Karadeniz Bölgesi’nin en büyük geçim kaynağı olan fındık artık üreticinin geçim kaynağı olmaktan çıktı. Yanlış tarım politikalarıyla fındık fiyatının piyasada yaklaşık 7-8 liraya satılmasıyla üreticinin zarar ettiğini söyleyen CHP Trabzon İl Başkanvekili Celal Akaç, Trabzon Tarım İl Müdürlüğü’nün verisine göre fındığın maliyeti yaklaşık 12 lira olduğunu söyleyerek, “Şu anda fındık fiyatı piyasada 7-8 lira civarında satılıyor. Ağustos ayı itibarı ile piyasaya yeni fındık girişi ile bu oran müdahale edilmez ise 5 liraya kadar düşeceği muhtemeldir” dedi.

BİR İTALYAN ŞİRKET FİYATI BELİRLİYOR
Türk fındığının fiyatını ve alım koşullarını artık bir İtalyan firması belirlediğini belirten Celal Akaç, “Söz konusu firma bir dünya devidir ve tüm özel firmalar gibi karlılığı hatta aşırı karlılığı esas almaktadır. Fındık piyasasında daha önceki yıllarda kendi hesabına toptancı ve aracılık yapan spekülatörler bile şimdi bu firma adına ürün toplamaktadır. Kısacası üreticiyi düşünen yoktur. Peki bu durumda AKP hükümeti ne yapmaktadır? AKP, üretimi değil çiftçiyi değil, yabancı firmaları ve başka ülkelerin çiftçilerini destekleyen bir tarım politikasına ne yazık ki işlerlik kazandırmıştır“ diye konuştu. 

DEVLET FINDIK ALIMINA MÜDEHALE ETMELİ
Fındıktaki tek eli kırmak için Karadeniz’de bir çok ailenin geçim kaynağı olan ürünü için devletin müdahale etmesi gerektiğini vurgulayan Celal Akaç, “Türkiye tarımını tekrar canlandıracak ve yönetim anlayışının temelini kooperatifçilik yöntemi ile mümkün olur. Üretici, tüketici arasındaki aracıların kaldırılarak, üreticinin ürününün değerlendirilmesi tüketicinin de ekonomik koşullarına dayalı sağlıklı bir tüketim yapabileceği sistemin yeniden oluşturulması gerekmektedir. Fındık için kısa vadede Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devlet adına taban fiyatı uygulamasıyla fındık alımına girmesi, uzun vadede ise FİSKOBİRLİK kurumu yeniden yapılandırılmalı kuruma, devletin yeniden destek vermesiyle üretici korunmalıdır” dedi.

FINDIĞI YABANCI TEKELLERE TESLİM ETMEMELİYİZ
 Akaç, “FİSKOBİRLİK devlet tarafından desteklenmeli ve üretici fındık fiyatında söz sahibi yapılması gerekiyor üretici bu fiyatlarla ayakta durması zor. İtalyan şirkete karşı üretici birleştirilmeli ve örgütlenmelidir. Tekelleşme konusunda hem siyaset kurumunun, hem odaların daha dikkatli bir politika izlemeleri gerekiyor. FİSKOBİRLİK eski görkemli günlerine kavuşturulabilmeli. Fındık konusunda her şeyi yapmak zorundayız. İzlenen politika tütünü nasıl bitirdiyse, pamuğu nasıl bitirdiyse, fındığı da bitirmeye yönelik. Bölgemiz insanının çok duyarlı olması lazım. Fındığımız var, şimdi fındığı yabancı tekellere teslim ederek gerek üreticimizi, gerekse sanayicimizi aradan çıkaran bir fiyat politikasına işlerlik kazandırılıyor. Tütünü teslim ettik, fındığı da yabancı tekellere teslim etmememiz gerekiyor” diye konuştu.
Üreticiyi uyaran Celal Akaç, “Ne yazık ki serbest piyasada fındık ticareti ile uğraşan vatandaşlarımız da tek alıcı olan İtalyan Şirketi’nin fındık fiyatına yönelik olarak piyasada oluşturduğu durumun takipçisi konumuna düşmüştür. Çiftçimizin de bu durumu dikkate alarak ürününü piyasaya çıkarması gerekmektedir. “