Trabzon trafiğinin en yoğun yaşandığı Çömlekçi Kavşağı ile ilgili Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, kavşağın işlevini yitirdiğinin ve kısa vadede çözüm için kavşağın kapatılması gerektiğini ifade etti Trabzon’un gün geçtikçe kanayan yarası haline gelen trafik sorunu, vatandaşı isyan etme noktasına getirdi. Şehri ziyaret eden turist sayısının gün geçtikçe artması aynı zamanda yaz tatili dolayısıyla memleketine akın eden gurbetçiler, alternatifi olmayan mevcut yollarda trafiğin daha da artmasına neden oluyor.  

Şehir içi trafiğin hem doğu hem batı yönlü tıkandığı hatta trafik polisinin bile fayda etmediği nokta olan Çömlekçi Kavşağı ile ilgili Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, “Yaklaşık 5-6 yıldır Çömlekçi Kavşağının sorun olduğunu söylüyoruz. Karayollarının kendi standartları içinde sorun teşkil eden bir kavşaktır burası. Karayolları açısından kavşağın trafik lambaları, araç depolama yönünden standartlara uymuyor. Tünelin içinde ve dal-çık olan kısımda da viraj var. Trabzon için maddi hasarlı en yüksek kazanın olduğu yer burası” dedi.

KAVŞAK OLDUĞU İÇİN SORUN VAR
Yaylalı, kazalara dikkat çekerek, “Bu kazaların nedeni trafik lambalarının olduğu yerde araç depolama mesafesinin standartlara uymamasından kaynaklanıyor. Şimdi başka bir sorun daha eklendi, kavşak artık trafik yoğunluğunu kaldıramıyor. Bu kavşak hızla kapatılmalı, kavşak olduğu için orada sorun var. Kavşağı kapatalım hem maddi hasarlı kazaları önleyelim hem de şuan yaşadığımız trafik yükünü ortadan kaldıralım.

Kavşağı şimdi kapatınca şuan sorunu çözmüş oluruz. İleriye dönük bu da sorunu çözmeyecektir. Karayollarının gayri resmi olarak edindiğimiz bilgiye göre o bölgede bir proje çalışması var. Tüp tünel yapacak. Bu tünel çalışması da mutlaka Çömlekçi Kentsel Tasarımı ile entegre olmalıdır. Yoksa ileride hem Çömlekçi Kentsel Tasarımı için maliyeti yüksek  bir proje ortaya çıkacak hem de bugün yaşadığımız sorunları tamamını yeniden yaşamak zorunda kalacağız” diye konuştu.

TEK SORUN MİNİBÜSÇÜLERİN DURAK YERİ
Kavşağın kapatılması halinde sorun olacağını kaydedenlere de cevap veren Yaylalı, “Kavşağın kapatılması halinde hareketli alanların sorun yaşayacağı söyleniyor. Limanın büyük araç giriş, çıkışları o kavşaktan değil. Daha Rize tarafında Tanjant üst geçidinin olduğu yerde kalıyor. Limanın küçük araçları da İskele Caddesi zaten çift yönlü çalışıyor aynı şekilde Gazipaşa’dan kullanabilir. Tek sorun kavşağı kullanan çevre illerden ve ilçelerden gelen minibüsler. Bu minibüslerin bu alanda depolama yeri var. Zaten Çömlekçi Kentsel Tasarımında bunlara bir yer oluşturulacak.

Şimdiden onun alternatifini oluşturalım. Yok eğer beklenilecekse de orada da bir önerimiz var, Gazipaşa Caddesinin alt kısmında kalan İmperial geçidini çift yönlü olarak açalım, batıdan gelen araçların u dönüşünü üst geçit üzerinden sağlayalım” ifadelerine yer verdi. (Meryem Akgün - Sonnokta)