Elektrik dağıtım şirketleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın  koordinasyonunda 9 ayrı çağrı merkezinin açılışını yapmaya başladı. Trabzon'da da açılacak çağrı merkezinin Kasım sonunda hizmete girmesi bekleniyor.

Elektrik dağıtım şirketleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın  koordinasyonunda 9 ayrı çağrı merkezinin açılışını yapmaya başladı.  Şimdiye kadar  Denizli, Adana, Kars ve Konya olmak üzere 4 şehirde açılan çağrı merkezlerine Tekirdağ, Rize, Trabzon, Şanlıurfa ve adıyaman'da Kasım sonuna kadar açılacak  merkezler de eklenecek.


Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel  Sekreteri Uğur Yüksel, tüketici memnuniyetinin bir numaralı öncelikleri olduğunu  belirterek, "Yeni istihdam edilen 2 bin 28 kişi ile mevcut çağrı merkezi çalışan  sayımızı 2 katına çıkarıyoruz, arıza bakım-onarım eleman sayısı da yüzde 20  artışla 18 binlere çıkacak. Dağıtım şirketleri tüketici memnuniyetini en üst  düzeye çıkarmak amacıyla 2016 için geçerli 3,7 milyar lira olan yükümlülüklerinin  üzerine çıkarak yaklaşık 4,1 milyar liralık bir yatırım planlaması yaptı." dedi. 


Yüksel, düzenlediği değerlendirme toplantısında, Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın elektrik dağıtım sektörü için bir numaralı  öncelik olarak belirlediği tüketici memnuniyetini artırmak amacıyla yapılan  çalışmaları anlattı.

Şirketlerin tüketici memnuniyetini artırmaya yönelik çok sayıda  dönüşüm adımını eş zamanlı attığını belirten Yüksel, ELDER olarak kendilerinin de  bu yönde bir çabayı, “Tüketicinin El Kitabı”nı hazırlayarak desteklediklerini ve  bir elektrik tüketicisinin tüm haklarını (http://www.ehbi.info/) bu kitaptan  bulabileceğini aktardı.

ÇAĞRI MERKEZİ VE TEKNİK ELEMAN İSTİHDAMI BÜYÜYÜYOR

Elektrik dağıtım şirketlerinin tüketici memnuniyeti odaklı yeni  dönemde sorunlara daha hızlı çözüm bulmak amacıyla çağrı merkezleri ve teknik  eleman sayısını artırdıklarına işaret eden Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yeni istihdam edilen 2 bin 28 kişi ile mevcut çağrı merkezi çalışan  sayımızı iki katına çıkarıyoruz. Çağrı merkezlerindeki bu yatırımlara ilave  olarak sektördeki arıza bakım-onarım elemanı sayısı 14 binlerden 18 binlere  çıkartılacak. Bu yüzde 20’lik bir artış demek. Bu da tüketici odaklı yaklaşım  içinde atılacak adımlardan bir tanesi ve önümüzdeki birkaç ay içerisinde hayata  geçirilecek. Sadece çalışan sayısında bir artış olmadı. Ayrıca çağrı merkezi  performans kriterleri de belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)  tarafından yayımlanan çağrı merkezi kriterlerine göre her arayan 100 kişiden 95'i  muhakkak çağrı merkezi bilgilendirme sistemine ulaşabilecek. Yani hatlar meşgul  çalmayacak. Ayrıca arayan müşteri en fazla 45 saniye içinde bir operatör ile  görüşebilecek. Dolayısıyla hem hatta beklenilmeyecek hem de ilgili kişiye kolayca  ulaşılabilecek."

ARAMADAN BİLGİLENDİRMEK DAHA DEĞERLİ

Yüksel, çağrı merkezlerini arayan kişilerin yüzde 80’den fazlasının  elektrik kesintileri nedeniyle aradığını ve bu nedenle kesintiler konusunda  müşterileri aramadan bilgilendirmenin daha değerli olduğunu söyledi.

