61SAAT HABER SERVİSİ - Hasan Tüncel

Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün projesi kapsamında Ortahisar ilçesi Kanuni Parkı’ndaki tarihi Trabzon Evi, Edebiyat Müzesi’ne dönüştürüldü. Müzede Trabzonlu yazar ve sanatçıların eserleri, kitapları, kullandıkları özel eşyaları, fotoğrafları, kitaplarının ilk baskıları sergilenecek.

724 BİN TL HARCANDI

Trabzon'u edebiyat ile buluşturacak evin restorasyonu için tam 724 bin TL harcandı.
Yeni Binaının onarımını tamamlayan Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bugün Trabzon İl Halk Kütüphanesi'nde komisyonu toplayarak görüş alışverişinde bulunurak projeleri masaya yatırdı.



ZAMAN ÇİZELGESİ PROJESİ

Trabzon Halk Kütüphanesinde yapılan toplantı ile ‘Trabzon Edebiyatı ve Zaman Çizelgesi Projesi tanıtıldı. 
Yapılan toplantıya KTÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Mehvibe Coşar, KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yrd. Doc. Fırat Caner,  KTÜ Atatürk İlkeleri ve İnkilap tarihi bölümü okutmanı Veysel Usta, Trabzon Sanat Evi Derneği üyesi Mehmet Kuvvet, Gazeteciler Cemiyeti adına Hikmet Aksoy, Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı, İl Halk Kütüphanesi  Müdürü Ahmet Emin Akgün, Ortahisar Belediye Başkanlığı Kültür Müdürlüğü Trabzon Şairler Derneği Başkanı Kadir Yeter ve Yazar Serkan Türk katıldı.





İl Halk Kütüphanesi  Müdürü Ahmet Emin Akgün'ün sunumu eşliğinde geçen toplantıda 'Trabzon Edebiyatı ve Zaman Çizelgesi' projesi tanıtıldı.
Proje ile ilgili söz alan KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yrd. Doc. Fırat Caner ' Bu proje müzemiz açısından büyük öneme sahip bir çalışma olacak. Sınırsız derecede bir veritabanı oluşturacak. Geçtiğim sene buna benzer daha küçük bütçeli bir çizelge sergisi gerçekleştirdik.

Elimizde 50 m3 m3 zaman çizelgesi vardı. Bir çalıştırma gerçekleştirerek 50 m3'lük bir sergi yaptı ve mutlu oldu.'



KEYİF VE GÖSTERİ SUNACAK

'Oluşturacağımız bu müzenin Trabzon'daki edebiyat tarihine ışık tutmalı. İstiyoruz ki bu müze keyif ve gösteri sunsun.
Çizelgede Trabzon tarihi ve yazarlar ile ilgili fotoğraflar kullanılacak. Bazı fotoğraflar telifli olacak ve görsel bir sunuma dönüşecek.
Bu proje geniş bir proje, istiyoruz ki KTÜ olarak Pilot uygulamasını Trabzon şehri olarak biz yapalım ve herkes görsün. 
Herkes görsün ki yapmak istesin.'



EDEBİYAT HARİTASI

Sözlerini sürdüren Caner 'Bu kentin bir edebiyat haritasının olmasının gerektiğini düşünüyorum. Bu günümüzde kullanılan google map üzerinden yapabiliriz.
Oluşturulacak bu haritadan yola çıkılarak bir edebiyat gezintisi yapabiliriz.
Oluşturacağımız bu haritada edebiyatçıların evleri, sanat evleri, sohbet yerleri, söyleşiler vs. bunların her birinin işaretli olduğu bilgilerin verildiği bir harita hazırlanması benim aklımdaki bir projedir' dedi.



KOMİSYONA SUNULDU
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Emin Akgün projerlerin ardından yeni çalışmalar için komisyonun önerilerini aldı.
Yeni kurulacak olan Edebiyat Müze Kütüphanesi içerisinde Trabzon ile adı özdeşleşmiş edebiyatçı ve yazarlara ait objelerin belirlenmesi ve bu objelerin seçiminde dikkate alınacak özelleriklerinin belirlenmesi için komisyon üyelerinin görüşleri dinlendi.
Yeni kurulacak olan müzede hangi yazarın hangi objelerin yer alacağı sorusu üzün süre tartışılırken İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Emin Akgün önderliğinde akademik olarak bir yazar listesi oluşturulması istendi.
Edebiyat Müze Kütüphanesi toplantısı için komisyon üyeleri perşembe günü tekrar toplanarak yapılan araştırma sonucu çıkan isimleri masaya yatıracak.