CHP Meclis Üyesi Tugay Şahin'in Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 8 trilyon bedelle Trabzon’a yapılmakta olan Trabzon Botanik ile 1,5 katrilyon maliyetli Kanuni Bulvarı’nın Akyazı tünelleri için ‘gereksizdir’ ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesinin vizyon projeleri arasında yer alan Raylı Sistem ve Teleferik projelerinin seçim yatırımı olduğunu iddia etti.

Bu açıklamalar üzerine Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
 
CHP MECLİS ÜYESİ BOTANİK PARKIN NE OLDUĞUNU BİLMİYOR
Belli ki CHP Meclis Üyesi, botanik parkın ne olduğunu bilmemektedir. Kendisine önerimiz öncelikle botanik parkın ne olduğunu araştırmasıdır. Söz konusu yatırım kapsamında Çamoba Mahallesi’nde 103 dönümlük bir alan üzerine Trabzon Botanik kurulmaktadır. Bu alanın Belediyemize kazandırılması ve botanik park olarak değerlendirilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirmiştir. Başkanın bu kararlı çalışmaları neticesinde tatbikat alanı olarak kullanılan bu arazi Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Belediyemize kazandırılmış ve hazırlanan proje doğrultusunda çalışmalara başlanmıştır. Bugün dünyada öne çıkan vizyon şehirlere baktığımızda birçoğunun botanik parka sahip olduğunu görmekteyiz. Botanik parklar şehirlerin marka değerlerine çok önemli katkılar sağlamakta, doğayı korumakta, şehirleri ve ülkelerini tanıtmakta, şehrin misafirlerine sosyal imkânlar sunmaktadır. Mesela hemen komşumuz Batum’u en önde tanıtan Botanik Parkıdır. Singapur Botaniği ile anılmakta, Londra’daki Viyana’daki Barselona’daki Botanik Parklarına baksın. CHP Meclis Üyesi bu dev yatırımdan rahatsızlık duyacağına bu vizyon yatırımı anlamaya çalışmalıdır.
 
BU TUTUM ‘İSTEMEZUK ZİHNİYETİ’NİN EN NET GÖSTERGESİDİR
CHP Meclis Üyesi aynı şekilde 1,5 katrilyon maliyetli dev Kanuni Bulvarı’nın Akyazı tünellerinin de gereksiz olduğunu iddia etmiştir. Belediyemizin imarını gerçekleştirdiği  proje Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü, yol konusunda dünyanın en büyük ve tecrübeli kuruluşlarından biridir. Böylesi devasa bir çalışmayı sadece muhalefet yapmak amacıyla gereksiz olarak nitelendirmek “istemezuk zihniyeti”nin en net göstergesidir. İstanbul’da üçüncü havalimanına, boğaz köprülerine, Trabzon’da Trabzonspor’umuzun yeni stadyumuna karşı çıkanların Kanuni Bulvarı’nın Akyazı tünellerine karşı çıkması bizim için şaşırtıcı bir durum değildir.
 
BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN SADECE TRABZON’UN ÇIKARLARIDIR
CHP Ortahisar İlçe Belediye Meclis Üyesi Turgay Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerek finansman, gerek teknik yönden üzerinde halen sıkı çalışmalar gerçekleştirilmekte olan Raylı Sistem ve Teleferik projelerinin de seçim yaklaşınca ortaya çıkarıldığını iddia edecek kadar ileri gitmiştir. Bizim için önemli olan sadece Trabzon şehrinin ve Trabzon insanının geleceğidir. Bu doğrultuda bu iki proje için çalışmalara devam edilmektedir ve inşallah bu iki eser Büyükşehir Belediyemiz tarafından Trabzon’umuza kazandırılacaktır.
 
