Kalbindeki viral kapak sorunu yüzünden sağlığı büyük ölçüde bozulan ve cerrahi müdahale için yüksek risk bulunan Suriyeli genç kadın, Trabzon'da geçirdiği ameliyatın ardından yeniden hayata tutunduTürkçe bilmediği için doktorlara iki eli ile kalp işareti yaparak teşekkür eden Lattuf: "Ameliyat öncesi nefes dahi almakta zorluk çekiyordum ancak artık sorunlarımın bir çoğu ortadan kalktı"

Lattuf, ülkesinde iki yıl önce çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasının ardından doktora müracaat etti.

Gerekli tetkiklerin ardından kalbinde büyüme ve viral kapak sorunu bulunduğu tespit edilen genç kadın, doktorların yönlendirmesi ile şifa bulmak için Türkiye'ye geldi.

"Geçici Koruma Yabancı Kimliği"ne sahip ağabeyi Rızvan Lattuf ve yengesi ile yaklaşık üç ay önce Hatay'a gelen genç kadının rahatsızlığı her geçen gün daha da arttı. Vücudunda şişlik oluşan, yürümekte hatta nefes almakta dahi güçlük geçen Lattuf, kentteki çeşitli sağlık kuruluşlarına başvurdu.

Hasta yakınları, cerrahi müdahalenin yüksek riski bulunduğunun bildirilmesi üzerine yeni çare arayışlarına girdi ve tanıdıkları vasıtasıyla tetkikleri, Trabzon Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Muhammet Raşit Sayın'a ulaştırdı.

Genç kadın, hastanenin, tedavisine burada devam edilebileceğini bildirmesi üzerine yakınları ile yaklaşık 15 gün önce Trabzon'a geldi.

Hastanede birkaç gün uygulanan ilaç tedavisinin ardından Prof. Dr. İlker Mataracı, Doç. Dr. Muhammet Raşit Sayın ve uzman doktor Selim Kul'un da yer aldığı ekip, genç kadının kalp kapağının değiştirildiği ve pil takıldığı operasyonu gerçekleştirdi.

Yoğun bakımda görevli hemşirelerin "Gamze" adını verdikleri genç kadın, 10 günlük yoğun bakım sürecinin ardından servise çıkartıldı. Tedavisine burada devam edilen Lattuf, artık rahat nefes alabiliyor, yardım almadan yürüyor ve birçok ihtiyacını karşılıyor.

- "Yeni adım Gamze'yi sevdim"

Türkçe bilmediği için doktorlara ve hemşirelere iki eli ile kalp işareti yaparak teşekkür eden Gazva Lattuf, tercüman aracılığıyla AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Lattuf, kendisine bu imkanı tanıyan Türk hükümeti ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeline teşekkür etti.

Lattuf, ameliyat öncesi nefes dahi almakta zorluk çektiğini ancak artık sorunlarının birçoğunun ortadan kalktığını söyledi.

Suriye'nin İdlib şehrinde yaşadığını anlatan Lattuf, tedavisinin tamamlanmasının ardından yeniden ailesinin yanına döneceğini dile getirdi.

Lattuf, hemşirelerin kendisine Gamze diye hitap ettiğini vurgulayarak, "Yeni adım Gamze'yi sevdim. Burada gösterilen ilgi dolayısıyla herkese müteşekkirim." dedi.

- "Hasta ameliyat edilemeyecek noktaya gelmişti"

Prof. Dr. İlker Mataracı, Lattuf'un, tedavi için genç kalınmış bir vaka olduğunu söyledi.

İleri derecedeki kalp büyümesinin, ciddi kalp yetmezliğine yol açtığını belirten Mataracı, genç kadında akciğer rahatsızlığı ve hipertansiyon da bulunduğunu ifade etti.

Mataracı, hastanın ameliyat edilemeyecek noktaya geldiğini, cerrahi müdahalenin yüksek risk taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hastamız 20 yaşında yani çok genç olduğu için riskli olmasına rağmen, acil cerrahi işlem yapmaya karar verdik. Vücudunda şişlik bulunan, nefes alırken hatta yatarken dahi zorluk yaşayan hastamızı bir kaç gün süren ilaç tedavisinin ardından acil olarak ameliyat ettik."

Genç kadının operasyonun ardından toparlanma sürecine girdiği bilgisini paylaşan Mataracı, hastanın sürekli kullanması gereken ilaçlar bulunduğunu ve her şeyin yolunda gittiğini bildirdi.