61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantılarının ilk bileşimi bugün Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bakanlığında Belediye Meclisi Toplantı salonunda yapıldı.  Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, geçen ay yapılan faaliyetle ilgili meclisi bilgilendirirken sonrasında meclis üyelerinin soruları oldu. Gündem dışı söz alan Ali Sağır, Çimento fabrikasının sürecini sordu. 
Çimento fabrikası hadisesinin sorumlusu şehirde biziz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu işin yerel yönetim olarak sorumlusudur. Biz 2015 sonunda kendileriyle mutabakatımıza göre üretim stoklanmıştır. Taşınma için süre söz konusu mu evet.. Bu işin sahibi kuruluş TMSF… Orayı ihaleye çıkarıp satan ve o konuda ki sözleşmeyi imzalayan. Onunla birlikte çalışan fon grubu da var. 
Orada idari tasarruf, TMSF ve fon grubuna ait. Biz orada incelememizi yaptık. Tutanaklarımızı tuttuk. Kuruluşun oranın zamanında ihaleye girip TMSF ile anlaşmasını imzalayıp sözleşmesini gerçekleştiren kurumun yönetim kurulu başkanını çağırdık. Geldiler… “Hukukçunuzu da alabilirsiniz. Konuşalım” dedik. O incelemede gördüğümüz husus şu.. 

FABRİKANIN ANA ÜNİTELERİ ÇALIŞMASI DURDU
Alçı taşı var orada. O alçı taşından öğütme dediğimiz sistemde yüzde 3 - 5 katkı yapılır. Klinker çimento ön maddesidir. Öğütme dediğimiz yerden çıkıp toz çimentonun paketlendiği yer.
Kömür var. Bu kömür nedir dediğimizde “kömür malum limana geliyor. Bunu alıp çimento fabrikasında ki alana yığıyoruz. Girişi yapıldıktan sonra biz burada ki kömürü kamyonlarla beraber yılda 1,5 ton kapasiteli Gümüşhane ve Aşkale’de ki kömürü naklediyoruz” 
Biz çimento fabrikasının asli ünitelerinin çalıştığını görmedik. Ana fırınların çalıştığını tespit etmiş değiliz. Fakat orada da olan şu, alçı taşı ile klinkerin öğütülüp toz çimento haline getirilmesi tespit edildi. 
Bunun da durdurulması gerekiyor bizim anlayışımıza göre. “Ben bu söküm ihalesini yaptım ve sökmeye başladık… Fabrikanın asli unsurlarından sökmeye başladık. Bu öğütme denilen unsur ayrı bir hava kirliliğine sebep vermiyor” diye açıklamada bulundular. Bunun dışında bizim sorgu ve suale devam etmemizde ulaştığımız bilgiler şunlar: 
Bu süre zarfında Akoluk bölgesinde öğütme tesisini oluşturmaktalar. Girişimcinin söylediği şu… 

MAHKEMEYE GİDERİM SÖZÜ… 
"110 milyonluk bir yatırım yaptım. 100 kişi insan çalışacak. Onlar şimdi burada ki öğütmede çalışıyor. Kirlilik oluşturuyor diye ifade ediyorsanız filtreleri var. Asli unsuru değildir. Aynı öğütme ünitesi Türkiye’nin bir çok yerinde var. Öğütme ünitesi bir fabrika demek değildir” diyor… “Beni zorlarsanız bunu da durdurayım. Ama 5 ay sonra hizmete girecek olan Akoluk Bölgesinde  ki tesis hizmete girene kadar çalışmakta olanları durdurayım. Biz bu insanları 5-6 ay sonra tekrar çağırabiliriz ama aradan süre geçer. Fırınların stoplanması münasebetiyle siz beni burada da durduracak olursanız hukuki haklarımı sonuna kadar kullanırım” 
 Biz de bu sefer konunun muhatabı TMSF’ye yazıyoruz. Biz burada tazminat davası ile karşılaşacak durumumuz yok. Soralım, siz ne işle yapıyorsunuz” dedi.