61SAAT HABER SERVİSİ - Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında Trabzon turizmini ve Trabzon Havalimanın ‘acentelere yakıt desteği’ kapsamına alınmasını değerlendirdi. Dernek Başkanı Murat Çavga, burada yaptığı açıklamada  ilk olarak Adana’da meydana gelen yangın faciasında hayatını kaybedenlere baş sağlığı diledi. 

2015-2016 KARA GÜNLER GEÇİRİLDİ
Türkiye turizminin 2015 ve 2016 yılında kara günler geçirdiğini kaydeden Çavga, “2015 yılında başlayıp 2016 yılına kadar devam eden bombalı saldırılar, Rusya ile yaşadığımız süreç, 15 temmuz vb.. olaylar turizmimize büyük zarar verdi. Oluşan bu zararın kısmen tedavisi için bu teşvik ilk olarak 2015 yılı nisan-mayıs-eylül-ekim aylarında Türkiye de 6 havaalanında  başlatılmış ve sadece 13 ülkeden gelen uçaklar teşvik kapsamına alınmıştı. 2016 yılında turizme yönelik acil eylem planları kapsamında havaalanı sayısı 8’e çıkmış ve 13 ülke sınırı kaldırılarak tüm ülkelerden gelen uçaklar teşvik kapsamına dahil edilmişti” dedi. 

DESTEK YÜZDE 30 DAHA ARTACAK
Çavga, sözlerine şu şekilde devam etti: “Son açıklanan karar ile Antalya, Muğla, İzmir Zafer Havaalanı, Kütahya, Trabzon, Denizli, Isparta, Eskişehir havaalanlarına  tarifeli ya da tarifesiz seferlerle 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında, dışarıdan turist getiren A grubu seyahat acentelerine uçak başı 6 bin dolar destek verileceği, Eğer uçak 200 yolcu üzerinde bir kapasiteye sahip ve uçak da en az 150 yolcuyla geliyorsa bu destek yüzde 30 daha da artırılacak bilgisi verildi.

BİRDEN FAZLA TURİZM ACENTESENİNİN…
2016 yılında uygulanan teşvikte uçuşun Tarifesiz ortak uçuş olması halinde, her bir seyahat acentesine verilecek destek tutarı, o seyahat acentesinin getirdiği yolcuların, seyahat acenteleri tarafından getirilen toplam yolculara oranı esas alınması ile,  Tarifeli  bir uçakta bir veya birden fazla seyahat acentesi tarafından getirilen turistin bulunması halinde her bir seyahat acentesine verilecek destek tutarı, o seyahat acentelerinin getirdiği yolcuların uçaktaki toplam yolculara oranı esas alınarak hesaplanmıştı. Eğer bu uygulama bu yıl da böyle uygulanırsa bir seyahat acentesinin bir uçağı tek başına doldurma zorunluluğu kalmayacak. Böylelikle  En az 11 kişiden oluşmak üzere farklı acentelerin oluşturacağı gruplar da destek kapsamında olacak” 

TEŞVİK MUTLAKA DESTEKLENMELİ…
Bu teşvikin mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydeden Çavga, “Söyle birkaç rakam ile örnekleyecek olursak teşvik bulunmayan 2014 yılının nisan ayında Muğla Dalaman havaalanına 505 bin 160 kişi gelirken 2015 nisan ayında teşvik olmasına rağmen 453 bin 446 kişi gelmiş. 2016 yılından başka bir havaalanından örnek verirsek Antalya havaalanına teşvik bulunmayan 2015 yılı ağustos ayında 14 milyon 804 bin 382 yolcu gelirken teşvik bulunan 2016 yılı ağustos ayında 7 milyon 725bin 55 yolcu gelmiş. Yani teşvik düşüşü engelleyememiş. Yada teşvik var diye her şeye rağmen gelen turist sayısı artmamış” dedi. 

