61SAAT HABER MERKEZİ

Trabzon’da Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmaları nedeniyle kapatılması, turist yoğunluğunu Uzungöl”e kaydırırken, en az Sümela Manastırı kadar öneme sahip Santa Harabelerinin içler acısı durumu, turizme yeteri kadar önem verilmediğinin en büyük göstergesi.

Trabzon’un Arsin İlçesi’nden ulaşımın sağlandığı, yolunun büyük bir kısmının asfaltlanarak tamamlandığı Santa Harabeleri’ne ulaşanlar büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar. 
Harabelerin etrafını yöredeki vatandaşlar, odun, saman gibi malzemelerini kurutmak için kullanırken, yine etrafına çekilen kamyon ve benzeri araçlar Manastır’ın gezilip görülmesine imkan da vermiyor. 

Yöre halkının bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten turistler ‘Burası Sümela Manastırından daha güzel, ulaşımı, doğası fakat harabelerin dışı gibi içleri de harabe ve en kısa sürede koruma altına alınmaz ise son kalan fresklerde sökülecek. Ayrıca yöre halkı çok bilinçsiz, burada harabelerin yapısına uygun olmayan çirkin yapılaşmalarda başladı. Bir Uzungöl skandalının burada yaşanmasından korkuyoruz. 
En azından içindeki otları biçsinler ve oradan birini görevlendirip, manastırdan kalan diğer parçaların korumasını sağlasınlar’ ifadelerini kullandılar. 

Konuyla ilgili Gümüşhaneli siyasi ve bürokratlar ‘Trabzon’a yakın bize faydası olmaz’ diyerek yeteri kadar özen göstermezken Trabzon’daki siyasi ve bürokratlarda Gümüşhane ili sınırlarında olduğu için yeterli müdahaleyi yapamadıklarından yakınıyor.