61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - AK Parti İl Başkanı Haydar Revi’nin, Şehir Hastanesinin Akyazı, Trabzonspor’un stadının yanına yapılacağını açıklaması sonrasında şehirde tartışmalar daha da alevlendi. Trabzonsporlu taraftarlar, hastanenin Trabzon’da yapılmasına karşı çıkmazken, yer seçiminin yanlış olduğuna işaret ederek Revi’yi topa tuttu. 
Bölgenin Trabzonspor ve şehrin yararına “Sosyal bir faaliyet alanı” olarak kullanılmasını isteyen Trabzonsporlu taraftarlar hastanenin başka alanda yapılmasını istedi. 

PEKŞEN: HER GÜN YENİBİR HAYAL
61saat.com olarak bu noktada Revi’nin açıklamalarını siyasilere ve Trabzon Tabipler Odasına sorduk. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Revi’nin açıklamalarını, “Trabzon yeterince hayal peşinde koştu. Her gün yeni bir hayal. Her gün yeni bir rüzgar. Akyazı Stadının biteceği açıklanan Haziran ayının üzerinden 3 ay geçti. Önce bir Akyazı Stadını yapsınlar. Trabzon, hayal ticaretinden bıktı” şeklinde yorumlarken CHP İl Başkanı Turgay Güngör’de kararı doğru bulmadığını açıkladı.

 GÜNGÖR: DOĞRU BULMUYORUM
Güngör, “Ben Akyazı’ya şehir hastanesinin yapılmasını doğru bulmuyorum. Ben ben arkadaşlarımla değerlendirmedim. Şahsi kanaatim turizm ve spor kompleksi olarak değerlendirilmeli. Şehir hastanesinin yeri orası olmamalı. Mutlaka başka yer bulunmalı. Fatih Devlet Hastanesinin olduğu alan düşünülmüştü. Sayın Revi’nin o konuda ne düşündüğünü bilmiyorum. Kendi kararlarıdır. Sanıyorum hükümetin verdiği karar o konuda bir şey diyemiyorum. Doğru bir seçim ve tercih olduğunu düşünmüyorum” dedi.

 MHP’DEN 2 FARKLI GÖRÜŞ... BİRİNCİ, DESTEK VERDİ
Şehir Hastanesinin Akyazı’ya yapılması ile ilgili ise MHP’den iki görüş çıktı. MHP İl Başkanı Nihat Birinci, destek verirken, Ortahisar Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu karşı çıktı. 
Birinci, “Bana göre Akyazı’da olması uygun olur. Trabzon’un büyük şehir hastanesine ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılanacağı en mantıklı yer de şuan itibariyle Akyazı gibi gözüküyor. O bakımdan o proje hayata geçirilirse Trabzon insanın büyük bir ihtiyacının karşılanacağını kanaatini taşıyor. 
Orasının daha sonra büyütmüşlerdi. Oraya hastane yapılacak olma adına. Oranın büyük kısmını zaten Trabzonspor kullanacak. Geri kalanın hastane olmasından ne mahsuru var..” dedi.

 ÇAKIROĞLU, KARŞI ÇIKTI
Çakıroğlu ise, “Akyazı’da sanıyorum 900 dönümlük alan var. Bu 900 dönümlük arazi üzerinde düşünülen Akyazı Spor Kompleksi, Trabzon’un tek markası olan Trabzonspor’un bugünü ve geleceği...
Bu şehir için marka değerinin yükseltildiği bir alan olarak düşünülmeli. Bu kompleks buraya planlanırken düşünülürken kıyı kenar kanuna muhalefet eden durum söz konusuydu. Yasal düzenlemelerle aşıldıktan sonra bu araziye bir şehir hastanesi ile birlikte Trabzonspor’un malına göz dikilmemeli, hazıra çökülmemeli.

Bu 900 dönümlük arazi Akyazı Spor Kompleksi adı altında turistik alanlar oyun alanları, şehrin sosyalitesine katkı yapacak alanlar olarak değerlendirilmeli. Trabzonspor’un geleceğine ve şehrin geleceğine katkı yapacak alanlar olmalı. Spor hizmetleri ve sağlık hizmetleri iç içe verilmesi doğru değildir. 900 dönümlü kçok büyük alan gözükse bile Akyazı gibi Trabzonspor’un içinde olacağı bir alanda şehir hastanesi koyarsanız ne şehir hastanesinden verim alırsınız ne de o spor kompleksinden verim alırsınız. Başlamadan çocuk ölü doğacaktır.

Akyazı Spor Kompleksinin yapılmasının genişletilmesinin bu komplekse uygun sosyal alanlarla genişlemesini doğru olacağını düşünüyorum. Yer seçim olarak da yanlıştır içerik olarak da yanlıştır diye düşünüyorum” dedi.

 ŞEHİR HASTANESİ, ÖZEL HASTANE Mİ OLACAK?
Trabzon Tabipler Odası ise konuya siyasilerden daha farklı bir şekilde yaklaştı. Tabipler Odası Başkanı Ahmet Rıza Güner, “Şehir Hastanesine karşı olduklarını” açıkladı. Güner,  “Şehir hastanesine biz zaten karşıyız. Çünkü şehir hastanesi bir özel hastane. Yap işlet devret modeliyle” dedi.

‘Şehir Hastanesini’ istememe nedenlerini de sıralayan Güner, 
“Şehir hastanelerini birinci istemememizin nedeni şu: 
3 yılda devletten parasını geri alıyor. 22 yıl fazladan para alıyor. 
Şehir hastanesinin yerini devlet veriyor. 
Şehir hastanesinin yerini yaparken yurt dışından kredi alıyor. Devlet diyor ki garantörü benim. 
Eğer bu hastaneyi dolduramazsam, yüzde 70’in altında devlet, “parasını ben veririm” diyor.
Bir başka noktası daha var. 
Kaç yataklı şehir hastanesi yapılacak. 750 yatak mı..? Trabzon’da 750 yatağı kapatılacak.  Trabzon’da nereyi kapatacaksınız. Muhtemelen Numuneyi kapatamıyorlar. Tarihi eser diye anıtlardan çıktı. Kemik Hastanesi ve Ahi Evren’i kapatacaklar. 
Bizim istediğimiz şu. Tabip Odası olarak.. Trabzon’da multi disipliner herkesin gidebileceği, büyük bir hastane.. Diğer hastaneler kapatılmadan. Ya da Fatih Devlet Hastanesinin yeri.

 AVNİ AKER’İN YERİNE BÜYÜK BİR HASTANE OLABİLİR
Biz diğer odalarla böyle bir çalışma yaptık. Vatandaşa da sorduk. Vatandaş, “Kolay ulaşılabilir yerde olsun” dediler. Akyazı’nın yeri kolay ulaşılabilir yerse ben bir şey söylemiyorum. 
Daha doğrusu yerinin tabip odasının belirlemesi doğru değil. Biz diğer odalarla yaptık çalışmayı. Ben hastaneye bir vasıta ile kolay ulaşılabilir yerde olmasını istiyorum. Avrupa normlarında Trabzon’un nüfus yoğunluğuna baktığınızda Erdoğdu – Fatih -  Ayasofya alanlarında olmasında fayda var. Büyük bir kampüs Avni Aker’in olduğu yerde hakikaten gözden çıkarılmışsa çok büyük bir sağlık kompleksi yapılabilir. 
Biz devlet hastanesi istiyoruz. Biz özel olan şehir hastanesi istemiyoruz” dedi.