61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ

Trabzon’da Adli Yıl Açılışı nedeniyle Trabzon’da düzenlenen törende Trabzon Barosu Meydan Parkı’nda ki Atatürk Anıtının önüne çelenk koydu. Çelenk koyulmasının ardından Trabzon Barosunda Adli Yıl Açılış Kokteyli düzenlenirken, sonrasında da bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında konuşan Trabzon Baro Başkanı Av. Orhan Öngöz, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Öngöz, “Bağımsız yargının temeli Anayasa , meşruiyet kaynağı toplumdur. Yargının bağımsızlığını yitirmesi ve siyasallaşması, hukuk kurallarının yok sayılması, yargı kararlarının uygulanmaması, çifte standart  ve keyfiyet içeren uygulamalar toplumun yargıya olan güvenini zedelemesine ve adalete olan incın kaybolmasına sebebiyet vermektedir. Son yıllarda yapılan modern hizmet binalarına, personel sayısının arttırılmasına ve başka iyileştirmelere rağmen, toplumun hemen her kesiminin yine de yargıdan şikayetçi olması üzerinde ciddiyetle durulması ve gözüme kavuşturulması gereken asıl konudur” dedi.

TRABZON İDARE MAHKEMESİNE DAVA AÇILDI
Geçen yıl Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Baro Binasının tahsisi konusunda yaşadıkları sorunla ilgili de konuşan Öngöz, konuyla ilgili İdare Mahkemesine dava açtı. Konuyla ilgili komisyon kurduklarını ifade eden Öngöz, “İletişimsizlikten kaynaklanan sorundu. Tahsisi iptalinden sonra belediye başkanımız ve konuyla ilgili olan siyasilerle ve şehrin diğer dinamikleri ile iletişim halindeyiz. Bu problemi çözmek arzusundayız. Yakışan bir görüntü olmadığı hepimizin malumudur. Biz de hukuka bu anlamda müracaat ettik. Dava açtık. Biz söz edilen işlemin hukuka aykırı işlem olduğunu düşünüyoruz. Ancak dava açmamızla bu müzakere sürecinin devam etmeyeceği anlamına gelmez. Temennimiz bu iletişimsizliğin ortadan kalkmasıdır. Baromuzun bu binada devam etmesidi” dedi.

TOPLUNU DEZAVANTAJLI KESİMİNE HİZMET VERİLİYOR
Binada dezavantajlı kesime hizmet verdiklerinin altını çizen Öngöz, “Biz bu binada toplumun dezavantajlı kesimine hizmet veriyoruz. CMK, Adli yargı birimlerimiz burada. Bugüne kadar 5 bin civarında Adli Yargı 50 civarında CMK Hizmeti bu binada verdik. Yüzlerce stajyer avukatımızı burada yetiştirdik. Binlerce toplantı yaptık. Avukat müvekkil ilişkisinin kurulduğu yer değil. Yani bir kamu hizmeti nedir diye sorarsanız burada verilen hizmet tam anlamıyla kamu hizmetidir.
Bu binanın eski halini biliyorsunuz. Harabeyken Trabzon Barosu elini taşın altına koydu. Bu binaya o zaman ki parayla 300 – 400 milyar para harcadı. Harabe binayı şehre kazandırdı” dedi.

TRABZON BAROSU KAMU HİZMETİ İÇİN KULLANIYOR
Tahsisin iptaline dayanak olarak Sayıştay raporunun gösterildiğine dikkat çeken Öngöz, şu şekilde devam etti:
“Ancak burada dayanak olarak gösterilen Sayıştay raporundan söz edilmektedir. Biz raporun doğru olmadığını düşünüyoruz. Bizim orada fikrimiz alınsaydı bu noktaya gelmezdi. Biz başka çözüm önerileri de öneriyoruz. Nihayetinde bu bina Trabzon barosunun kamu için kullandığı binadır. Bu binanın Trabzon barosundan alınması halinde daha iyi amaç için kamuya hizmete edeceğini zannetmiyoruz. Bu bina adalete erişimde önemli bir merkezdir. Yani dezavantajlı kesimlerin adalete erişmelerinde hizmet etmektedir”

SONUÇ ALAMAZSAK GEREĞİNİ YAPARIZ
Adalete hizmetten daha üstün kamu hizmeti olduğunu düşünmediklerini kaydeden Önsöz, “Biz burada adalete hizmet ediyoruz. Bundan daha üstün kamu hizmeti olduğunu düşünmüyoruz. Biz hakkımız olduğu müddetçe bu binayı kullanmaya devam edeceğiz. Hukuka müracaat ettik. Ne kadar devam ederse halkımız için kullanmaya devam edeceğiz.
Bir sonuç alamadık, elimiz tükendi. O zaman biz hukukçuyuz gereğini yapacağız. Ama mücadeleyi bırakmayacağız. Bu binamız şuan itibari ile bir kısım hizmetlerimize cevap vermektedir. Baromuz ile özdeşleşmiştir.  Bir kısmı ihtiyaçlar için cevap vermiyor. Daha büyük bir baro binasına ihtiyacımız var. Biz bu konuda arayışlarımız devam etmektedir. Trabzon barosuna daha iyi hizmet binasına kazandırılırsa bunları o zaman tekrar konuşabiliriz. Hukuk çizgisi neyse biz onu yapmaya devam edeceğiz. Meslektaşlarımız bizi buraya seçerken bir kavga et diye seçmedi. Trabzon barosunun haklarını korumak için buraya getirdi biz de elimizden geleni yapacağız” dedi.

Yargıya aksettirdik. Orada düşüncelerimizi aksettirdik. Komisyon kurduk. Dava dilekçesinih hazırlanmasında büyük emek sarf ettiler. Evet biz Sayıştay raporunda ki düşünceye katılmıyoruz. Trabzon barosunun kamu kurumu olduğunu iddia ediyoruz. Yani kamu kurumu olmanın bütün özelliklerini Trabzon barosu taşımaktadır. Kamu kurumu niteliğinde ki meslek kuruluşlarından daha öteyiz. Biz yargının kurucu unsurlarından birisiyiz. Yargının diğer unsurları kamu kurumu sayılırken biz sayılmamazı düşüncesine katılmıyoruz. Orada sayıştaş müfettişi demektedir ki tahsis yapamazsınız. Fakat ortak hizmet projesi yürütebilirsiniz. Hatta kiracılık da kurabilirsiniz diye yol göstermiş. Trabzon barosunun burada kizyatırdımına hak vermiş savunmuş. Sayıştay müfettişi de demiş ki siz kira yada ortak hizmet projesi vermiş. Fakat orada mbaşka yolda var bu konuda irade göstermese gieken belediye başkanı ve meclis üyeleridir.