TOBB - MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri, 81 ilde inşaat, metal, makine ve asansör sektörlerinde çalışan ustalara “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavları düzenlemeye devam ediyor.
 
10-11 Ekim tarihlerinde Trabzon’da çalışan inşaat ustalarına, Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Duvarcı ve İskele Kurulum Elemanı mesleklerinde teorik ve uygulamalı mesleki yeterlilik sınavları düzenlendi.
 
Uygulamalı sınavın yapıldığı şantiyeyi ziyaret eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ölümlü iş kazalarının artması üzerine TOBB olarak ellerini taşın altına koyduklarını ve MEYBEM’i kurduklarını söyledi. 48 meslekte çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunda olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, yakında çok tehlikeli ve tehlikeli tüm mesleklerde bu belgenin zorunlu hale geleceğini bildirdi.
 
Hisarcıklıoğlu, 2016 yılı başından beri oda ve borsalar aracılığıyla 81 ilde tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme yaptıklarını, bu zaman kadar bin tanesi Karadeniz Bölgesinde olmak üzere toplam 3 bin kişiyi belge sahibi yaptıklarını ifade etti.
 
2017 yılı sonuna kadar sınav ücretlerinin işsizlik sigortası fonundan karşılanacağına değinen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “işçi ve işverene hiçbir yükü yok. Mesleki Yeterlilik Belgesi ile işçi kendi farkını ortaya koyuyor. Bilgisini, tecrübesini tescil ettiriyor. İstenen eleman haline geliyor. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4,5 yıla varan sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesiz işçi çalıştırmanın cezası çalışan başına aylık 500 lira.”  
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı üyelerine böyle bir hizmet vermelerinden dolayı tebrik eden Hisarcıklıoğlu, tüm girişimcileri MEYBEM’e başvurmaya davet etti.
 
10 Ekim’de Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen teorik ve mülakat sınavlarına katılan ustaların, meslekleri ile ilgili teorik bilgileri ve proje okuma yetkinlikleri değerlendirildi. 11 Ekim’de düzenlenen uygulamalı sınavlarda ise, meslekleri ile ilgili el becerileri ve iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusundaki pratik yetkinlikleri ölçüldü.
 
Sınavlar sonunda başarılı olan kişiler, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacak.
 
-TOBB MEYBEM
 
TÜRKAK’tan uluslararası akreditasyona sahip ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşu olan MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (TOBB MEYBEM), tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, iş kazalarını önlemek ve çalışanların niteliklerini artırmak üzere TOBB tarafından kuruldu.
 
TOBB’a bağlı oda/borsalar işbirliğinde belgelendirme çalışmalarını yerelde yürüten MEYBEM, inşaat, metal, makine ve asansör ana sektörleri olmak üzere toplam 19 alanda mesleki yeterlilik sınavları düzenliyor.