Trabzon’un moloz mevkiinde yer alan, balıkçılar Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak için ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi Eski Balıkçılar Perakende Balık Hali, Esnaflar Dayanışma Derneğini kuran balıkçılar ardından da araçları ile gelen vatandaşların sıkıntı yaşamaması için ‘Vale’li hizmet vermeye başladı. 

Dernek Başkanı Cemal Kaya Şanlıoğlu, yaptığı açıklamada daha önce vatandaşların alanda yaşadıkları sıkıntıları Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları ortak çalışmayla giderdiklerini açıkladı. Şanlıoğlu, “Burada yaşanan sıkıntılarla bir süre mücadele etmeye çalıştık. Ancak başaramadık. Sonunda belediyemiz bize yol gösterdi. Akabinde 3 ay önce bir dernek kurduk. Balıkçı arkadaşlarımızın buna çok ihtiyacı vardı. Biz bunu zamanında göremedik. Bir proje altında birleştik” dedi. 

TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİREREK VALE HİZMETİ SUNULUYOR
Trabzon Büyükşehir Belediyesinin,  Moloz mevkiinde yapacağı kentsel dönüşümün kendileri açısından öncü olduğunu kaydeden Şanlıoğlu, “Burası kentsel dönüşüm projesi içerisinde burada yeni bir konsept hazırlanacak. Bunun içinde sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız bize da modern bir balık hali yapacağını kaydetti. Derneğimizi kurduktan sonra ilk olarak arkada bize verilen otopark vardı. Ama Trabzon’un değişik yerlerinden her yerden gelip araç çekiliyordu. Orası bize kullanmak için verilmişti. Fakat bizim düzensizliğimizden orayı kullanamadık. Arkadaşları oradan çıkardık. Halin önünde ki araçları da kaldırttık. Burayı da düzenledik. Park alanı yaptık. Bir vale koyduk. Belki de Trabzon’da değil, Türkiye’de tek. Valemiz ücretsizdir.

xVALE’NİN YAŞADIĞI OLUMSUZLUKLAR
Valenin parasını dernek olarak biz karşılıyoruz. Ve şuan gelen tepkilerden çok olumlu.  Arkadaşlarımız, müşterilerimiz gelip araçlarını park ediyor. Fakat hala şunu kanıtlayamadık. Valemiz çok güç durumda kalıyor. Şuan da araç gelip hemen yolun kenarına çekiyor. Korkuyor ki arkama araç çekip tıkayacak.  Valimiz ön tarafa almak istediği halde almıyor. Zaman zaman bu şekilde sıkıntılar yaşanıyor. Müşterimiz geldiğinde yarım saat işi varsa hemen onu arka tarafa ki otoparkımıza alıyoruz. Çevre esnafın müşterilerini de buraya alıyoruz. Şu anda halkımız bundan memnun. Zaman içinde daha da güzel hal alacak” diye konuştu. 

HALK ARASINDA Kİ OLUMSUZ İZLENİM
Halk arasında Trabzon Balıkçı Haliyle ilgili olumsuz görüşler olduğunu ifade eden Şanlıoğlu, “her hangi bir yerde postacıya adres sorsanız, balık hane önü veya arkası derler. Ama olumsuz bir şey olduğunda her türlü şeyi balıkhaneye mal ederler. Biz bu değiliz. Aksini iddia eden varsa çıksın karşımıza “siz busunuz” desin. Burada biri kavga etsin, dayak yiyecek olsun bütün esnaf koşar müdahale eder. Burada her hangi bir olumsuzluk olmaz. Müşterimizin burada rahat olduğu kadar hiçbir yerde rahat olacağını sanmıyorum. Bu sektörde buradan daha temiz bir yer düşünemiyorum” dedi. 

CUMA GÜNÜ, BALIK-EKMEK ŞÖLENİ YAPILACAK
Trabzon  balık halinde bir ilki de gerçekleştirerek ‘Balık şöleni’ yapacaklarının da bilgisini veren Şanlıoğlu, “15 günde bir halkla bütünleşmek için balık – ekmek şöleni yapmayı düşünüyoruz. Belediyeye söyledik. Onlarda imkanlarını açtı bizim için. Bu hafta Cuma günü Cuma namazından sonra balık – ekmek şöleni yapmayı düşünüyoruz. Kaç kişi gelirse gelsin fark etmez. Balıkçılar çok cömerttir. Sezon olsaydı bunu her hafta yapacaktık, şimdi 15 günde bir yapacağız. Ramazanda problemimiz olabilir onu da iftar vereceğiz” dedi. 

GÜMRÜKÇÜOĞLU VE AKKAYA’YA TEŞEKKÜR
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya’ya teşekkür eden Şanlıoğlu, “Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Mustafa Akkaya’dan istediğimiz her şeyi aldık. Biz para istemiyoruz pul istemiyoruz. İş istemiyoruz, imkanlarımızın artmasını istiyoruz. Bizim durumumuz gördüler. Bize modern balıkhane yapacaklarını söylediler. İçinin konseptini de hatta bize danışarak, ayarlayacaklar inşallah. Bize söz verdiler. Biz de onlara verdiğimiz sözleri tutmaya çalışıyoruz. Esnaf onların istediği gibi esnaf olacağız. Aramızda bunu suiistimal eden insanlar olacağını sanmıyorum. Biz belediyenin istediği gibi esnaf olup, Trabzon’u temsil edeceğimizi göstereceğiz. Trabzon’u balıkçı olarak, Trabzon’u temsil edecek tek kendimizi görüyoruz” ifadelerini kullandı. 
FİYATLAR NEDEN YER YER DEĞİŞİYOR
Dernek üyesi Çetin Kavzoğlu ise, “Zorluklar zaman zaman oluyor. Ama esnafımız sağ olsun, anlayışlı kültürlü insanlar. Biz ne kadar dışardan kötü izlenim olarak görünse de elimizden geldiği kadar mücadele ediyoruz. Amacımız halkımıza güzel hizmet. Hep beraber birlikte güzel şeyler yapmak istiyoruz. Amacımız bütünleşmek, kaynaşmak.. Sağ olsun belediyemizde güzel imkanlar sunuyor. 
bu camia içinde olan bütün insanlar balığın kalitesini alır. Adam geliyor soruyor, sizde 30-40 lirayken başka bir yerde 10-20 lira  olduğunu soruyor. Şimdi biz bir şey aldığımızda her şeyin kalitelisini alıyoruz. Bazı müşterilerimiz bunu anlamıyor. Yani bir şey aldığımızda 5 liralıkta var, 10 liralıkta var. Kalite kalite değişiyor. İnsanlar burada ki fiyatları anormal görüyorlar. Biz balığın kalitelisini almak zorundayız. Her kesime göre hitap etmek için uğraşıyoruz” dedi.