Trabzon Berberler Odası’nın aldığı ve geçtiğimiz günlerde oldukça tartışılan ‘Pazar Günü’ tatili uygulamasına son noktayı Trabzon İdari Mahkemesi koydu. Mahkeme heyeti Ali Atasoy ve Turgay Atasoy’un Ortahisar Belediyesi Encümeni tarafından alınan kararın iptaline yönelik istemi kabul etti. Böylece Pazar günü işyerini açmak isteyen berberler yine işyerlerini açabilecek. TESOB ve Berberler Odası’nın bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği ise merak ediliyor.
Trabzon Berberler Odasını aldığı ‘ Pazar Günü’ tatili uygulamasında son sözü Trabzon İdari Mahkemesi söyledi. Pazar günü işyerlerini açan berberler Pazar günü çalışma taleplerini birliğe giderek TESOB Başkanı Metin Kara’ya iletmiş ancak olumsuz yanıt almışlardı. TESOB’un bu konuda da nihai görüşünü TESOB’un resmi Avukatı Mehmet Şentürk kanuni dayanaklarıyla berberlere anlatmış, “ Berberler Esnafının yasal olarak haftada bir gün tatil yapması zorunludur. Mevzuat açık ve net olarak bunu ortaya koyuyor” dedi. Daha sonra Ortahisar Belediyesi Encümeni de bu doğrultuda bir karar alarak uygulamaya koymuştu. Ancak konuya karşı gelen bazı berberler konuyu mahkemeye taşıdı. Ali Atasoy ve Turgay Atasoy’un konuya ilişkin talebini inceleyen mahkeme heyeti Ortahisar Belediyesi Encümeni’nin bu doğrultuda aldığı kararı iptal etti.

Çoğunluk istedi diye olmaz

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: “ Olayda Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği’nin 22.10.2015 tarihli yazısı ve Trabzon Berberler ve Kuaförler odası Başkanlığının 08.10.2015 tarih ve 17 sayılı yazısıyla, berber esnafının çoğunluğunun Pazar günü kapalı olmasını istedikleri gerekçesiyle bu konuda bir karar alınmak üzere Ortahisar Belediye Başkanlığına başvuruda bulunulması üzerine dava konusu işlem teşhis edilmiş ise de ilgili mevzuatta aynı işi yapan esnaf çoğunluğunun kararına göre işlem tesis edileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığından, bu durumun tek başına berberlerin hafta sonu çalışma izninin sınırlandırılmasına gerekçe olmayacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca berberlerin 5362 sayılı kanunda tanımlanan anlamda esnaf olmaları nedeniyle 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında kanun kapsamında bulundukları ve tatili zorunlu kılan hükmünün esnaflar yönünden de uygulanamaz hale geldiği açık olup, erkek kuaförlerin hafta sonu çalışma özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde belediye Encümenince alınan kararda hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline dökümü yapılan 140.80 TL yargılama giderinin davalı iradeden alınarak davacılara verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacılara iadesine, kararın tebliğini izleyen 30 gün içinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere 28.06.2016 tarihinde karar verildi”


(Günebakış)