61SAAT HABER SERVİSİ - TAYFUN ÇÖPCÜ

Trabzon Barosu seçimlerinde söz alan Nedim Şenol Çelik, FETÖ/PDY davalarını almayan avukatları eleştirerek Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne yüklendi.

'FETÖ / PDY DAVALARINI ALMAMAK OLMAZ'

Çelik konuşmasında olağanüstü hal ve paralel devlet yapılanması davalarına katılmayan avukatları eleştirerek, ‘Bir kişinin örgüte üye olduğu iddia ediliyor. Birileri ihbar eder paralel devlet yapılanmasının imamıdır diye. Şimdi sevgili meslektaşım tüm baro üyeleri ben bu davayı almayacağım diyebilir ama savunma hakkını kısıtlamış olmaz mıyı? Geçmişte bir gazete okuduğu için legal bir bankada hesabı bulunduğu için işten atılıyor. Bu kanun hükmünde kararname ile yargılanıyor. Hangi kanun yoluna başvulracak. Bir kanun yoluna başvuruluğ başvurulmayacağını biz avukatlar olarak tartışıyoruz. Kanun hükmünde kararnameyi iptal edemez  hukukta başvuru yolu yok görüşü vardır. Bu düzenleyeci işlem değil dava açılabilir diye düşünen arkadaşlarımızda var. Olağanüstü dönemde avukatlık yapmak zordur. Avukatlığuı seçmiş olan bizler en küçük tehditte mesleğimize ihanet edersek avukatlığın anlamı olmaz’ ifadelerini kullandı.

Bu sözler üzerine genel kurulda bulunan bazı avukatlar Çelik’in açıklamalarına tepki gösterdi.

BAŞKANVEKİLİ, 'DAVALARA BAKILMALI'

Trabzon Barosu Başkanvekili Gülcihan Özgür, FETÖ/PDY davalarına avukatların dahil olması gerektiğini vurgulayarak, ‘15 Temmuz gecesi bizi travma yaratan olaylar yaşadık. Bazı hainler kendi insanlarına suç işmeketen çekinmediler. Bir seri suç ve cinayet işlediler. Söz konusu terör örgütnün yapısı içerisind ebilerke isteyerek yer alan hizmet eden yardıme den yataklık eden maddi manevi katkkıda bulunan insanların sonradan pişman olsalar dahi sorumlulukların devam edeceğini düşünüyorum. Bizler savunma mesleğinin mensupları olarak hukukçu olarak soğuk kanlı değerlendirmeler yapmak zorundayız. Ucu açık soruşturmalar çiğnendiği yönünde endişeler oluşturmaktadır. Ben kendi fikrim olarka bu yönde dava alıp almamamk kişisel tercih olabilir ama insan hakarı temelli soruşturmada kovuşturmada askıya alınıp görmezden gelinmesi elimizi kolumuzu vicdanımızı bağlanmasını kabul edemeyiz’ ifadelerini kullandı.




TRABZON İDARİ MAHKEMESİ HUKUKA UYGUN OLMAYAN GEREKÇEYLE TALEBİMİZİ REDDETTİ
Çelik Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Trabzon Barosu binasının hukuka uygun olmayan gerekçelere Trabzon İdari Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyleyerek, ‘Geçmiş dönemde biliyorsunuz belediye binasını belediye ile yaptığımzı anlaşma ile baromuza tahsis edilmişti. Bu binada biz kamu hizmeti görüyoruz. Ne hikmetse Trabzon Büyükşehir Belediyesi bize yapılmış olan tahsisi iptal etti. Aldığı bir meclis kararı ile tahliyemizi istedi. Bizde Trabzon Barosu yönetim kurulu oluşturuldu. Yaptığımız iptal başvurumuz yürütmeye iptal kararı verildi. Mahkeme malesef açış olduğumuz davanın reddine karar verdi. İdari işlemlerin geriye alınma koşulları vardır. Bu olayda bu gerçekleşmemiştir. Baro bir kamu kuruluşudur dedik. Tüm bu iddialarımız karşısında Trabzon İdari Mahkemesi hukuka uygun olmayan gerekçelerle talebimizi iptal etti. Halen dava dosyamız danıştayda sıra beklemektedir’