Oğlu Güven Usta'nın filmin bir sahnesinde oynatıldığını ve küfürlere maruz kaldığını anlatan Ömer Usta, "Oğlum Güven filmin çekimlerini izlemek için izin istedi. Ben de izin verdim. Eve döndüğünde filmde oynadığını, top oynarken film çekimi yaptıklarını söyledi. Sonra da film gösterime girdi. Oğlum da görüneceği için sinemaya gittik. Ancak izleyince şoke oldum. Filmde hoca karakterini canlandıran Salih Kalyon, ona ana avrat küfür ediyor. Benden izin almadan oğlumu filmde oynattılar, bir de küfür ettiler. Bunu asla kabul edemem. Tanıyan herkes benimle dalga geçiyor" diyerek Trabzon Cumhuriyet Savcılığı’na giderek suç duyurusunda bulunmuştu.
Trabzon 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne avukatı aracılığıyla bir dava dilekçesi veren Ömer Usta, 'Sümela'nın Şifresi-Temel' filminde rol alan 12 yaşındaki oğlu Güven Usta'nın, kendilerinden izin alınmadan filmde oynatıldığını ve kendisine filmde küfür edilmesi nedeniyle mağdur olduklarını savundu. Baba Usta, filmin yapımcısı Adem Kılıç ile filmde 'İmam Necati' rolünde oynayan ve bu rolde Güven Usta'ya küfürler eden oyuncu Salih Kalyon'un 61 bin lira maddi ve manevi tazminata mahkum edilmesini istedi. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde Trabzon 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde başlanacak.
Öte yandan, baba Ömer Usta'nın benzer gerekçelerle, filmin yapımcıları hakkında Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu nedeniyle açılan soruşturmanın da sürdüğü belirtildi.
Senarist Yılmaz Okumuş'un kaleme aldığı, yönetmenliğini Adem Kılıç'ın üstlendiği ve Üçgen Yapım Evi yapımcılığında sinemaya uyarlanan filmde, Temel'in Sümela'nın sırrını çözmeye çalışması konu ediliyor. Filmin şikayete neden olan sahnesinde hoca rolü üstlenen Salih Kalyon top oynayan çocuklara küfür ediyor, çocukların arasında bulunan Güven Usta da "Küfür etme hocam. Niye sövüyorsun?" diye cevap veriyor.