Bakan Yıldırım, "Bize bazı zamanlarda yüreği yaralı vatandaşlarımız şunları söylüyor: 'sayın Bakanım niye duruyoruz. Bunlara haddini bildirelim.' Bakın değerli vatandaşlarım, devlet olmak sorumluluk ister. Devlet olmak vatandaşına karşı saygılı olmayı, vatandaşın hukukunu gözetmeyi gerektirir. Devlet terörün, teröristin gittiği yoldan gitmez. Devlette kararlılık, sabır, hukuk içinde vatandaşının, sivillerin hakkını hukukunu gözeterek mücadele vardır. Ama er veya geç bu mücadele hakkın, halkın zaferiyle sonuçlanacaktır. Çünkü bu Ay-yıldızlı bayrak bize ecdadımızın şehitlerimizin emanetidir. Onu en yükseklerde dalgalandırmakta bizim ve bizden sonra gelecek nesillerin en büyük görevidir. Bunun böyle bilinmesi lazım" dedi.

"Bütün bu işleri yapmamızın amacı; sizlerin hayatlarını kolaylaştırmak. Benim vatandaşım eğer Bayburt'tan Trabzon'a giderken yollarda sıkıntı çekiyorsa, kazalarda belalarda acı yaşıyorsa, vatandaşlarımızın seyahati bir eziyete dönüyorsa o zaman biz görevimizi yapmamış oluruz" diyen Bakan Yıldırım şunları kaydetti:

"50 yıllık geçmişimize bakalım işte Araklı, Kop, Ovit, Bolu Dağı, Kuzgunkıran tünelleri bütün bunlar bir efsaneydi. Ama bugün bunlar teker teker gerçek oluyor. Nasıl oluyor derseniz, size şunu söylerim: 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışı iktidarda, Recep Tayyip Erdoğan iktidarda da onun için olur derim. Bu tüneli tamamladığımızda Bayburt'tan Trabzon'a gitmek, denizi görmek en fazla bir saatinizi alacak. Yani Bayburt Karadeniz'le buluşacak. Bayburt Trabzon'la buluşacak. Kop Dağı'nı aşarak Erzurum'la buluşacak. Bayburt yolların kesiştiği bir ilimiz olacak. Eskiden bir hitap vardı: 'Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi' diye. Biz bunu yaptığımız hizmetlerle, 'Bayburt Bayburt olalı böyle hizmet görmedi' diye değiştirdik. Artık Bayburt bunu hak ediyor, Trabzon bunu hak ediyor, milletimiz bunu hak ediyor. Değerli hemşerilerim Araklı tüneli öyle bir tünel ki bu Bayburt'a Trabzon'u bir birine bağlayan en önemli geçittir. Bu tünel Bayburt'la Trabzon'u buluşturan birleştiren bir kardeşlik tünelidir, bir kardeşlik geçididir.

Bu tüneli yaptığımızda ne olacak? Bir kere seyahat süresi yarı yarıya azalacak. Trafik kazaları azalacak. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Nasıl diyeceksiniz? Bir Bayram geçirdik. Bu bayramda yollardaki trafik geçen bayrama göre tam iki kat arttı. Ama kazalara bakıyoruz tam yarı yarıya azaldı. İşte yaptığımız bu yollardan dolayı. Yolları yaptık, bölünmüş hale getirdik bu sayede kafa kafaya çarpışmalar, yanlış sollamanın sebep olduğu kazalar nerdeyse yok oldu. Sadece sürücü hatalarından dolayı kazalar oluyor. Onun için vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz, kurallara uyun 'yolların kralı olmaz, kuralı olur." Eğer kurallara uyarsanız sevdiklerinize sağ salim ulaşırsınız. Uymazsanız, telafisi imkansız acılarla karşılaşırsınız. Burayı tamamladığımız zaman 40 milyon TL tasarruf sağlayacağız. Hem yakıttan hem zamandan kazanmış olacağız. Peki bu yolun bu tünelin maliyeti ne kadar derseniz 105 Milyon TL'ye mal olacak. Devamında ki yollarla 170 Milyon TL'yi bulacak. Yani dört sene içerisinde getirisi maliyetini karşılayacak. Demek ki iyi bir yatırım bu. İsterse hiç geri gelmesin, eğer bir insanımızın hayatını kurtaracaksa bu tünel, bunun bedeli parayla pulla ölçülmez. Burada bu projede emeği geçen küçüğünden büyüğüne yerelden genele kadar tüm yöneticilerimiz ve siyasetçilerimize ve de son olarak karayollarında çalışan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Fazla çıkaranlardan değiliz, az laf çok iş yapanlardanız. Bizim şiarımız budur. bu millet kilometreler boyu laf yapıp bir arpa boyu yol yapamayanlardan bıktı usandı artık. 30 yılda 3 kilometre yol yapamayan bir Türkiye'den 1 yılda 100 Kilometre yol yapan bir ülke haline geldik. Bunu bizlere yaşatan size teşekkür ediyoruz. Tünelimiz bölgemize milletimize hayırlı uğurlu olsun, sağ olun var olun."