Trabzon Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, ilgili bina sahibinin veya kiralayan kurumun TİSKİ veya Büyükşehir Belediyesi’ne bir müracaatı olmadığını ifade edildi. 

Büyükşehir Belediyesi binanın ruhsatlandırma ve diğer meseleleri ile ilgilide eksiklere açıklamalarında yer vererek olayın Ortahisar Belediyesi sorumluluğunda olduğu açıklandı. 
Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklamasında bina ile ilgili tüm eksiklere detaylıca yer verdi.

İşte o açıklama. 

'İNCELEME YAPILDI'

26 Eylül 2016 tarihli çeşitli yayın organlarında Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Sayın Davut Çakıroğlu’nun beyanlarına istinaden yer alan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Trabzon’un Ortahisar ilçesi Yalıncak Mahallesi’nde, 216 ada 1 parsel üzerindeki binanın kiralama yoluyla yurt binası olarak kullanılması Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından planlanmıştır. Binanın bulunduğu parsel üzerinde döşenen boru ve fosseptik olarak kullanılan plastik deponun Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile hiçbir ilgisi olmayıp, inceleme neticesinde söz konusu çalışmanın mülkiyet sahibi tarafından yapıldığı anlaşılmıştır.
Kanalizasyon için inşaat sahibinin müracaat etmesi gerekirken, inşaatın yapı kullanması olmamasına rağmen burayı yurt için kiralayan KYK Trabzon İl Müdürlüğünün 08.08.2016 tarihli başvurusu üzerine inşaat ruhsat dosyasında yapılan incelemede;

BELDE BELEDİYESİ KARARI ALDI

1-) İnşaat ruhsatı 15.02.2014 tarihinde mülga Yalıncak Belde Belediye Başkanlığından alınmış ancak dosyada kanalizasyon bağlantı noktası ile ilgili Kanalizasyon Durum Belgesi olmamasının yanında, yapıda barınacak nüfusa göre fosseptik projesine de rastlanmamıştır. Mülga Yalıncak Belde Belediyesi projede bu husus olmamasına rağmen inşaat ruhsatını vermiştir.

BİNANIN YAPI KULLANMA BELGESİ YOK

2-) Aynı Yalıncak Belde Belediyesi tarafından Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik doğrultusunda da uygulama yapılmamıştır.
İnşaat sahibi, 01.07.2016 tarihinde bu kez bağlı bulunduğu Ortahisar İlçe Belediyesinden tadilat ruhsatı onaylatmasına rağmen, Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğünden, Kanal Durum Belgesi talebinde bulunmamıştır. Bugün için halen söz konusu binanın yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır.

BU DURUM SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR

TİSKİ Genel Müdürlüğünün, ilgili mevzuat gereği yapı kullanması olmayan bir binaya kanalizasyon bağlantı müsaadesi vermesi mümkün olmadığı gibi, bu durum ayrıca suç teşkil etmektedir. Kaldı ki İdaremize bölgede
yurt yapılacağı ve yurt olarak kullanılması nedeniyle kanalizasyon tesisine ihtiyaç duyulduğuna dair makul bir süre öncesinde bir başvuru da söz konusu değildir. Yukarıda da belirtildiği gibi yapı kullanma belgesi olmayan bina için KYK bu müracaatta bulunmuştur.

KANALİZASYON HATTI İNŞASINA BAŞLANACAKTIR

Buna rağmen İdaremizin konuya vakıf olmasına müteakip yapının fiili durum oluşturularak yurt olarak kullanılması nedeniyle bölgeye kanalizasyon şebekesi yapılmasına yönelik KYK Trabzon İl Müdürlüğünün anılan başvurusundan sonra yapılan planlama, projelendirme ve hattın geçirileceği güzergâhta mülkiyet çalışması yaptırılarak kanalizasyon hattı inşasına başlanılacaktır.