Soğuksu Mahallesi Çamoba Mevkiinde yapılan açılışa Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İl Jandarma Komutanı Albay Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, TED Trabzon Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Aktaş, TED Koleji ortaklarından işadamı Bekir Bülbüloğlu, ilgili kurum müdürleri, öğrenciler, veliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta konuşan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon’un eğitim kenti kimliğine önemli katkıda bulunacak olan TED Trabzon kolejinin ilimizde açılmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Geleceğe yapılan en anlamlı, en önemli ve isabetli yatırım eğitime yapılan yatırımdır. Devlet okulları açısından ülkemizde ve ilimizde önemli yatırımlar yapılıyor. Teknoloji kullanımından altyapı geliştirilmesine ve eğitim sistemine kadar pek çok değişiklikler, reformlar yapılmaktadır ancak ülke olarak en önemli eksiğimiz eğitim sisteminde özel sektörün payının az olmasıdır. Trabzon’da da bu eksiklik vardı ancak her geçen gün bu boşluk kademeli bir şekilde dolduruluyor. Hem nicelik hem de kalite olarak önemli mesafeler kat ediyoruz. Açılışını yaptığımız TED koleji Trabzon’un eğitim sistemine ve özel sektörün bu alandaki payına önemli katkılarda bulunacak, ilimizde eğitim kalitesinin yeniden değerlendirilmesinde hem özel sektöre hem de kamu okullarımıza büyük katkılar sağlayacaktır. Bu güzel okulumuzun kuruluşundan yapılmasına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyor, okulumuzun ilimize ve eğitim sistemimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, , TED kolejinin Trabzon’un marka değerine katkıda bulunacağını ifade ederek, “İlimizin marka değerini arttıracak olan bu kuruluşa belediye olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

AKTAŞ: TRABZON’DA OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

TED Özel Eğitim A.Ş Trabzon Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Aktaş, Türk eğitim sisteminde müstesna bir yeri olan TED okullarına bir yenisini ilave etmenin gururunu ve Trabzon’u çağdaş eğitim-öğretim verecek olan yeni bir okula kavuşturmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Pehlivanoğlu, “Yeni bir okula yeni bir başlangıca merhaba derken katkı veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Trabzon eski Milletvekili Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yönlendirme ve talimatıyla Trabzon TED Koleji’nin kuruluş çalışmalarının başladığını hatırlatan Pehlivanoğlu okulun eğitim ve öğretimine ilişkin de şu bilgileri verdi: “ Trabzon’umuzun iklim ve coğrafi koşulları nedeniyle inşaatımız biraz gecikmiş olsa da temel atma törenimizi taahhüt ettiğimiz gibi yapmaktayız. İlk yıl ana sınıf hazırlık, ana sınıfı, ilköğretim ve 6. sınıfa kadar öğrenci kayıtları yaptık. Okulun yönetim ve eğitim kadrosu TED’in engin tecrübesinin katkılarıyla belirlendi. Birinci yıl okulumuzda 4 yabancı olmak üzere 46 öğretmen, 7 memur görevlendirildi. Bunların içinde 1 doktor, bir hemşire ve bir de diyetisyenimiz de var. Toplam inşaat alanı 12533 m2, kapalı ve sosyal teneffüs alanı 2 bin 447 m2’dir. Toplam derslik sayısı 46’dır. Okulumuzda 6 laboratuar 8 adet salon bulunmakta, derslik alanları, 50-60 m2 arasındadır. Eğitimin yanı sıra öğrencilerin birlikte vakit geçirebileceği ders dışı kapalı alanlar kapsamında 160 m2 ilköğretim beden eğitim salonu, 384 kişi kapasiteli 536 m2 kapalı spor salonu, 90 m2 ana sınıf, 420 kişi kapasiteli 325 m2 çok amaçlı konferans salonu, 580 m2 yemek salonu, 360 m2 kütüphaneyi sayabiliriz. Öğrencilerin iç ve dış mekanda iletişim içinde olmaları ve sosyalleşmelerini hedefledik. Okulumuz bulunduğu doğal çevreye uyumlu bir şekilde inşa edilmiştir. Arazinin eğimi bir değer olarak kullanılmış, cemin altında kalan tüm katlarımız da doğal ışık alabilecek şekilde planlanmıştır.”

