Trabzon Uzungöl'e Dubai merkezli bir yatırım şirketi tarafından yapımı planlanan teleferik projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve yatırım grubu bir araya geldi.

Trabzon Valiliği'nde gerçekleşen toplantıda bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Dubai ortaklı yatırım grubu temsilcileri, Trabzon Uzungöl'e yapılması planlanan teleferik projesi el sıkıştılar.

Projenin Uzungöl'ün doğasını daha da güzelleştireceğini ifade eden Bakan Erdoğan Bayraktar, "Burada söz edilen yatırım turizm ve teleferik yatırımı son derece önemli. Önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde 100 milyon dolar harcama yapılacağı dile getiriliyor. Bu Trabzon için çok büyük bir rakam. Birincisi Uzungöl-Haldızen'de 2 bin 403 metrelik bir teleferik. Yaz kış o bölgenin doğal güzelliğini seyir imkanı sunacak müthiş bir proje, inşallah olur. Diğer taraftan Sümela için de çok büyük bir ihtiyaç var. Oradaki uzunluk da 700 metre olması planlanıyor. İkisi için de proje hazır başlanması için bizim bürokratik olarak yardımlarımız talep ediliyor. Biz hakikatten, çevre yönünden ÇED raporu olsun, ruhsat olsun her türlü yardımı yapmaya hazırız. Sayın valimiz ve Belediye Başkanımız da her türlü yardımı vermeye hazır. Yeter ki Trabzonumuza yatırım gelsin. Sayın Dubai merkezli yatırımcımız Necdet Bey'e de teşekkür ediyorum. Körfez ülkelerinin, tabiata, yeşile, Ormana, denize, yaylalara olan özlemini giderecek bir proje. Bir taraftan da ilk etapta 500 kişiyi istihdam edecek bir çalışma. İnşallah proje hayat bulur, faaliyete geçer. Ben Trabzon'un hakiki bir çocuğu olarak, kim Trabzon'a bir gram iş yaparsa biz onun bileğini öperiz. Doğayı ancak işleyerek koruyabiliriz bu doğanın güzelliğine güzellik katacak bir proje" dedi.

Projenin Trabzon turizmine büyük katkı sağlayacağını belirten Trabzon Valisi Dr. Recep Kzılcık, "Bu gün sayın Bakanımızın himayesinde Trabzon'umuzun büyümesine ve gelişmesine ciddi katkılar sağlayacağına inandığımız, turizm sektörünün alt yapısına önemli bir yatırımı sizlerle paylaşmak için burada toplandık. Bu vesile ile yatırımı gerçekleştirecek olan değerli iş adamlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, Çömlekçi-Boztepe arasında yapımı planlanan teleferik hakkında sivil toplum kuruluşlarının olumsuz görüş bildirmesi üzerine geri adım attıklarını söyledi. Gümrükçüoğlu, "Biz Çömlekçi Projesi'nde teleferiğin yerini belirlememize rağmen sivil toplum kuruluşları çekincelerine dile getiriyor. Uzungöl'de yapılması planlanan projeyle karşılaştırdığımızda sivil toplum kuruluşları 350 metrelik bir proje olacak olan Çömlekçi-Boztepe teleferiğinin yararlı olacağı konusunda şüpheleri olduğunu dile getiriyorlar. Boztepe teleferiğinde, Uzungöl'de yapılması planlanan teleferiğin sunacağı doğa seyranı gibi bir görüntü oluşma imkanı yok. Bu nedenle bunun yanlış bir iş olduğunu düşünüyorlar. Eğer Sayın Bakanımız uygun görürlerse yarın projeye başlayalım" diye belirtti.

Bakan Erdoğan Bayraktar, Gümrükçüoğlu'nun sözleri üzerine Uzungöl projesinin başlangıcını gördükten sonra Boztepe teleferiğinin durumuna bir kez daha göz atacaklarını dile getirdi.

Dubai merkezli yatırım grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Necdet Kerem, projeye destek veren herkese teşekkür ettiklerini ifade ederek "Bu gün Trabzon için güzel bir gün, sayın Bakanımızın teşviki ve sayın Valimizin hizmet aşkı ile bu günden itibaren Uzungöl Teleferik İnşaat Turizm Ticaret ve Enerji Limited Şirketi resmen kurulmuştur. Şirketimiz, Uzungöl ve Sümela teleferik inşaatı için ilk etapta 20 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlamıştır. Uzungöl ve Sümela'da yapacağımız teleferik inşaatı, çevre bilinci içerisinde tarihi dokuyu bozmadan çevre dokusuna uygun bir şekilde gerçekleştireceğimizi huzurlarınızda ifade etmek isterim. Dünya harikası Karadenizimize mevcut yatırımı yapacak olmamızın yanında ticaret anlamında da yatırım getirme çalışmaları içerisindeyiz. Şimdiden projemiz hepimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.