61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL HABER-  SERKAN KILINÇ - Trabzon’da 2013 yılında Ortakokul olarak kurulan ardından da Lise statüsüne geçerek eğitim-öğretim hayatına devam eden Trabzon Mahmut Celattin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, başarısını arttırarak devam ediyor.
Kurulduğu ilk günlerde burs sınavlarında başarısıyla dikkat çeken okul, mezun vermeye başladığı son 2 senede ise TEOG Sınavlarının parlayan yıldızı oldu. İlk mezun verdiği geçen yıl TEOG birincisi çıkaran okul, bu yıl da ilk sınavda aynı başarıyı tekrarladı.  Lisenin, bünyesinde ki ortokul 8. Sınıf öğrencisi 14 yaşında ki Ali Osman Balcı, geçtiğimiz günlerde yapılan TEOG’un ilk sınavında 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında adını yazdırdı.
Okulun başarısının tesadüf olmadığına dikkat çeken Müdür Hilmi Mutlu, “İmam Hatipli olmak adı üstünde önde olmak, önder olmak demektir. Konuşmasını, karakter yapısını en ideal noktaya getiren insan olmak demektir. Biz başlarken Konaklar İmam Hatip Ortaokulu olarak başladık. Okulun açılış vizyonu misyonu geleceğin Türkiye’sini yönlendirecek, kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak kişiler yetiştirmektir.   
Okulumuz, 2013 yılında açıldı. Amacımız bir farkındalık oluşturmaktı. 2016 yılının Eylül ayı itibariyle Proje okulu olarak, Türkiye’de ender okullar arasında yer aldık. Sadece akademik başarı ile değil, karakter yapısıyla milli manevi değerlerine sahip çıkacak öğrenci profili yetiştirmek gayreti içinde olduk” dedi.
 
TÜRKİYE’DE SIRALAMADA...
Okulun açıldığı ilk yıl, ulusal manada yapılan sınavlarda Trabzon’da en çok bursluluk kazandıran okul olduklarına dikkat çeken Mutlu, “2. yıl 8. sınıflarımız olmaması nedeniyle yine bursluluk sınavı vardı. Geçen yıl ilk mezunlarımızı verdik. 95,5 ortalama ve 100’ün üstünde 68 öğrenciyle, 1 tane Türkiye birinci çıkartan bir okul konumuna geldik.
 
Bu başarıyı nasıl yaptık? Bir öğrencinin beynine girebilmek için kalbine girmek gerek. Biz çocuklarımızı sevdik. Kendi evlatlarımızdan ayırmama gayreti içinde olduk. Bu çalışma içinde çocuklarımızın annesi babası arkadaşı ve gerçekten hedefe ulaştıracak birer öğretmen gayreti içinde olduk” diye konuştu.
 
DERSHANESİZ EV, ÖDEVSİZ OKUL PROJESİ
Okulda 2 model üzerinde çalıştıklarını belirten Mutlu, “Bu çalışma içinde dershanesiz okul, ödevsiz ev çerçevesinde 2 model üzerinde çalıştık. Dershanesiz okul modeli dershanelerin ayyuka çıktığı ortamda hiçbir öğrencisinin dershaneye gitmediği bir okulduk. Neden çünkü velimiz okulun hafta sonu kurslarında öğrencilerini tamamlayabilme noktasında eksiklikleri tamamlayan okul ile karşı karşıya gelince dershane ihtiyacını aslında kapatıLmadan bir kendi okulumuzda kapatmıştık.
 
Ödevsiz ev modeli vardı. Öğrenci dersleri bittikten sonra öğretmenlerin kontrolünde ödevlerini okulda gerçekleştirerek gerçekten huzurlu mutlu bir şekilde evine giden sorumluluğun yerine getirdiği için ailesi tarafın desteklenen öğrenci profili oluştu. Huzurlu bir öğrenci oluştu. Ertesi gün sabırsızlıkla okula gelmek için öğrenci profili ortaya çıktı.
 
Hedef gösterdik. Hedef gösterilmeden gerçekleştirilecek eğitimin sadece yük olmadan öteye geçmeyeceğini biliyoruz. O yönüyle öğrencilerimize hedef göstererek orta kısa ve uzun vadeli hedefler geliştirerek inşallah geleceğin Türkiye’sini yönlendirecek bireyler olarak devam edecek.


 
ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİ BİR BÜTÜNÜN PARÇASI
Okulumuzda bütün öğretmen ve öğrencilerimiz velilerimiz bütünün parçaları oldu. Bir birini tamamlayan öğretmen kadromuz var.
Yaptığımız çoklu deneme sınavlarıyla ve öğretmenlerimizin hazırladığı dokümantasyonla öğrencilerimizi destekledik. 214 son sınıf öğrencimiz var. Bu 214 öğrencimizin içinde bir tane Aslan Parçası, birinci çıktı.  Aslında ben  5 ile 15 arası bekliyordum. Ailesi gerçekten zor şartlarda çocuklarını okutmak için gayret eden aile. Her birinin ailelerinin bize destekleri bam başka. Allahü teala nasip etti” dedi.
 
