Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Türkiye'de 5 milyon konutun kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini söyledi. 

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Eskişehir'de yapımı bitme aşamasına gelen stadyum inşaatında incelemelerde bulundu. Turan Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Türkiye'de 5 milyon konutun kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini belirterek, "Biz teknik insanlarız her şeyin ötesinde. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon konut hepsi deprem açısından mahsurlu olduğundan değil, deprem açısından ya da sağlıklı kentleşmeden dolayı dönüştürmemiz gerekir. Türkiye, çünkü geçmişin Türkiye’si değil. Artık milli gelirimiz 10 milyon dolarlar seviyesinde. Artık bu dönüşümü sağlamamız gerekiyor. Dolayısıyla önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde bu 5 milyon konutun bu gerekçelerle dönüştürmemiz gerekiyor. Bir artımız var, çok önemli bir artı, 1999 depreminden sonra bunu vatandaşlarımız bilmiyor olabilir, ama devlet 1999 depreminden bir şey çıkartarak hemen hemen bütün kamusal kullanıma açık okulları, hastaneleri, yolları, köprüleri birçok kamu binasını yani halkın toplu kullandığı binayı depreme karşı güvenli hale getirdi. Yine 1999’dan sonra yapılan bütün binalarda yeni yönetmelikler çerçevesinde depreme karşı güvenli hale geldi. Geçmişten gelen bir stokumuz var, bunları da her yıl 200-250 bin konutumuzu yenilersek ki; bu gücü var inşaat sektörünün gücü var, kamu olarak bizim gücümüz var. Yenilersek inşallah 15-20 yıl sonra çok daha farklı bir Türkiye ile karşılaşacağız. Son 4 yılda 266 tane yeni hastane yaptık. Şimdi bu çok önemli bir şey. Biz önümüzdeki 50 yılın şeylerini yenileyerek yapıyoruz. Bunu örnek olsun diye veriyorum. Halbuki bizden daha fazla gelişmiş ülkeler şu anda bu ihtiyaçlarını geçmişte karşıladılar, ama bu stokları hastaneler, okullar, köprüleri gibi artık eskidiler. Biz şimdi çok daha bir yenilenme ile giriyoruz. Bunu batılı dostlarımız da takdir ediyorlar. Yapılan tüm tesisler, spor salonları, statlar, yollar, okullar, hastaneler Türkiye’nin gelecek aydınlık yüzünü gösteren tesisler" diye konuştu 

AKYAZI STADI'NI 10-15 GÜN İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ

TOKİ Başkanı Turan, Türkiye'de 19 tane devasa stadyum yaptıklarını ve bunların bitme aşamasında olduğunu belirterek şunları söyledi: 
"TOKİ olarak son 4-5 yıl içerisinde Türk sporuna yaklaşık 19 stadyum inşaatımız devam ediyor. Ayda bir, iki ayda bir, üç ayda bir stadyumumuzu hizmete açmaya başladık. Yaptığımız Eskişehirspor stadı da gerçekten güzide, çok önemli tesislerimizden bir tanesi. 35 bin kişilik bir stat. UEFA standartlarında birçok yeniliği içinde barındıran mühendislik açısından da bir mühendislik harikası burası. Bu stadyum ve Gaziantep stadımız teslim aşamasına gelmiş durumda. Sivas stadyumunu teslim ettik, ancak daha açılışını yapmadık. Trabzon Akyazı Arena stadımız Türkiye’deki en büyük statlarımızdan bir tanesi, 42 bin kişilik. Onu da inşallah 10-15 gün içerisinde teslim aşamasına geleceğiz. 19 tane devasa stadyum yapım aşamasında ve bitmek üzere. Bakın bir meraktan dolayı araştırdığım bir şey, toplam kıta Avrupa’sında bir anda bu kadar stat inşaatı yok. Sadece bir ülkeden bahsetmiyorum. Bütün Avrupa’da topladığınızda bu kadar stadın aynı anda inşa edildiği bir dönem yok. Dolayısıyla Türk sporu için ve futbolseverler için, diğer spor branşları için de spor bakanlığımızla birlikte gerçekten Türkiye’nin önümüzdeki 30 yıllık, 40 yıllık, 50 yıllık spor tesislerini şimdiden yaptık ve inşallah bunlar Eskişehir stadında olduğu gibi diğer statlar gibi Türk sporuna uzun yıllar hizmet edecek." 

'TÜRKİYE'DEKİ TOPLAM KONUTUN YÜZDE 10'UNU YAPIYORUZ'
Turan, TOKİ’nin başarılarla dolu bir geçmişi olduğunu belirterek, "2003 yılından bugüne gelindiğinde 750 bin konut üretme rakamına ulaştık. Sadece 2016 yılında 64 bin sosyal konut ürettik. Bunlar, hiç konut sahibi olmayan ya da orta gelir grubundaki vatandaşlarımız için. Bu 64 bin konut Türkiye’de üretilen toplam konutun yüzde 10’u demektir. Dolayısıyla TOKİ hem ekonomik anlamda, hem de konut ihtiyacı olan vatandaşlarımız için o beklentileri karşılayacak heyecanla çalışıyor" şeklinde konuştu.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, bitme aşamasında olan Eskişehir stadyumunda incelemelerde bulunarak inşaatı yapan MD A.Ş. sahibi Mahmut Dağdeviren ve proje sorumlusu Şenol Özdemir'den bilgi aldı. Turan, daha sonra Eskişehir stadyumundaki çimleri de kontrol ederek meşin yuvarlağı kaleye göndermeye çalıştı.