Çömlekçi Kentsel dönüşümünde vatandaşların hakkının ve hukukunun yanında olduklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Vatandaşlarımız eğer kamulaştırılan yerlerinin takdir edilen değerlerin üzerinde olduğu kanaatindeyse kentsel dönüşümlerde bugüne kadar uygulanan yöntemlerle yargıya başvurabiliyorlar. Bunun sonunda ortaya çıkan değerlere göre herkes hakkına razı olur. Bilinen köyü yeniden tarif etmeye gerek yok” dedi.

Çömlekçi Kentsel dönüşümünde vatandaşlarla görüşmelere başlandıktan sonra bazı kesimlerin “Çömlekçi’yi rantçılara teslim etmeyeceğiz” söylemleri ile kamuoyunun karşısına çıktıklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “ Ortada rant yok. Ne rantı. TOKİ Türkiye’de ve Trabzon’da yaptığı kentsel dönüşümlerden bir kuruş kar etmemiştir. Çömlekçi’de rant var diyenler gelsin hesap etsin de anlayalım. Ortada rant mant yok. Kimse tribüne oymasın” diye konuştu.

TOKİ KENTSEL DÖNÜŞÜMLERDEN TEK KURUŞ KAR ETMİYOR

Başkan Gümrükçüoğlu Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada vatandaşların hak ve hukukunu korumaya devam edeceklerini vurgulayarak, “ Daha önce de söylediğim gibi vatandaşımızın hakkının, hukukunun yanındayız. Vatandaşların mülklerini değerini tayin eden kimdir? Bunu tayin eden emlak soruşturması, vergi bildirimleri, piyasa koşulları, TOKİ’nin değerlendirmeleri, ekspertiz şirketleri, belediyenin kendi uzmanlarıdır. Bunların hepsinin birlik ve beraberliği ile bir kıymet taktir edilir. Bugüne kadar, Ayasofya’da, Zağnos’ta, Tabakhane’de ne olmuşsa Çömlekçi’de de aynı yöntem uygulanmıştır. Bu kıymetin karşısında vatandaşımız mağduriyetini dile getirebilir. Benim yerim daha fazla ücret edebilir diyebilir. Buradan söylüyorum, vatandaşın hakkı hukuku eğer tecelli etmemişse yerine getirilmesini mutlaka isteriz. Bu değerlendirmeleri sonrasında bu hakkı ve hukuku belirleyecek olan nedir? Kanunun vereceği hükümdür. Vatandaşlarımız eğer mahkemeye gidecek olursa, kamu tarafı mahkemeye gidecek olursa, belirlenecek olan ücrettir. Bilinen köyü yeniden tarif etmeye lüzum yok. Aynı şeyler diğer kentsel dönüşüm yapılan yerlerde de aynı şekilde olmuştur” şeklinde konuştu.

TRİBÜNLERE OYNAMAYA GEREK YOK

‘Çömlekçi’de rant peşindeler’ diyenlere seslenen Başkan Gümrükçüoğlu,” Bazı arkadaşlar Çömlekçi’yi rantçılara teslim etmeyeceğiz diyorlar. Ne rantı. Kim ne rantından bahsediyor. 2002 yılından beri bu ülkede her şey şeffaf, objektif ve hesap verebilir olarak cereyan ediyor. Bunu hepimiz iyi bilelim. TOKİ’nin yaptığı kentsel dönüşümlerde değerlendirme kriterleri var. Arsanın bedeli, enkaz bedeli, inşaat maliyet bedellerini katarsak TOKİ kentsel dönüşümlerden bir kuruş kar etmiyor. Hesap ortada. Onun için tribünlere oynamaya gerek yok. Hakkı hukuku kiminse, o hakkı hukuku her zaman biz halkın ve vatandaşın yanında olarak savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz. Çömlekçi’de rant var diyenler gelsin hesap etsin de anlayalım. Ortada rant mant yok” ifadelerini kullandı.