Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Uğurlu Mahallesi'nde Türk-İslam kültürü çerçevesinde son derece modern bir mezarlık oluşturduklarını belirterek, günün hangi saatinde olursa olsun cenaze nakil işlemlerinin ücretsiz olarak verildiğini söyledi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, cenaze yıkama ve kefenleme işlemleri ile Türkiye’nin hangi noktasına olursa olsun cenaze nakil işlemlerini ücretsiz olarak vermeye devam ederken, kent merkezi, ilçe ve mahallelerde de yeni mezarlık alanları kazılması için çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 3 bin 291 adet mezarlığın ıslah edilmesi için de yoğun bir çalışma programı içine giren Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında 458 cenaze yıkama ve kefenleme hizmeti verirken bu sayı 2012’de 600’e, 2013’te 821’e, 2014’te bin 298’e ve 2015’te bin 719’a yükseldi.
Cenaze nakil işlemlerinde de yıllara göre ciddi bir artış yaşandığı gözlenirken, 2011 yılında 796 cenaze nakil hizmeti, 2012’de bin 32, 2013’te bin 40, 2014’te 2 bin 231, 2015’te ise 2 bin 488 cenaze nakil hizmeti verildi. 2016 yılının ilk 4.5 aylık döneminde bin 468 cenaze nakili yapılırken, 850 yıkama işlemi gerçekleştirildi. Daha önce 3 adet cenaze aracıyla hizmet veren Trabzon Belediyesi, bu sayıyı 8’e çıkardı. Kısa zamanda bir adet cenaze yıkama aracının da hizmete sunulacağı bildirildi.

UÇAKLA ÜCRETSİZ CENAZE NAKLİ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tüm bu hizmetleri halka en kısa sürede verebilmek için “Alo cenaze hattı” oluşturdu. 7 gün 24 saat açık olan 0530 238 88 02 nolu Alo cenaze hattını arayan vatandaşlar saat kaç olursa olsun cenaze nakil işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Nakil işlemleri Türkiye’nin tüm noktalarına karayoluyla ücretsiz olarak gerçekleştirdiği gibi uçakla nakillerde Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak halka sunuluyor. Yıkama ve kefenleme hizmetleri ise mesai saatleri içerisinde veriliyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi mezarlık hizmeti çalışmalarına da özel önem veriyor. Trabzon’un merkez ilçesinde 5 ayrı mezarlıkta halka hizmeti veriliyor. Bostancı, Sülüklü, Boztepe, Bahçecik ve Uğurlu mezarlıklarında defin hizmeti verilirken, Uğurlu’da Trabzon’a son derece modern bir mezarlık kazandırılıyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin batı yakasındaki mezarlık ihtiyacını karşılamak için Ortahisar ilçesinin Uğurlu Mahallesi’nde 56 dönümlük bir alan kamulaştırıldı. Söz konusu alanda içerisinde askeri şehitlik, polis şehitliği, şehitlik anıtı, taziye çadırı, tören alanı, cami ve gasilhane bulunan son derece modern bir mezarlık kurulacak. Ayrıca söz konusu mezarlığın güney cephesinin genişletilerek Trabzon Şehir Geçişi Kanuni Bulvarı ile bağlantısının sağlanması planlanıyor. Uğurlu mezarlığı diğer mezarlıklardan farklı olarak 5’li gruplar halinde 4 bir tarafı yolla çevrili mezar parsellerinden oluşuyor.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye olarak vatandaşlara en acılı günlerinde en iyi şekilde yardımcı olmak gayretinde olduklarını kaydetti. Bu nedenle mezar yeri haricindeki tüm cenaze hizmetleri ücretsiz olarak en iyi şekilde topluma sunduklarını kaydeden başkan Gümrükçüoğlu, “Vatandaşlarımız cenazeleri olduğunda saat kaç olursa olsun Alo cenaze hattını rahatlıkla arayabilirler. Günün hangi saatinde oldursa olsun cenaze nakil işlemlerini ücretsiz olarak halkımıza veriyoruz. Aynı şekilde yıkama ve kefenleme işlemlerini de ücretsiz olarak topluma sunuyoruz. Uğurlu’da Türk-İslam kültürü çerçevesinde son derece modern bir mezarlık oluşturuyoruz” diye konuştu.