Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Teknokent'e TOBB'un katkılarıyla yapılacak olan Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi ihalesinin tamamlandığını söyledi. Hacısalihoğlu, Türkiye'de ilk olacak merkezin biyoteknoloji kısmında bölgenin zengin florasının değerlendirileceğini belirtti.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Teknokent'te 11 bin metrekarelik arsa üzerinde 7 bin 400 metrekarelik 4 katklı inşaat yapılacağını kaydederek, "Bir tarafını biyoteknoloji bir tarafını da inovasyon merkezi olarak kullanacağız. Binayı TOBB yapıyor. Yaklaşık 7 milyon 900 bin liralık bedelle ihale edildi. 8 firmanın katıldığı ihaleyi Erzurum'dan bir firma kazandı" dedi.

Biyoteknoloji merkezinde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, "Bölgemizde zengin bir flora bulunuyor. Odun dışı 3 bin 500'e yakın orman ürününün bu merkezde geliştirilmesi suretiyle ticarileşmesini ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. İlk etapta bitkilerin özütünden başlamak suretiyle daha ileri aşamada ilaç sanayinde kullanılmak üzere adım adım çalışmaları yapacağız" ifadelerini kullandı.

Binanın diğer yarısının da inovasyon merkezi olarak kullanılacağını vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, "İnovasyon merkezinin de yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi, aynı zamanda kuluçka merkezi olarak kullanılması diğer taraftan tam bir eğitim ve araştırma merkezi olarak yapılandırılması doğrultusunda çalışmalar sürüyor. En büyük arzumuz bir an önce tamamlanması. İhalede verilen süre bir yıl. Biz de bu süre içinde merkeze koyacağımız makine ve teknolojinin programını yapıyoruz. Çalışmaları tamamladık. Bakanlıktan da bunların alınması ve inşaatın bitirilmesiyle merkezimizi açmış olacağız" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE İLK KEZ YAPILIYOR"

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, geleceğin merkezi olarak yapılan binanın hayata geçirilmesi konusunda büyük katkı sunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na da teşekkür ederek, "Odalar arasında okul yapılması gibi alışılagelmiş bir sistem vardı. Okul yapanımız çok. Ama Türkiye'de ilk kez böyle bir konuya biz girdik. İlk uygulama Trabzon'a olacak" diye konuştu.

Teknoloji üreten firmalara imkanlar sağlanacağının altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, "3 yıl içinde 100 firmayı hedefledik. Böylece katlayarak gidilmesi neticesinde Trabzon'u yüksek teknolojik ürün üretilen bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Trabzon'a büyük sanayi olmaz mantığı herkes tarafından konuşuluyor. Ama burada teknik üniversite var. Buradan mezun olan mühendisleri yetiştirmek ve firma sahibi yapmak suretiyle, ülkenin geleceğine ileri teknoloji konusunda da katkı yapacağımızı düşünüyoruz. Odamız Türkiye'de ilk kez böyle bir adımı atmış oluyor" dedi. - TRABZON