100 NETİN ÜZERİNE ÇIKAN 100 ÖĞRENCİ
TEOG’da okulun derecelerini de açıklayan Mutlu, “Bir tane Türkiye birincisi var. İki tane 119 soruyu doğru yapan öğrencimiz var. 118 net yapan 2, 117 net yapan 9, 116 net yapan 8, 115 net yapan 7, 110 ile 120 arasında net yapan 70, 100 netin üstünde çıkan 110, genel manada 120 soru üzerinden 95.23 olarak ortalama gerçekleşti. Bunlar kesin sonuçlar değil.
Biz Cumartesi – Pazar öğretmen kadromuzla, yaptığımız ekiple, sınavlardan çıktıktan sonra öğrencilerin kitapçıklarının yeniden öğretmenler tarafından kodlandırılarak okutmamız neticesinde çıkan sonuçtur. Gerçek sonuç MEB’in belirlenen tarihte açıklanan sonuçlar olacaktır. 
Çocuklarımızın en büyük hedefi Anadolu İmam Hatip Lisesine kayıt yaptırmak. En büyük idealleri o. Allahü teala’ya bu günleri gösterdiği için şükrediyorum” dedi.


 
15 TEMMUZ, İMAM HATİPLERİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ

Mutlu, sözlerini şu şekilde bitirdi: “İmam Hatip Liselerimizin ne denli gerekli olduğu 2016 yılı 15 Temmuz gösterdi. İnsanlarımızın devletin kontrolünde ki din anlayışıyla, yetiştikleri vakit kesinlikle kesinlikle devletine hizmet eden insan topluluğu ile karşı karşıya kalacağız. Ben o noktada bütün öğretmen kadromuzu tebrik ediyorum.
Dershaneler aslında okulların verdikleri dersleri tekrarını yaptırıyordu. Mutfakta yemeği pişiren okullardı, servis edenler dershaneler olduğu için ön plana çıkmışlardı”
 
İLK ETAPTA TEOG’A GİRDİĞİNİ ANLAMADI
TEOG Birincisi 8. Sınıf öğrencisi 14 yaşında ki Ali Osman Balcı ise,  sınava girdiğinde kendisini ilk etapta hazırlık sınavında olduğunu sandığını kaydederek, “Sınava girdiğimde çok heyecanlanmadım. İlk etapta hazırlık aşamasında sandım kendimi.  Aklımdan, bu soru  TEOG’da çıkar mı diye geçti. Sonra baktım bu TEOG...  Sonra TEOG’a girdiğimi anladım. Ful çektiğimi duyunca duygulandım. Ondan sonra bu başarımı öğretmenlerime, aileme, seri denemelere ve planlı çalışmaya borçluyum” dedi.
 
KENDİSİNE NECMETTİN ERBAKAN’I ÖRNEK ALIYOR
İkinci sınavda da birincilik hedefleyen Balcı, kendisine örnek aldığı kişinin ise eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan olduğunu söyledi. Balcı, “İkincisinde de birincilik hedefliyorum. Yine aynı okulumda, liseye hazırlanmak ve üniversite gitmek istiyorum.  Tam belirlemedim ama Türkiye’ye hayırlı bir evlat olmak için çaba göstermek istiyorum. Motor Mühendisi, Uçak Mühendisi olmak istiyorum.
Necmettin Erbakan’ı kendime örnek alıyorum. Ben “Davam” Kitabını okumuştum. Oradan öğrendim ve kendime Necmettin Erbakan’ı örnek aldım İlerde Başbakan olmuştu bende onun yolunda devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.


 
Balcı’nın sınıf öğretmeni Sinan Dinç ise, öğrencisi ile farklı bir okulda olduklarını sonrasında bu okula geldiklerini ifade ederek, “Burada kendisinin yarışacağı arkadaş ortamını buldu. Biz burada bir aile gibiyiz. Burada bizim velilerimizin artısı odur. Öğrenci, veli, öğretmen ayrımı yoktur... Yanlış yapıldığında da net bir şekilde uyarı yapılır. Her bir veli önce ahlak sonra ders.. Asla bir veli bize 120 yapsın ama ahlaki boyutu ikinci planda kalsın demiyor.
 
ASKERDE Kİ BADİ SİSTEMİ, OKULDA DOST ARKADAŞ SİSTEMİ...
Burada sayı öğrenci için moral olacaktır. Ama kişilik vermeye çalışıyoruz. Başarıyı getiren en önemli etkenlerden biri de öğrencilerimizin yaptığı bireysel çalışmadır. Ona zimmetli bir arkadaşı vardır. Öğrencimiz 120 yapmıştır ama sınıfın en başarısız öğrencisi de ona emanettir. Askerde badi sistemini biz burada dost arkadaş sistemiyle uyguluyoruz. Bunu 5. Sınıftan beri uyguluyoruz.
 
Çok büyük kayıp oluyordu. Bu düzenle gidiyordu. Orada yapan gidiyordu, yapmayan kalıyordu. Dershaneler böyle ortaya çıktı. Yapan öğrenciyi alır reklamını yapar o 10 yıl giderdi.” dedi.