TED okullarının geçmişinin başarılarla dolu olduğunu ve bu okullarda yetişenlerin Türkiye’nin makus talihini yenmesinde önemli görevler aldığını ifade eden Aktaş, “Her zaman örnek, bilgin insanlar olmuş, Atatürk ilke ve inkılaplarına, Türk milli eğitiminin amaçlarına, çağın gereklerine uygun bireyler olmayı çalışmışlardır TED camiasının parçası olarak bizler de,  Atatürk’ün gösterdiği yolda yürüyerek, ülkemizin aydınlanması ve çağdaş medeniyetin yakalanması hedefine ulaşmak için çaba harcamaktayız. Bizler onun ilkeleri ile büyüdük onun ilkelerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. TED meşalesinin yandığı dünden bugüne karanlığın aydınlığa çıkması için maddi ve manevi tüm imkanlarını seferber etmiştir ve etmektedir. Okulumuzda yoğun bir çalışma temposu ve gayreti içinde olunacaktır. Başarılı olma meselesi ilke edinilecektir. Yavrularınız okulumuzda emin ellerde olacaktır. Bu irfan yuvasının öğretmenleri çağı yakalayan ve ülkenin aydınlık yüzü olan gençler yetiştirecektir bundan emin olun. Trabzon’un zeki ve çalışkan halkının ” evlatlarının okulumuzda TED’in engin tecrübesiyle eğitilmesinin tüm yöre için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Okulumuzda yetişecek gençlerle yarınlara daha güvenle bakacağımıza olan inancımızı tekrarlamak istiyoruz” diye konuştu.

PEHLİVANOĞLU: ÖNCE İNSAN YETİŞTİRECEĞİZ

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’da arazi bulmanın zor olduğuna değinerek, bu anlamda TED Koleji’nin Trabzon’a kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Pehlivanoğlu, “21. yüzyılın başında akademik başarıdan bahsediyorduk. Türkiye olarak bundan çok etkilendik hala akademik zekadan kurtulamadık, hala test ve tost arasında sıkışmış bir neslin sınavlarda yuvarlaklar arasını ne kadar doldurduğu ile başarıyı ölçüyoruz. Sonra sosyal zekanın akademik zekadan daha önemli olduğu ortaya çıktı. Artık dünyada kültürel zekadan bahsediliyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini sağlama almak için dünyayla paralel eğitimi Türkiye’ye yansıtmak mecburiyetindeyiz. Türkiye’de maalesef tüm başarılar sınavlardaki başarıyla ölçülüyor. TED olarak farklı ne yapacağız diye soracak olursanız; Biz önce insan yetiştireceğiz. Başkalarına saygı duyan, özgüveni olan, dik durabilen, yabancı dili olan, dünya ile rekabet edebilecek bilgi ile donatılmış, tabiî ki değerleriyle ve cumhuriyetiyle bütünleştirilmiş milletin değerlerini özümsemiş bir nesil yetiştirmek için buradayız. Bizim için test ve tost arasına yerleştirilmiş neslin hiçbir önemi yok” diye konuştu. 86 yıl önce TED okullarına üç misyon yüklenildiğini dile getiren Pehlivanoğlu, “Yabancı dilde tek dilde eğitim veren misyoner okullarına karşı alternatif oluşturmamız istenmiş. Türkiye’nin ilk yabancı dilde eğitim veren milli okulunu açmışız. Bize fakir-fukara çocuklara sahip çıkın demişler. Derneğimiz okullarımızın dışında 40 bin çocuğumuza burs verdi. İlkokuldan alıp üniversiteyi bitirinceye kadar Türkiye’nin her yerinde okuttuğumuz binlerce çocuğumuz var. Biz Trabzon’da imkanı olmayan çocuklarımızın da okulumuzda burslu okumasından onur duyarız. TED olarak Milli Eğitim ile her yıl en az iki sorumlu vali yardımcımızın da desteğiyle Trabzon’da hangi branşta öğretmen ihtiyacı varsa onu da üstlenmeye hazırız. Özünde millete ait bir kurumuz.”

Yapılan konuşmaların ardından Vali Öz ve beraberindekiler TED Trabzon Kolejinin açılışını gerçekleştirdi.