Serginin açılışını Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile birlikte Bosna Hersek Arşivler Müdürü ve aynı zamanda Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı Merhum Aliya İzzet Begoviç'in Danışmanı Adamir Kerkoviç ile birlikte yaptı. İlginin bir hayli fazla olduğu sergide bir açıklama yapan Adamir Jerkoviç,

Yugoslavya'nın çöküşüyle birlikte yaşanan iç savaşta Sırp ve Hırvatlar'ın kin ve nefret dolu kılıçlarını müslümanlara karşı bilediğini belirterek, " En acı ve intikam düşüncesiyle saldırıya gecenler sırf karşılarında Müslümanlar olduğu için bu katliamı gerçekleştirdiler. Bir gecede 9 bin Müslümanı katlettiler. Katliamı yapanlar kadar BM ve büyük güçler de suçlulardır. Biz bu insanlık dışı katliamı asla unutturmayacağız. Çocuklarımıza bu acıları tekrar yaşamamaları için unutturmayacağız. Sizlerde çocuklarınıza bu katliamları hatırlatın, onlara unutturmayın. Tarih okutun. Çünkü biz iki farklı devlet olsak da aynı köklerden gelen milletleriz. Çünkü Bosna'nın kanında sizin atalarınızın kanı vardır" ifadesini kullandı.



Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise 11 Temmuz 1995 tarihinde yapılan insanlık dışı katliama maruz kalan Boşnaklar'ın sadece Müslüman oldukları için bu acıları yaşadıklarını ifade ederek, "200 bini aşkın insan sırf

Müslüman olduğu için medeni Avrupa'nın gözleri önünde katledildi. Dünya bu katliama seyirci kaldı. Katliamı bizlerde asla unutmadık ve unutturmayacağız. Onlar bizim dedelerimizin kardeşleriydi ve bizimde kardeşlerimizdi.

Bugün dünyanın pek çok yerinde katliamlar yaşanırken bu katliamlarda

sadece Müslümanlar hedef alınıyor" dedi.

İslamın er geç dünyaya hakim olacağını ancak bu hakimiyet sürerken barıştan, hoşgörüden ve kardeşlikten taviz vermeyeceklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Müslümanları terörizmle suçlayanlar sadece Srebrenitsa'da yapılan ve 8 bin 372 Müslümanın katledilişini görmezden geliyorlar. Müslümanlar asla asimilasyon, katliam, soykırım yapmamıştır. Srebrenitsa'da yapılanlar soykırımdır, din kırımıdır. Mübarek Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde dünyanın dört bir yanından mazlumların çığlıkları yükseliyor. Bu çığlıkların en büyüğü Arakan'dan yükselmektedir. Myanmar'ın Arakan eyaletinde yıllardır devam eden devlet destekli Budist zulmüne uğrayan Rohingyalı Müslümanlar



göç etmeye zorlanmakta. Göç etmeyenler ise katledilmektedir. Yıllardır Arakan'ı işgal altında tutan Myanmar devleti tarafından desteklenen fanatik Budist çetelerinin Müslümanlara yönelik başlattığı saldırılar bir soykırıma dönüşmüştür. Son iki ayda yaşanan olaylarda şu ana kadar bin'e yakın Müslüman hayatını kaybederken on binlerce Müslüman ise evlerini ve topraklarını terk etmek zorunda kalmıştır."

Trabzon Vaizi Mehmet Atar'ın duasının ardından Bosna Hersek'te yaşanan soykırımla ilgili bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Daha sonra serginin açılışı gerçekleştirildi.