AYVAZOĞLU’NA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydeden Çavga, “Bu teşvikten Trabzon olarak faydalanmak istiyor ve bu teşviki fırsata çevirmek istiyorsak başta biz turizmciler olmak üzere bütün turizm dinamiklerinin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yani burada biz turizmcilere, şehrin turizm dinamiklerine ve Sektörün içinden gelen genç ve dinamik  il Müdürümüz Sayın Ali Ayvazoğlu’na çok iş düşüyor. İl müdürümüz ile yaptığımız toplantılarda belirttiği Hedef kitlemizde bulunan ülkelerdeki  reklam çalışmalarının artırılması ve yeni pazarların gazetecilerini ağırlamalarmız bize yol açacak bizlerde bireysel çalışmalarımız ile tanıtımlara destekte bulunup şehrimize uçak dolusu misafirler getirmeye çalışacağız. Eğer biz mücadele etmez isek tek başına bu teşviki çok verimli kullanamayız” diye konuştu. 

TÜRSAB SEÇİMLERİ… 
Son olarak TÜRSAB seçimlerine değinen Çavga, “Trabzon turizminin dinamiklerinden TÜRSAB’ın cumartesi yapılacak BYK seçiminin tüm turizm camiasına hayırlı olmasını diliyorum. İki adaylı seçimin kazananın her koşulda Trabzon turizmi olmasını ümit ediyorum. Kaliteli iki adayın yarışacağı yarışın sonucunda kazanan taraf kim olursa olsun ilk işi  5 Aralık Pazartesi günü tüm acenteleri toplayıp bu destekten kolektif uyumla maksimum faydayı almamızı sağlamak olsun.

SÜMELA’YA SEYİR TERASI.. 
Sümela Manastarı’nın yeni sezonda açılıp açılmayacağı ile ilgili olarak ise Çavga, “Sümela, Trabzon’un hem tarihi hem de doğal güzelliği. Uzungöl’de doğa satıyoruz, Sümela’da tarih ve kültür satıyoruz. 3 yıl kapalı kalışı, restorasyon çalışmalarının sürmesi turizmi mutlaka etkiliyor. Fayda maliyet yapmamız gerekiyor. Evet tadilatın yapılması gerekiyor, orada tehlike var. O tehlike geçmeden Sümela’nın açılması çok mantıklı durmuyor. Sayın Müdürümüze de bu tavsiyelerde bulunuyoruz. Bir bölümünü en azından insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde açmamız fayda sağlayacak. Turizm İl Müdürlüğünün seyir teması ile imaj çalışmalarına giriliyor. Her şeyden önemlisi can sağlığı… “ dedi. 

EKSİK YOK, DESTEKLENMELİ… 
Trabzon’da turistlerin ne eksik gördüğü şeklinde ki soruya, “Eksik bir şehir değiliz. Pozitif bakmamız gerek. Bize burada çok büyük iş düşüyor. Bizim birinci nimetimiz doğa. İçinde yaşadığımız güzelliğin farkında değiliz. Binlerce insan, memleketlerinden 4 kişilik aile ortalama 15 – 20 bin TL ayırıyor. Biz bedava o yeşilliği o doğayı görüyoruz. Onun için bizim doğa turizmi olarak eksiğimiz yok. Nedir desteklenmesi lazım. Farklı aktivitelerle. Teleferik bunlardan bir tanesi. Kış turizmi.. Çakır Göl Projesi var. Uzungöl’de teleferik ve kış turizmine yönelik mastır planları var. Kış turizminin bizim için önemli” diye konuştu.

FATURAYI GETİRİN, BİZ ÖDEYELİM
Çavga, Uzungöl'de fahiş fiyat uygulamaları ile ilgili olarak bir çorbaya 15 TL verildi iddiasına bu tarz durumlarda adisyon ve fatura ile kendilerine başvurulmaları halinde zararın dernekleri tarafından karşılanacağını söyledi.