61saat/ Röportaj: Levent USTABAŞI

Her nereden baksan, kentin göbeğinden kafanı yukarı kaldırsan o görülüyor.

Boztepe'nin en güzel yakasından kenti ayaklar altına alıyor çünkü..!

Görünümüyle göz kamaştıran bu projenin inşaatı için Boztepe'ye çıktım.

Dev projenin yaratıcılarından iş adamı Metin Samancı ve  Proje Koordinatörü Cemil Kasarcı ile sohbet ettim ve inşaat alanını gezdim. 1 yıl sonra evleri teslim etmeye başlayacaklarını belirten Samancı, "Evlerimizi Trabzon'un en sağlam zeminine yapıyoruz. Çünkü biz sadece kayaları kırmak için 15 ay uğraştık. 2,5 milyon lira da bunun için harcadık" derken Kasarcı, "Sadece ev yapmıyoruz, yaşama alanı sunuyoruz" dedi. Projede yer alan evlerin neredeyse tamamı satıldı. Hatta 4 villa da...

Sayın Samancı'nın dediği gibi; "Biz daire değil koca bir şehir yapıyoruz..."

Gerçekten öyle..!

Röportajımı okuyunca sizde bana hak vereceksiniz…



DIŞARDAN BÜYÜK BİR KENT ALGISI VAR

İLK SORULARIM İstanbul'dan Trabzon'a sırf bu proje için gelen Proje Koordinatörü Cemil Kasarcı'ya oldu. İşinde oldukça tecrübeli. Çünkü Türkiye'nin devleriyle çalışmış…

Trabzon’a geldiniz. Nasıl buldunuz?
Trabzon’un ismi şehrin önünde… Trabzon’a gelmemiş, Trabzon’a dışarıdan bakan bir insan için Trabzon'a büyük bir şehir algısı var. Trabzon’a gelince, Trabzon normal sıradan Anadolu şehri görünümündedir..

Bu Trabzonspor’dan kaynaklanmış olabilir mi?

Tabiki.. Trabzon isminin bu kadar marka olmasına Trabzonspor’un etkisi büyüktür diye düşünüyorum.

TRABZON'UN BÖYLE BİR PROJEYE İHTİYACI VARDI

Projeyi nasıl buldunuz?

İstanbul’da çalışıyordum. Anadolu’da başka illerde de projeler yaptım. İzlenimlerimden şunu söyleyebilirim; Trabzon’un böyle bir projeye ihtiyacı vardı.

Trabzon'a böyle bir proje yapılmasını siz mi önerdiniz?

Bu eksikliği yada projeyi ben bulmadım. Bunu sayın Metin Samancı ile KİLPA'nın Yönetim Kurulu Üyeleri tespit ettiler. Böyle bir proje yapmaya karar verdiler. Herkesin yaptığı sıradan projelerden ziyade çizgiyi ileri taşımaya karar verdiler.

Projeyi nasıl buldunuz?

Boztepe’de çok güzel bir yer. Güzel bir arazisi var. Temiz hava, panaromik manzara, geleceği açısından değerli bir yer. Bende bunun için mimar olarak seve seve geldim. Trabzon’da da bir ilki yapıyoruz. Karadeniz’in en büyük projelerinden biri…



160 BİN EV YAPIP SATMAYA ÇALIŞMIYORUZ

Dışarıdan bakıldığında proje nasıl görülüyor?
İnşaat süreci içerisinde bir çok fuara katıldık. Diğer firmalardan ulusal firmalardan bölgenin en iyi projesi olduğunu duyduk. Projemizde Avrupa’da yaşayan Trabzonlular dahil her kesime indik. Biz 160 bin lira ev yapıp satmaya çalışmıyoruz. Bundan sonra da sanıyorum Metin bey çizginin ve seviyenin üzerinden projeler yapmaya devam edecek.

BURAYA HARCANAN PARAYLA BİN 500 DAİRE YAPILIR!

Bütçesi çok büyük sanırım...

Bizim yaptığımız 400 dairelik bu projeye harcadığımız nakit ile 150 bin TL’lik daireler yapsaydık, bin 500 daire rahatlıkla yapardık. Ve rahatlıkla da satardık. Trabzon’un geleceğine yatırım yapacağız. Amaç bunun sayısının çok olması değil kalitesinin yukarılarda olması.

YENİ PROJELER İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Boztepe'den sonra yeni projeler var mı?

Bu konuyla ilgili hem Kilpa yönetimi olarak hem de Metin Samancı olarak Trabzon’da ikinci projenin alt yapısına başladılar. Bunla ilgili detaylı çalışmalar devam ediyor. Bir iki yer var önümüzdeki günlerde sürpriz bekleniyor. Yine bu projenin daha üstünde bir proje olabilir.



