl da aynı tarihte ayin gerçekleştirilecek.

88 yıl aradan sonra ilk kez 2 yıl önce ayin yapılan manastırda bu yılki ayin için hazırlıklar, Trabzon Valiliği koordinesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, jandarma, emniyet, sağlık, çevre ve orman ile il basın ve halkla ilişkiler müdürlüklerinin yanı sıra İl Özel İdaresi gibi kuruluşlarca yürütülüyor.

Sümela'daki ayine, alanın dar olması, gürültü ve ses yüzünden taş düşme tehlikesi sebebiyle belirli sayıda kişinin katılmasına müsaade edilecek.

Ayrıca ayinin sorunsuz gerçekleştirilmesi için alınacak güvenlik tedbirlerinin yanı sıra katılımcıların konaklama, ulaşım ve olası sağlık sorunlarının giderilmesi konusunda da tedbirler alacak.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Sümela Manastırı'nın ibadete açılmasının turizm açısından da önemli olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Turizm, her şeyden önce dinlenmek, görmek, bilgi sahibi olmak amaçlarıyla gerçekleştirilen seyahat ve ziyaretlerdir. İnsanlar güvenli, huzurlu ve rahatlatıcı yerlere giderek tatillerini gerçekleştiriyor. 15 Ağustos 2010'da Sümela'da gerçekleştirilen ilk ayinle biz dünyaya şu mesajı verdik. Dedik ki hangi dinden, inançtan düşünceden olursanız olun biz bunların hepsine saygılıyız, buyurun gelin buralarda tatil yapıp aynı zamanda Ortodokslarca kutsal sayılan Sümela Manastırı'nda senede bir gün ibadetinizi de gerçekleştirin. Dünyaya bu mesajı verdik ve bu mesajın dünyada doğru şekilde algılandığını düşünüyoruz."

-Ayin için rezervasyonlar yapıldı-

Kızılcık, Sümela'da 2011 yılında da yoğun katılımcıyla ayin düzenlendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sümela, 2011'de yine yoğun talep gördü. Sadece 15 Ağustos'da değil, diğer günlerde de turistik amaçlı olarak, Ortodoks inancından olsun olmasın insanlar burada huzurun, sükunun, barışın hüküm sürdüğünü gördüğü için buraya daha rahat gelmeye ve buralarda tatil yapmaya başladılar. Bu yıl yine 15 Ağustos ayin gerçekleştirilecek ve bunun için daha şimdiden gerekli hem resmi hem de turistik amaçlı sivil toplum kuruluşlarından rezervasyonlar yapıldı ve bizlerden randevular talep edildi. Biz de geçtiğimiz 2 yıl olduğu gibi bu yıl da misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız."

-"İnsanlar 365 gün buraya gelsin"

Vali Recep Kızılcık, insanların senenin 365 günü Sümela Manastırı'nı ve yöreyi ziyaret etmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl da geçtiğimiz 2 yıl olduğu gibi insanlar ayin için gelecek. Buraya sadece 1 gün gelinsinler istemiyoruz. İnsanlar 365 gün buraya gelsin, tatillerini geçirsinler, görmek istediklerini görsünler istiyoruz. 15 Ağustos Ortodokslar için önemli bir gün ama onun dışında da gelip tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimizi görmelerini arzu ediyoruz."