O PROJEYİ HAZIRLAYANLAR BİLE ‘BU UYGULANAMAZ’ DEDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 2009 yılında halkımız tarafından il belediye başkanı olarak seçilip göreve başladığında daha önceden raylı sistem projesi hazırlanmaya başlanmıştı. Bu projeyi hazırlamakta olan şirket, ‘buyurun projeyi konuşalım’ denilerek Trabzon’a davet edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir şirketi idi. Birkaç ay sonra projeyi tamamlayarak getirdiler. Tüm teknik ekiplerle bu proje değerlendirildi. En son onlara ‘siz bunu işletilebilir olarak görüyorsanız, DPT’nın, Hazine’nin, Maliye’nin her hangi bir krediye kefil olmasını da hiç dikkate almadan biz gerekirse ülke içi krediler kullanarak bunu yapacağız. Bunun fizibıl olup olmadığına dair bize bir çalışma sunun. Bunu fizibıl olarak görüyorsanız biz bunu yapacağız’ denildi. Söz konusu bu proje Atatürk Alanı’ndan, Beşirli’ye kadar olan kısa bir alanı kapsıyordu. Ve bu proje, teknik ve işletme yönünden yapılabilir olarak görülemedi. O zaman bu projenin uygulanamayacağı kamuoyuna arz edildi. Burada önemli bir karar maddesi de 9. Kalkınma Planı’nın 449. maddesidir. 2007-2013 yıllarını kapsayan 9. Kalkınma Planının 449.’u maddesinde deniliyor ki, ‘raylı sistem projeleri alternatif toplu taşıma sistemlerinin yetersiz kaldığı, sistemin işletmeye açılması öngörülen yol için yolcu yoğunluğunun doruk noktada olduğu, tek yönde 15 bin yolcu/saat düzeyinde gerçekleşmesi beklenen koridorlarda planlanacaktır.’ Hazine, Devlete ‘böyle bir yolcu varsa ben destek veririm, kefil olurum’ diyordu. O dönem toplu taşıma araçlarını bırakın özel araçlar dahil tüm araçlarda söz konusu proje alanında doruk saatteki yolcu sayısını ölçülmüştür. Sabah saatleri doruk noktada 4 bin 900, akşam saatlerinde de 4 bin 200 yolcuya ulaşıldığı görülmüştür. Bu rakam DPT’nin krediye kefil olmak için istediği yolcu sayısının 3’te 1’i bile değildi. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi o proje teknik yapılabilirlik ve işletmesinin düşünülmesinin açısından yeterli olmamakla beraber Hazine’nin destek vermesi açısından da 9. Kalkınma Planının tamamen dışında kalıyordu.
 
KAMU ZARARI OLDUĞU İÇİN DİSİPLİN SORUŞTURMASI YAPILDI
O dönemlerde hiçbir fizibilite etüdü yapılmadan proje ihalesinin yapılmış ve böylece kamunun zarara uğratılmış olması bakımından ilgili Fen İşleri biriminde bir disiplin soruşturması gerçekleştirildi. Bir çalışanın teknik sorumluluğunu daha iyi yerine getirmesi gerektiğine kanaat getirildiğinden uyarma cezası verildi. İlgili arkadaş İdare Mahkemesine gitti, verilen ceza onandı. Sonra Danıştay’a gitti, burada da verilen ceza onandı. Bunun dışında biz kesinlikle kimse mahkemeye verilmemiştir. CHP’li meclis üyesinin projede görev alanlara  görevi ihmalden haklarında dava açıldığı yalanını nereden uydurduğunu merak ediyoruz. 
 
15 BİN YOLCU SAYISI TALEBİ, YENİ PLANDA 10 BİNE DÜŞTÜ
Ondan sonraki süreçlerde devletimiz tarafından 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı ilan edildi. Bu planda, “Raylı sistemlerin işletmeye açılması beklenen yıl için tramvay sistemleri için saatte 7 bin yolcu, hafif raylı sistemler için saatte 10 bin yolcu, metro sistemleri için saatte 15 bin yolcu öngörülen koridorlarda planlanması şartı aranacaktır” denildi. Burada bizi ilgilendiren hafif raylı sistem için olan yolcu sayısıdır. Bizim hazırlamakta olduğumuz proje ise Akçaabat’tan Yomra’ya kadar olan bölgeyi kapsamaktadır. Bunun projesi ele alındıktan sonra1. Etabı  Akyazı’da hazırlanacak bir genel istasyondan Üniversite C Kapısı dediğimiz Havalimanının üstündeki yere kadar yapımına başlanması planlanmaktadır.  
 
BİZ RAKAMLARA VE VERİLERE GÖRE HAREKET EDİYORUZ
Bu hazırlığın ihale edilmesi 2017 yılı başını bulup 2017’nin 6. ayından sonra elde edilecek olan projede ifade edilen uygulama kısmının ihale edilmesi ya 2017 yılının ikinci yarısında ya da 2018 yılının başında gerçekleştirilebilir diye tahmini öngörümüzü kamuoyu ile paylaşıyoruz. Biz rakamlara ve verilere göre hareket ediyoruz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak yurt içi kaynaklarla kredi kullanmayı, daha çok İLLER Bankası kredilerini kullanmayı planlıyoruz.
Tüm bu gerçekler ortadayken CHP’li meclis üyesinin bilmeden ve araştırmadan yorumlarda bulunmasını ve yapılan hizmetlere karşı çıkmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.