TRABZON'DA İLKLERİ YAPIYORUZ

Boztepe evlerinde başka ne gibi özellikler var?
Trabzon’da bir ilki daha gerçekleştirip 400 dairenin tamamının kapısından parkesinden bütün detayına kadaryapması için Türkiye’nin en büyük, sektörün en iyisi üretici firma olan Tepe Home ile anlaştık.
Trabzon’da en elit seviyede yaşayan insanlar bile Tepe Home ile çalışmayı kendilerine maliyetli bulurlar. Amaç çok sayıda daire yapmak değil, insanlarında artık hem Ankara hem de İstanbul gibi daha elit yaşayabileceği sosyal yaşamlarını daha kaliteli hale getirmek amacını gerçekleştirdik.

EVLERİN YÜZDE 85'İNİ SATTIK

Evlerin ne kadarı satıldı?

Yüzde 85 kadarı satıldı. Alanların yarısı Trabzonlu.. Fakat, Rize'den Giresun'dan Ordu'dan hatta Erzurum'dan ev alan oldu. Çok ciddi bir talep gördük. Hatta bu nedenle kısa süre sonra Forum AVM'deki satış ofislerimizi Boztepe'ye taşıdık. Artık orada satış yapmalarına gerek kalmadı çünkü.. Elimizde çok fazla daire kalmadı. Ayrıca 4 villa tipi evimizi de sattık.




FORUM AVM ÇEKİLİŞLE DAİREMİZDEN VERECEK

Başka nerelerden talep aldınız?


Yılbaşında çekiliş düzenleyecen olan bölgenin en büyük AVM'si Forum, bizi tercih etti ve daire veriyor. Bundan sonra da olursa yine bizden olacak. Yoksa daire vermeyi düşünmüyorlardı.

SİTE YÖNETİMİ VE YAŞAM ALANLARINI 5 YIL YÖNETECEĞİZ

İnşaat bittikten sonra yaşam alanlarının kullanımı ve işletilmesinin yönetiminde hizmeti siz mi vereceksiniz?
İnşaat firması yönetimi 5 senede elinde tutacak. Bunun sebebi şudur; Daireler değer kaybına uğramasın, yönetim ve kat planlarında oluşan faaliyetlere sadık kalınsın. İşletmesi profesyonel yapılsın.
Biz her şey yoluna oturduktan sonra, daireler beklentilerin üzerine çıkıp değer kazandıktan sonra site sahipleri huzurlu ve güvenli bir ortama kavuştuktan sonra bırakacağız.

TRABZON'UN EN SAĞLAM ZEMİNİ

İŞ ADAMI Metin Samancı ile detayları görüştük. En ilginci ise kayaları kırdıklarını ve bunun için 15 ay uğraştıklarını belirtti.

Ne kadar kaya kırdınız?

250 bin m3.

Otopark alanınız ne kadar?

15 bin m2 kapalı otoparkımız var. Bölgede Forum AVM'den sonra en büyük kapalı otoparka sahibiz.

Kaç işçi çalıştırıyorsunuz?

Bazen 250, çoğu zamanda 350 işçi çalıştırıyoruz. Bunların çoğu da Trabzonludur. Ayrıca 15-20 kişilik ekipten oluşan teknik personelimiz var.

Araç parkınızda neler var?

2 kule vinç, 10 adet kırıcı ekskavatör, 1 adet mobil vinç

1 adet forklift, 20 adet 20 ton kapasiteye sahip kamyon.

İnşaat ne zaman biter ve anahtar teslimi ne zaman yapacaksınız?

14 ay önce başlandık. 2013 yılının 8.ayında bitirmeyi planlıyoruz.



KAYA KIRILMASINA 2,5 MİLYON GÖMDÜK

Kaya maliyeti artırmadı mı?

Evet artırdı. Sadece 2,5 milyon lira kayaların kırılması için harcadık. Yani kayalara pu parayı gömdük. Normalde 1,5 trilyon arasında yatırım maliyeti düşünülüyordu. Yaklaşık 60 milyon lira yatırım maliyeti var.

DAİRE DEĞİL YATIRIM YAPIYORLAR

Herşeyden önemlisi Trabzon'un en sağlam zemini üzerine projemizi inşaa ediyoruz. Proje Karadeniz’in ve Trabzon’un en büyük ve en lüks yaşam alanıdır. Biz sadece daire satmıyoruz, biz yaşam alanı satıyoruz… Buradan daire alanlar sadece ev almıyor yatırım yapıyor. Biz Trabzon'da yeni bir hayatın başlangıcını yapıyoruz. Koca bir şehir inşaa ediyoruz.



İŞTE LÜKS BOZTEPE EVLERİNİN

MUHTEŞEM ÖZELLİKLERİ;

"İçinde yok yok…"

*94 bin m2 alanın 80 bin m2si yeşil alan

*1500 m2 spor merkezi

*Havuzlar, göletler, seyir terasları ve hobi bahçeleri.

*2 tane kapalı yüzme havuzu

*Türk hamamı ve sauna

*1500 m2 Fitness Center

*Voleybol ve basketbol sahaları, Tenis Kortu, Koşu ve yürüyüş parkuları.

*Alış veriş olanakları, kafeler

*80 bin m2 rekreasyon alanı.

*7/24 kameralı güvenlik.

*Her dairede duvara sabit çelik kasa

*Otoparktan katlara direkt ulaşım.

*Ortak alanlarda stand-by jeneratör