CHP PM üyesi ve Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, TBMM Genel Kurulunda Trabzon’un Fethinin 553. Yıl dönümü nedeni ile gündem dışı söz alarak konuşma yaptı.  Trabzon ilinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Canalioğlu, konuşmasını ‘’BİZE HER YER TRABZON’’ dövizi kaldırarak sona erdirdi.

Canalioğlu’nun konuşmasından satır başları ise şöyle;

Tarihi Liman Kenti Trabzon

Tarihî bir liman kenti olmasının yanı sıra, jeopolitik özelliğe sahip güzel Trabzon'umuzun bu yıl Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethinin 553'üncü yıl dönümü kutlanmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet Han, 29 Mayıs 1453'te İstanbul'un fethinden sonra, Bizans'la aynı soydan gelen ve 4'üncü Haçlı Seferleri sonunda Trabzon'da kurulan Rum Pontus Devleti'nin de alınmasının gerekli olduğunu biliyordu çünkü bu devlet ileride İstanbul üzerinde hak iddia edebileceğinin yanı sıra, Osmanlı Devleti'ne karşı da düşmanca bir tutum içindeydi. Yine, bazı Avrupa devletlerini Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtıyor ve Akkoyunlular'la ortak hareket ediyordu. Ayrıca, Trabzon tarihî bir liman kenti ve İpek Yolu üzerinde yer alıyordu. Bütün bu jeopolitik özellikleri nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Han Trabzon'u 26 Ekim 1961 tarihinde fethetti. Böylece, Karadeniz'in güney kıyılarının fethi tamamlanmış Osmanlıların bölgeden geçen ticaret yolları üzerindeki etkinliği artmış ve Karadeniz'de de önemli bir limana sahip olunmuştu.

Böylesine önemli bir kentten biz bahsederken Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in şehzadeliği sırasında valilik yaptığı, Kanuni'nin doğduğu ve cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün 3 kez ziyaret ettiği ve vasiyetinin önemli bir bölümünü Trabzon'da yazdığı kent olarak bahsederiz. Tarihin en eski çağlarından beri insanoğlunu barındıran bu güzel kentimizin insanları, her dönemde devletine, milletine bağlı, geleneklerine sahip bir anlayış sergilemişlerdir. Millî mücadelede ön safta olmuşlardır. Öyle ki, Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon'umuzu ilk ziyaret ettiği 15 Eylül 1924 tarihinde yaptığı söylevde "İlk defa Samsun'a ayak bastığım zaman beni karşılayanların ön safında Trabzonluların olması bana kuvveti kalbi gücü vermiştir." sözleri hafızamızda yer etmiştir. 

Trabzon Hak Ettiği Yatırımları Almıyor

Bütün bu özelliklerimize karşın, Trabzon'umuz son yıllarda acaba hak ettiği ve beklediği yatırımları almış mıdır? Ne yazık ki alamamıştır. Bunları kısa başlıklar olarak sıralamak istiyorum. Her vesileyle, her fırsatta bu kürsüden söylüyorum ama Trabzon milletvekillerimiz, bilhassa iktidar milletvekillerimiz ne yazık ki bu önerilerimizi, bu söylemlerimizi dikkate almıyorlar ama bu seçimlerde vatandaşlarımız inşallah onları dikkate alacaktır.

Göç Veriyoruz

Öncelikle, yıllardan beri sözü edilen güney çevre yolu hâlen yapılmamıştır. "Sürmene Çamburnu Tersanesi'ne 5 bin kişi işe alınacak." sözü havada kalmasının yanı sıra tersanede herhangi bir hareket yoktur, dolgusu tamamlanmış, millî servet yedi, sekiz yıldır orada beklemektedir. Lojistik merkezinin ne olacağı belirsizdir. Değerli milletvekillerimiz, turizmde de hak ettiği payı alamamasının yanı sıra, işsizlik de son yılda 7,4 oranında artmıştır. Göç verme sıralamasında ilk 6'ncı sırada yer almanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu göç nedeniyle Türkiye'nin her tarafında insanlarımız vardır, Trabzonlularımız vardır. Tekirdağ'da, Çanakkale'de, Mardin'de, Diyarbakır'da her yerde Trabzon insanı vardır ve bunlar gittikleri her yere katma değer sağlarlar, orada ön sırada yer alırlar ve bulunduğu ile ve ülkesine önemli katkılar sağlarlar. Ama, bu göçle birlikte yalnız iş gücümüz değil, aynı zamanda Trabzon'un beyin gücü de göç etmektedir. 

Sanatçılarımız da Trabzon'dan artık göç etme noktasına gelmişlerdir çünkü esnafımızla icralıktır. 2013 yılında 113.939 icra dosyası vardır ve icra dairesi sayısı da 3'e çıkmıştır. Böylesine önemli bir kentte çay ve fındık hak ettiği payı alamamıştır. Don olaylarından etkilenen fındık üreticisi ne yazık ki hak ettiği, beklediği teşvikleri alamamış, soru sorduğumuzda sigortalı mı, sigortasız mı diye, sigortalı olma noktasında destek verileceği açıklaması yapılmıştır. Tarım, ticaret, turizm yerlerde sürünmektedir.

BİZE HER YER TRABZON

Buraya gelen AKP milletvekilleri çok güzel şeyler söylüyorlar ama gerçek durum budur ve Trabzon her yerde vardır, her yere katma değer sağlar. O nedenle biz diyoruz ki  ''Bize Her Yer Trabzon''