61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı, KTÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz’den dün Trabzon’un Sürmene İlçesinde meydana gelen yangınla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

61saat.com’un sorularını yanıtlayan Erüz, Sürmene İlçesinde yanan alanın dünyada sadece 2 tane olduğu bir benzerinin de İtalya’da bulunduğunu kaydetti. Bölgenin Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edildiğine dikkat çeken Erüz, “Küş günü Karadeniz’de koruma altında ki ormanı gerektiği gibi koruyamayıp, yakılmasını başardınız ya pes doğrusu. Dünyada sadece iki tane denize kadar inebilen sarıçam ormanı var. Ve bunlardan biri de Türkiye'de...

Burasının önemini fark eden uzman ve sorumlu amirlerin çalışması ile koruma altına alındı. Ancak bu karara rağmen, koruma alanını yok eden dinlenme tesisleri için yol  ve çöp alanı yapılsın, yanlış müdahalelerle oluşturulan heyelanlar için milyonlarca lira harcandı. . Orman bütünlüğü tarih edildi. Yollarla delik deşik edilmiş, koruma alanı daha sonra ayyaşların, ahlaksızların insafına bırakıldı.
Sonunda Milli Parkların Koruması altında ama sahipsiz. Ve Çamburnu Tabiatı Koruma Alanının başına en büyük belanın gelmesine sebep olundu” dedi.



Bölgenin, “Sarıçam’ın denize kadar inen dünyada iki yerden biri” olduğunu kaydeden Erüz, “Bu alan dünyada 2 yerden biri. Bir diğeri İtalya’da. Ancak şimdi bakıyoruz yandı, bitti kül oldu... Sebep olanın, olması gerektiği gibi korumayanın, gereği gibi tedbir almayanlara lanet olsun. Bu dünyada hesap vermeyecekleri, kesin olan sorumlulardan, tedbirsizlik nedeni ile yanan her ağaç, çalı, hayvan ahirette tek tek dile gelip hesap sorarlar. İçimiz yanıyor. Geçmişten bugüne gereğini yapmayanların, içi de dilsiz canlar gibi yanar inşallah” ifadelerini kullandı.

Bu alanın Trabzon için önemine değinen Erüz, “Bu alan Trabzon için çok önemliydi. Deniz manzarası ile önemli mekan olan saha, hiç bir şekilde yeni ranta, yeni planlarla turizme açılmadan olduğu gibi alanın yine Sarçam ile ağaçlandırılmalıdır.  O alanın doğal ağacı olan alan korunması gereken sarı çamla mutlaka tamamının 1 metre kare dışarda bırakılmamak üzere ağaçlandırmak gerekiyor. Yoksa yarın öbür gün oldu bittiye getirip alan ranta açılabilir. Böyle bir alanı turizm alanı veya farklı bir şey kesinlikle yapılmaması gerekir. Dünyanın doğal mirası olan bir alan burası” dedi.