Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aralarında et ve süt ürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içeceğin bulunduğu taklit ve tağşiş yapılan veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 355 parti ürünü internet sitesinden açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan 355 ürünü internet sitesinden açıkladı.

Buna göre, yapılan kontroller sonucunda süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen aralarında yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak, olmak üzere 86 parti ürüne ait bilgileri kamuoyu ile paylaştı. Süt ürünlerinde bitkisel yağ, jelatin, nişasta tespit edildi.

Et ve et ürünlerinde de laboratuvar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen aralarında sucuk, pide harcı, köfte, çiğ kırmızı et, salam, sosis, jambon, rosto, döner, kavurma, kebap çeşitleri, kanatlı eti ürünlerinin bulunduğu 111 parti ürüne ait bilgiler duyuruldu. Lahmacunda at eti, köftede sakatat, sucukta da baş eti ve soya tespit edildiği aktarıldı.

Duyuruda takviye edici gıdalar ve benzer ürünlerde de kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş 25 ürüne ait bilgiler yer aldı. Örnek olarak, ballı bitkisel macun ve bitkisel gıda takviyelerinin içerisinde sıklıkla ilaç etkin maddesi “sildenafil”e rastlandığı belirtildi.

Bitkisel yağlarda da taklit ve tağşiş yapılan 94 parti ürüne ait bilgiler paylaşıldı. Bunların arasında zeytinyağı ve ayçiçek yağı bulunuyor.

Balda da taklit ve tağşişle üretilen 13 parti ürün var.

Alkolsüz içeceklerde 8, kahvede 2, çikolatada 4, enerji içeceğinde 3, şekerli mamullerde 2, alkollü içkilerde 6, baharatta da 1 parti ürün var.

* Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeye buradan ulaşabilirsiniz.

İşte 229 firmaya ait 355 parti ürünün listesi

TRABZON'DAN TEK FİRMA


Süt ve süt ürünü Firma Adı            

- S.S. Tonya ve Bütün Köylerini Tarımsal Kalkınma Koop. Tonya/TRABZON

Ürün Adı             - Yağlı Taze Kaşar Peyniri (Bitkisel Yağ)  
Marka                - Tonya Koop. Parti/ Seri No      - 288  
Firma Adı           - Emenli Çiftlik Süt Ürünleri Gıda Tar. İnş. Hay. Nak. İth. İhr. San Tic. Ltd. Şti.
Ürün Adı            - Tam Yağlı Taze Kaşar Peyniri (Bitkisel Yağ)
Marka                - Emenli Çiftlik Parti/ Seri No     - 149