61SAAT HABER SERVİSİ – SERKAN KILINÇ - Trabzon’da yeni yaşam alanları açmak için kullanılan en yaygın yöntem olan deniz dolgusuyla toplamda 900 hektarlık alan kazanıldığı ortaya çıktı. Bu rakam 1960 ile 2015 yılları arasını kapsarken, son 2 yıllık veri ise buna dahil değil. Bu noktada  Gülcemal Projesi, İlçe Belediyelerinin sahillerde yaptığı dolgu projeleri ile bu rakamın en a 2’ye katlanması bekleniyor.
 
TRABZON’DA KIYI 500 METRE AÇIĞA ÇEKİLDİ

Trabzon’da en fazla deniz dolgusu ise eski adıyla Merkez, yeni adıyla ise Ortahisar İlçesinde yapıldı. Trabzon’un Merkezi dikkate alındığın en yoğun dolgunun yapıldığı yer olan Moloz’da kıyı bandı yaklaşık 500 metreye açığa çekildi. Gülcemal Projesinin bitimiyle birlikte bu rakamın daha da yükseleceği kaydedildi. 
Konuyla ilgili  sorularımızı yanıtlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, yapılan dolgularla deniz eko sisteminin hiç bir şekilde önemsenmediğine dikkat çekti.
 
DENİZ SAHİLDE 20 METREYE DAYANDI... 
Trabzon’un sahilde yaşayan bir kent olduğuna dikkat çeken Erüz, “Trabzon denizci bir kentti. Bugün denize girebilen, kentin kıyısında yüzebilen hiç bir vatandaşımız var mı? Hayır. Kayalarla dolu girme şansı yok. Artı, her ne kadar derin deşarj yapılmış olsa da çalışmadığı için kıyılar kirli. Dolayısıyla insanımız kentte denizden uzak durmak zorunda. Sağlığı için bunu yapmak zorunda. Trabzon denize yaklaştırılmıyor uzaklaştırılıyor. Yol yapıldı, deniz dolduruldu.. Park yapıldı deniz dolduruldu, ama Deniz 5 metre aşağıda. Yeni yapılan dolgularla birlikte derinlik 20 metreye dayandı. 20 metreye dolgu yapmak çok akıllı bir iş değil” dedi.

DOLU İYİ BİR EKONOMİK GELİR... 
Dolgunun iyi bir ekonomik gelir olduğunu ifade eden Erüz, “Reel ekonomi için çok iyi bir gelir. Bir çok iş kolu buradan kazanabiliyor. Kamyoncusu, dozercisi yani inşaat sektörüne yatırım. Ama bunun toplumsal geri dönüşümüne de bakmak lazım. İnsanlar sosyal ihtiyaçlarını,  hiç kimseye bir bedel ödemeden karşılamalı. Dinlenmeli, kimseye sormadan muhabbet edebilmeli spor yapabilmeli” diyerek bölgelerde yapılan veya yapılmakta olan sosyal tesislerde vatandaşların para ödeyerek dinlendiğine dikkat çekti... 
 
TRABZON’DA İLK 5 METRE KAYBEDİLDİ... 
Erüz, dünyada ve Trabzon’da kıyı balıkçılığı için en verimli sahanın ilk 5 metre olduğuna dikkat çekerek bu alanın bölgede çoktan kaybedildiğini ifade etti. Trabzon’da 5 metrenin ardından dolgunun 20 metreye dayandığına dikkat çeken Erüz, “Dağlar doğranıyor, denizde balık sahaları da dolduruluyor.   Bugün dünyanın tamamında deniz suyunda ilk 5 metre kıyı balıkçılığı için en verimli, ekolojik ve ekonomik sahadır.
 
GELECEKTE TRABZON’DA BALIKÇILIK BİTEBİLİR
Bizim Trabzon’da o 5 metreyi çoktan kaybettik. Şimdi 10 -15 ve 20 metrelere gidiyoruz. Karadeniz 100 – 150 metreden sonra yaşam yok.  Orada bizim için balıkçılık diye bir şey söz konusu değil. Balıkçılığın yapıldığı yer ilk 30 metrelik kısım. İlk 30 metrede kıyıdan 1 – 2 km gidiyor. Doldurduğumuz yer aslında gelecekte ki insanlarımızın besleneceği balık ve diğer deniz canlılarının yaşam alanını yok ederek insanlığın kendi geleceğine darbe vuruyoruz. Bugün için ekonomik mantıklı gelen şey, yarın için çok da ekolojik veya ekonomik sosyal bir yarar değil. Bugün ki mantık yarının garantisi değil” dedi.