Ana başlığı ‘Bellek ve Kültürel Miras’ olan ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışında beklenilen ilgiyi göremeyen sempozyuma az sayıda öğrenci ve akademisyenler katıldı. 9 farklı ülkeden 100 civarında akademisyen ve sanatçı katılmasının beklendiği sempozyumda bir konuşma yapan KTÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Doç Dr. Abdullah Akat, sempozyumda Doğu Karadeniz kültürünü en iyi şekilde anlatmaya çalışacaklarını belirterek, “Bu yıl ikincisini düzenleyecek olduğumuz sempozyumun verimli geçmesini temenni ediyorum. Bu tür sempozyumlar bizleri bir araya getirmenin yanı sıra bizlere aynı zamanda birçok deneyim kazandırmaktadır. Bu deneyimler de çalışmalarımızda daha verimli sonuçları ortaya koymamıza vesile olmaktadır. Buradaki temel amaç da bu olmalı ve bu yönde çaba göstermeliyiz. Sempozyumunda Doğu Karadeniz kültürünü iyi bir şekilde anlatabilmeyi de amaçlıyoruz” dedi.

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz de, Devlet Konservatuarının KTÜ’ye vizyon kattığını dile getirerek, “Bu sempozyumun günümüz dünyasında özellikle savaşların ve acıların yaşandığı bir dönemde barış, kardeşlik ve huzurun artmasına katkı getirmesini temenni ediyorum. Devlet Konservatuarımız üniversitemize vizyon katmaktadır. Ama bir üniversitenin dışa açılması ve vizyon kazanması sadece temel bilimleriyle olmuyor. Sosyal bilimler, özellikle sanat ve kültür birimleri üniversitelerin dünya tarafından tanınması bakımından son derece önemlidir. Devlet Konservatuarımız son derece önemsediğimiz ama layıkıyla destek olamadığımız bir birimiz. İnşallah önümüzdeki süreçte hak ettiği yeri bulacaktır, biz de ona gerekli desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Sempozyumun giriş bölümünde oluşturulan stantta KTÜ Devlet Konservatuarı Öğretim elamanı Uzman Mustafa Aydın, katılımcılara kemençenin yapım aşamaları hakkında bilgiler verirken, sempozyumun ikinci oturumunda Berlin Fonogram Arşivi Müdürü Prof. Dr. Lars Christian ‘Kültürel belleğin müzik özelinde belgelenmesi’ konulu bir konuşma gerçekleştirdi. 4 gün boyunca sürecek olan sempozyum yöresel sanatçılarının konser gösterileriyle devam edecek.