TAKA'YA 100 BİN TL PARA CEZASI

Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere bir çok ismin tutuklanmasıyla başlatılan şike soruşturması sırasında, Trabzon'da yayımlanan Taka Gazetesi'nin yayınlarıyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Yapılan soruşturma sonucunda Taka Gazetesi'nin 19 Ağustos 2011 tarihli sayısında 6222 sayısı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 22'nci maddesinde yer alan 'sporda şiddeti teşvik edecek şekilde yayın' suçu işlendiği kanaatine varıldı. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ekim 2011 tarihinde, Taka Gazetesi'ne yasanın öngördüğü asgari hadden 100 bin lira para cezası verilmesiyle ilgili 'İdari Yaptırım Tutanağı' düzenledi. Tutanakta, paranın 15 gün içinde ödenmesi halinde dörtte bir oranında indirim yapılarak cezanın 75 bin lira olarak uygulanacağı yer aldı. 
TAKA GAZETESİ'NDEN TEPKİ 
Taka Gazetesi, kararı bugünkü sayısında 'Trabzonspor'un haklarını savunduk diye Taka Gazetesi'ne 100 bin lira para cezası verdiler' ve 'Şikenin faturasını Taka'ya kestiler' başlıklarıyla manşetinden duyurdu. 
Konuya ilişkin gelişmelerin anlatıldığı haberde "Taka Gazetesi, Trabzonspor'u korumuş ve kollamıştır. Bundan sonra da koruyup kollayacaktır. Taka Gazetesi, okurlarından aldığı güçle bu zorlu dönemi de geçecek, hukuk, adalet ve özgür basından ayrılmadan yayıncılığına devam edecektir" ifadeleri yer aldı. 
Taka Gazetesi yetkilileri, Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak karara itirazda bulunduklarını söyledi. 
SANCAK: ŞİKENİN FATURASINI BİZE KESTİLER 
Taka Gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Sancak ise, "Biz Trabzonspor'un haklarını, menfaatlerini savunduk. Trabzonspor'un menfaatlerini savunmak ve Türk futbolunun aklanmasını sağlamak adına yapılan yayıncılık maalesef suç sayılıyor" dedi. 
Bölgesel gazete yayımladıklarını ve bölgenin menfaatlerini kollamak durumunda olduklarını kaydeden Sancak, "UEFA'nın FİFA'nın bile kanaat getirdiği şike davasının faturasını maalesef Taka Gazetesi'ne kestiler" diye konuştu. 
CEMİYET DE TEPKİ GÖSTERDİ
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti de yazılı açıklama ile olaya tepki gösterdi. Açıklamada, "Basın özgürlüğüne müdahalenin bir parçası olarak nitelediğimiz bu cezanın talep ediliş ve veriliş biçimini, TBMM'de kabul edilen değişikliklerin Cumhurbaşkanı'nın önünde olduğu bir sırada meydana gelmesini doğru bulmadığımızı ve kamuoyu vicdanını yaraladığını belirtmek isteriz" denildi. 
Yasa ne diyor? 
TAKA Gazetesi'nin para cezasına çarptırıldığı 6222 sayısı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 'Şiddete neden olabilecek açıklamalar' başlıklı 22'nci maddesi şöyle: 
MADDE 22 – (1) Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, beşbin Türk Lirasından ellibin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. 
(2) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin spor kulübü veya federasyon yöneticileri tarafından işlenmesi halinde, birinci fıkra hükmüne göre verilecek ceza beş katına kadar artırılır. 
(3) Birinci fıkra kapsamına giren fiilleri işleyen kişiler, ayrıca idari tedbir olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanır. Bu yasak, kararın verildiği tarihten itibaren üç ay süreyle uygulanır. Koruma tedbiri olarak yasak kararının uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, bu tedbir bakımından da uygulanır. Ancak 18 inci maddenin sekizinci fıkrası hükmü bu kişiler bakımından uygulanmaz. 
(4) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, haber verme ve eleştiri hakkının sınırları aşılarak yayımlanması halinde, ilgili basın ve yayın organının işleticisi olan gerçek veya tüzel kişiye, yüzbin Türk Lirasından beşyüzbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin tekrar tekrar yayımlanması halinde, haber verme hakkının sınırları aşılmış kabul edilir.