Törene Vali Dr. Recep Kızılcık’ın yanı sıra, İl Genel Meclis Başkanı Haydar Revi, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kul, Gürcistan Acara Bölgesi Başbakan Danışmanı Osman Çalışkan, Yol İş 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Balaban ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye’de İl Özel İdaresi olarak komşu bir ülkeye araç yardımı yaparak bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden Vali Kızılcık, Trabzon’un tarihi misyonu gereği aldığı karar sayesinde dünya barışına katkı sağladığını belirtti.
“Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir” düsturundan hareketle bu kararı aldıklarını belirten Vali Kızılcık, “Kültürel anlamda bizlere yakın olan Acara Özerk Cumhuriyetinin Başbakanı iki tane greyder ihtiyaçlarını ifade ettiler. Bizde özerk bir yapısı olan il genel meclisinden çıkardığımız karar ile bir adım attık. Mevzuat gereği ülke dışına yapılacak faaliyetlerde İçişleri Bakanlığı’nın izni gerekiyor. Bu onayda dün itibari ile gelmiş durumda. İl Özel İdaresi nasıl kendi içinde diğer illere ışık yayıyorsa, komşu ülkenin de ihtiyacına cevap vermeli. Bunun için greyderlerimizi iki aylık süre için gönderiyoruz” dedi.



İl Genel Meclisi olarak çok doğru ve önemli bir karara imza attıklarını belirten Meclis Başkanı Haydar Revi ise, “Komşumuzun bizlerden bir talebi oldu. Tabi ki daha fazlasını da isteyebilirdiler. İl Genel Meclisi olarak bizlerde hiç tereddüt etmeden onayladık” diye konuştu.

Gürcistan Acara Bölgesi Başbakan Danışmanı Osman Çalışkan ise karar nedeniyle başta Vali Kızılcık olmak üzere il Genel Meclisi’ne teşekkür ederek “Acara bölgesi adına sizlere teşekkür etmek istiyorum. Bu çalışma iki dost ve kardeş ülkenin ilişkilerin daha iyi düzeyde olacağının göstergesidir. Önce Türkiye’mizin dolaysıyla Acara Özerk Bölgemizin bütünleşmesini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ilk defa uygulanan bu kararın son derece önemli olduğunu kaydederek, Yol İş 2 Nolu Şube Başkanı Nurettin Balaban, yapılan başarılı çalışmaların bizlere artı olarak döneceğini ifade ederek “İşçi kardeşlerimin ilk defa yurt dışında görev yapacak olmaları hem onlar için hem de biz yöneticiler için çok önemli. Sizlerin oradaki başarılı çalışmalarınız ülkemizin değerini arttıracaktır. Çok büyük bir görev yaptığınızı düşünün. Bu önemli karara imza atan başta Valimize ve İl Genel Meclisimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanıldı.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın Gürcistan’a yaptığı ziyaret sırasında Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşalomidze tarafından altyapı hizmetlerinde kullanılmak üzere iki adet greyder talep edilmişti. Vali Kızılcık, ilk defa yapılacak bu uygulama ile ilgili olarak prosedürle ilgili gerekli çalışmaları yaptırmış, İl Genel Meclisi tarafından konuyla ilgili karar alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından karar onaylanmıştı.