Vali Dr. Recep Kızılcık, Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, engellilerin toplumun gelişmesine aktif biçimde katılmalarını önemsediklerini ve bunun için gereken adımları attıklarını belirtti.

Son dönemlerde Türkiye’de engelliler konusunda çok önemli adımlar atıldığını dikkat çeken Vali Kızılcık, "Engellilerin sorumlu insanlar olarak kendi yaşamlarını düzenlemeleri için bağımsızlıklarını ve öz güvenlerini kazanmalarını, toplumun ekonomik ve sosyal yönden gelişmesine, üretime aktif biçimde katılmalarını çok önemsiyoruz ve bunun için gereken adımları atıyoruz. Engellilerimizin toplumdan soyutlanmadan, doğal yaşam biçimini paylaşmalarını ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaları için üzerimize büyük sorumluluklar düşmektedir.” dedi.

Bu anlamda devletin 5378 Sayılı Yasa kapsamında engellilere yönelik pozitif uygulamalar başlattığına değinen Kızılcık, “Bu yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden birisi de bakıma muhtaç engellilerin kurumsal bakım hizmetlerinin yanında bireysel bakım hizmetleri hakkının sağlanmasıdır. Bu uygulamanın birçok yararları yanında en önemli yanı engelli bireylerin ailesinden kopmadan yuva sıcaklığı içersindeki yakınları tarafından hizmetinin görülmesi ve bu hizmete karşılık bakımını gören yakınına asgari ücret tutarında bakım ücreti ödenmesidir.” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da 2007 yılından itibarın evde bakım ücretinden yararlanmak için 7 bin 450 kişinin müracaat ettiği bilgisini veren Kızılcık, yapılan incelemelerde 6 bin 100 kişiye ise ödeme yapıldığını kaydetti. Halen 3 bin 893 kişiye her ay bir asgari ücret tutarında evde bakım ücreti ödendiğine değinen Vali Kızılcık, ayrıca bakıma muhtaç kimsesiz engelliler için de Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hizmet verildiğini dile getirdi.

Vali Kızılcık, amaçlarının; ilde yaşayan engelli vatandaşların bedensel, duygusal, bilişsel, sosyal, kültürel, eğitsel gelişmelerini destekleyerek hayat kalitelerini yükseltmek, engellilerin toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılımlarına imkân sağlamak olduğunu kaydetti.

Engelliliğin bir eksiklik ve noksanlık olmadığına vurgu yapan Kızılcık, imkân verildiği takdirde hayatın birçok alanında onların da çok şeyler yapabileceklerine yürekten inandığını vurguladı.