DEDİ: Bugün Referandumdan konuşalım!..

Dedim: Zaten herkes referandum konuşuyor. Artık gündem referandum.

Dedi: Süreç nasıl gidiyor? Anketlerin dili nasıl? Çalışmanız veya bilginiz var mı?

Dedim: Erken saflaşma netleşti. ‘Evet’ler %48, Hayır’lar %42 oranda seyrediyor. %10 kararsız seçmen var. Yukarıdaki oranlara göre kararsızların dağılımında %54’e karşı %46 gibi bir sonuç çıkıyor. Bunu bir kenara yazabilirsin.

Dedi: Kürt seçmeni nasıl cevap veriyor. HDP’nin tavrı nasıl?

Dedim: HDP ‘Hayır’ için asılıyor. Güneydoğu’da ‘Hayır’lar önde. Zaten Kürt vatandaşlardan ağırlıklı ‘evet’ çıksa fark açılırdı.

Dedi: ‘Evet’ler hangi bölgelerde ağırlıkta?

Dedim: Karadeniz, Marmara, Orta Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu…

Dedi: Trabzon’da vaziyet nasıl? ‘Hayır’ iyi organize olmuş denebilir mi?

Dedim. ‘Hayır’ın moralleri bozulacak ama anketler başka şeyler söylüyor. Trabzon’da ‘Evet’ler %67, ‘Hayır’lar %23 oranında seyrediyor. %10 civarında kararsız seçmen var. Yukarıdaki oranlara göre kararsızlar dağıtıldığında %74 evet, %26 ‘Hayır’ gözüküyor. Bunu da bir köşeye kaydedebilirsiniz.

Dedi. Toplumu ‘Evet’e en çok hangi argümanlar yönlendiriyor?

Dedim: ‘Hayır’ çıkması halinde oluşacak ekonomik çöküş ve “Kuşatılmış Türkiye’nin iç istikrardan yoksun kalması.” endişesi... Yoksa ‘Evet’lerin Anayasa değişikliğini özümseyerek bu çerçevede ‘Evet’ oyu verdikleri  söylenemez. Toplumun yarısı bile değişikliğin ayrıntılarını bilmiyor diyebiliriz.

Dedi: İyi, çok iyi anlatılırsa toplumun fikri değişmez mi?

Dedim: Kararsız seçmene belki etki eder. Ama diğerine asla. Onlar kararını çoktan verdi ve olaylara verdikleri kararın penceresinden bakıyorlar.

Dedi: Yukarıdaki veriler aynı zamanda sizin “MHP seçmeninin sadece üçte biri ‘Evet’ diyebilir” tezinize de aykırı. Burada MHP’den ‘Evet’e %8’e yakın oy devşirmesi var. Hayır’dan bile fazla… MHP’nin 1 Kasım oyunu %13 olarak alırsanız ‘Hayır’ diyenler  yüzde 5 te mi kalıyor?

Dedim: Ben bir şey demiyorum. Anketler öyle diyor.

*****

Dedi: ‘Evet’ çıkarsa ‘Türkiye bölünür’ iddialarına ne dersiniz?

Dedim: Şayet bu yönde en ufak bir ışık olsaydı PKK ‘evet’ için uğraşırdı. Halbuki şimdi ‘Hayır’ için talimatlar yağdırıyor.

Dedi: PKK üzerinden ‘Hayır’ lara bir mesaj mı veriyorsunuz?

Dedim: Elbette hayır. 16 Nisan’da ‘Evet’ diyen de, ‘Hayır’ diyen de bu ülkenin makbul vatandaşıdır. Aksini düşünmek mümkün değil. günebakış’ta 24 kişi çalışıyor. ‘Evet’ diyen de ‘Hayır’ diyen de bizim çalışanımız ve arkadaşımız. Referandum sonucu ile ülke ‘bölünmez’ demek istiyoruz.

Bu bir referandum… Elbette çok önemli bir referandum. İnşallah Türkiye kazanacak. Bu ülke daha nice referandumlar yapacak.