Hristiyan aleminde “Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti.

Ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD Almanya ve Türkiye'de yaşayan çok sayıda Hristiyan katılıyor. Ayin sırasında mumlar yakılırken, dualar ediliyor.

Yaklaşık yarım saat sürecek ayini Fener Rum Partiği Bartholomeos yönetecek. Şuanda ayine katılacak Hristiyanlar, Sümela Manastırı Müze olduğu için biletlerini alarak alana giriyor.

Ancak ayin geçen yıllara göre sönük geçiyor. İlk iki yılda yaklaşık 2-3 bin kişinin katıldığı ayine bu yıl ise yaklaşık bin kişinin katılması bekleniyor.



Bartholomeos alana Maçka Belidiye Başkanı Ertuğrul Genç ile birlikte geldi.

Ayin başladı. Çok sayıda Hristiyan Ordoks cemaeti Sümela Manastırı'nın avlusunu doldurdu. Hemen hemen hepsinin elinde fotoğraf makineleri ve kameralarla ayini görüntülüyorlar.

Ordoks din adamları tarafından ilahiler okunarak başlayan ayinde dualar ediliyor.


DİAN ADINA SAVAŞ OLMAMALI
Ayinin son bölümünde cematine hitap eden
Fener Rum Partiği Bartholomeos, “Sümela Manastırı'nda 3. kez birlikte sizlerle birlikte olmaktan ve bu samimi ortamda dua etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sümela'ya gelmek biz din adamları için olduğu kadar her inançlı insan için mukaddes bir tecrübedir.
Yıllarca ulaşamadığmız bu ibadet merkezimizi anılarımızdan yaşatarak ve büyüklerimizden dinleyerek ibadetimizi gerçekleştirdik. Çok şükür bu gerçekleşti. Buna katkı koyan hükümete, turizm bakanımıza, Maçka Belediyesine ve Maçka halkanı teşekkür ederiz. Ziyaretlerimizin 3'ü de tesadüf eseri Ramazan ayının bereketine tesadüf etti. Bu anlamlı tesadüf Anadolu'nun farklı yerlerinde ortak yaratacıya ibaret eden Hıristiyan ve Müslamanların bir arada yaşadığı noktalardan biridir.

Herkes kendi inancına uygun bir şekilde dini vecibelerini yerine getirmeli. Bu her insanın en doğal hakkı.
Bu hakka rağmen dünyada insanlar din adına savaşlar yapıyor. Başbakanımızın eşinin bizzat ziyaret ettiği Myanmar'da yaşananlar vicdanımızı yaralıyor. Din adına savaş olmamalı.
Bizlere emanet edilen bu tarih, din ve kültür zengini Sümela manastırının bulunduğu bu doğa harikası tepede insanlığın barışı için dua edelim" dedi.

Bartholomeos, Müslüman aleminin Ramazan Bayramını kutlayarak konuşmasını sonlandırdı. Ayin dualarla son buldu.