Bu konuda özellikle İstanbul ve Ankara gibi metropol şehirlerde akıllı  cihazlar üzerinden bilgilendirmenin mevcut olduğunu vurgulayan Yüksel, "Tüm  tüketiciler cep telefonu numarası dağıtım şirketleri ile paylaşılırsa, SMS  yoluyla elektrik kesintileri konusunda bilgilendiriliyor. Yani ne zaman kesilecek  ve ne zaman elektrik yeniden gelecek gibi bilgiler telefonuna mesaj olarak  gönderiliyor. Tüketiciler dilerlerse akıllı cep telefonlarına uygulama indirmek  suretiyle de bu konularda bilgileniyorlar. Bazı şirketlerimiz kesintiler dışında  da akıllı cihazlar aracılığıyla başvuru alıp bilgilendirme yapabiliyorlar.  Elektrik kesintileriyle ilgili tüm Türkiye’den verilere http://www.ekesinti.info   adresinden ulaşılabiliyor." diye konuştu.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNDEN FAZLA YATIRIM PLANLANDI

Yüksel, tüketici memnuniyetini artırmanın yollarından birinin,  yatırımlar ile gerçekleşeceğine dikkati çekti. Yatırımlarla şebekenin  yenilendiğini, bu sayede de hem kesintilerin azaldığını hem de elektriğin  kalitesinin arttığını dile getiren Yüksel, şu ifadeleri kullandı:

"Dağıtım şirketlerinin önümüzdeki 5 yıl için 18,2 milyar lirayı bulan  bir yatırım yükümlülüğü var. Bu, yılda 3,7 milyar liralık bir rakama karşılık  geliyor. Bu rakamın çok büyük bir kısmını (yüzde 90-95) şebeke yatırımları,  kalanını ise teknoloji yatırımları oluşturuyor. Şirketler 2016 için bu  yükümlülüğün de üzerinde yaklaşık 4,1 milyar lira tutarında bir yatırım  planlaması yaptılar. Örneğin, İstanbul’un iki yakasında 2016 için 511 milyon lira  tutarında bir yatırım yükümlülüğü varken, gerçekleşen yatırım 550 milyon lirayı  bulacak."

Yüksel, memnuniyeti arttırmanın diğer bir yolunun da teknoloji  yatırımları olduğunu ve akıllı şebekeye geçiş süreçleri tamamlandıkça müşteriye  sunulan hizmet kalitesinde de artış olacağını anlattı.

 Akıllı şebekeler ile ilgili, EPDK başkanlığında "Türkiye Akıllı  Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesinin" (TAŞ 2023) yürütüldüğünü  anımsatan Yüksel, TAŞ 2023 ile her bölgenin dağıtım faaliyetine yönelik hangi  teknolojik çözümün ne zaman hayata geçirilmesi gerektiğine ilişkin bir yol  haritası belirleneceğini söyledi.

Yüksel, bu sayede yatırımlardan azami fayda sağlanmasının beklendiğini  belirterek, "Akıllı şebekeler yol haritası tamamlanınca teknoloji yatırımları  daha hızlı hayata geçecek. TAŞ 2023 ile ilgili detaylı bilgiye http://www.akillisebekelerturkiye.org/ adresinden ulaşılabilir." bilgisini  aktardı.

KESİNTİ OLMADAN YATIRIM OLMUYOR

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonrasında tüm  bölgelerde toplam kesinti sürelerinde azalmalar olduğunu belirten Yüksel, şunları  kaydetti:

"Yatırım bütçelerindeki 5 katı artışa rağmen bu azalmaların olması  önemli. Çünkü yeni yatırımları yaparken de devreye alırken de elektrikleri kesmek  zorunda kalıyoruz. Keza planlı bakımlarda da elektrik kesmemiz gerekiyor. Bir  başka değişle ne kadar fazla yatırım projesi yaparsanız, ne kadar fazla sayıda  bakım yaparsanız, o kadar da planlı kesinti yapmanız gerekiyor. Planlı  kesintileri hizmet kalitesi artırmak için geçici katlandığımız bir zorluk olarak  görebiliriz. Toplam kesinti süreleri İstanbul’da da düştü. Son iki yıldaki azalma  yüzde 20’nin üstünde gerçekleşti. Mevcut yasal düzenlemeler gereği enerji altında  çalışmak mümkün değil. Kesmeden ne yatırım ne de bakım yapabiliyoruz."

Dokuz şehirde çağrı merkezi

Elektrik dağıtım şirketleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın  koordinasyonunda 9 ayrı çağrı merkezinin açılışını yapmaya başladı. Şimdiye kadar  Denizli, Adana, Kars ve Konya olmak üzere 4 şehirde açılan çağrı merkezlerine

Tekirdağ, Rize, Trabzon, Şanlıurfa ve adıyaman'da Kasım sonuna kadar açılacak  merkezler de eklenecek.