Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu adına 35 kişinin Folderesi üzerinde yapılması planlanan HES'e karşı açtığı dava sonuçlandı. Trabzon İdare Mahkemesi’ne açılan ve daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilen HES'le ilgili mahkeme dava konusu projenin iptaline karar verdi.
Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu dönem sözcüsü Hasan Kalyoncu, Türkiye'nin ne kadar akarsu ve deresi varsa HES bahanesi ile 49 yıllığına şirketlere satıldığını ileri sürerek, “Ayrıca HES şirketlerinin ürettiği enerjiyi de satın alma garantisi verdiler. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Ülkemizin neresinde irili ufaklı ne kadar dere, ırmak, akarsu varsa hepsi özel şirketlere tahsis edildi. Bunlardan biri de Tonya'nın can damarı Folderesi oldu. Bu projelerin esas amacı suların ticarileştirilmesi, pazara indirilmesidir, sularımızın kullanım hakkının alınmasıdır. Bütün bunlara karşı durduk. Tonyalılar mücadele etti ve kazandı.
Kalyoncu, şöyle devam etti: "Topraklarımızı yaşanmaz hale getirmeyi hedefleyen bu tür projelerle ellerinden geleni artlarına koymayanların karşısında, anayasadan, uluslararası sözleşmelerden, hepsinden önemlisi hayatın varlığına karşı yapılan her türlü saldırıya direnişin meşruiyetinden aldığımız güçle, kadim insanlık değerlerini yarına taşımayı görev sayarak mücadeleye devam edeceğiz. Sularımıza efendi atanmasını, doğanın sömürülmesini kabul etmedik, etmiyoruz."