Trabzon’un Ortahisar ilçesi Esentepe Mahallesi’nde işler karışık. Burada yaşayan vatandaşlar Suriyeli mültecilerden, mülteciler ise kendileri üzerinden rant sağlayan ve kendilerini bizden alışveriş yapacaksınız diye tehdit eden bakkallardan şikayetçi.

Muhtar Mustafa Ayvaz ise hem Suriyeliler üzerinden rant sağlayan vatandaşlardan hem de mahallede sürekli sorun çıkaran mültecilerden dert yanıyor. Esentepe Mahalle Muhtarı Mustafa Ayvaz yaptığı açıklamada sıkıntının çok büyük olduğuna dikkat çekerek; “Sığınmacılar geldiğinden beri sorunlar bitmiyor. Vatandaşlar sürekli şikâyet ediyor. Onlara yapılan yardım yapılan eşyaları satıyorlar. Her gün vatandaşlar muhtarlığa şikâyette bulunuyor. Hiçbir şeye dikkat etmiyorlar. Onlarla sürekli toplantılar yapıyorum dikkat etmeleri konusunda uyarıyorum ama dinlemiyorlar. Evlerinde hiçbir şey yok ama sıfır arabaya sahipler. Ortalama bir eve günde 300 lira giriyor. Ayda milyarları kazanıyorlar” dedi.

Sadece Evlerini Kiraya Verenlerin Sıkıntısı Yok

Muhtar Ayvaz yaptığı açıklamada; “Bazı vatandaşlar evlerini başkalarına kiralayamadığı için atıl durumda ki evlerini yüksek fiyata bunlara kiralıyor. Bunlar hariç bütün vatandaşlar mültecilerden şikâyetçi. Evine bunları koyan vatandaşlarımız çok memnun. Çok kötü durumda ki evlerini banyosu yok tuvaleti yok bunları yüksek fiyata kiralıyorlar. Ben bir şey söyleyince muhtar neden uğraşıyorsun, sana ne diyorlar. Adam yolluyor 3 tane 4 tane çocuğunu piyasaya gidin dilenin gelin diyor. Anne ve baba evde oturuyor çocukları piyasaya sürüyorlar git dilen. Bir oda da 6 kişi kalıyor. Her gece kavga ediyorlar. Vatandaşlar sürekli şikayetçi.

Geliyorlar bunları buradan yolla diyorlar nasıl yollayım. Bizim sıkıntımız çok büyük. Sürekli olay çıkıyor. Sokakta yatıyorlar, ihtiyaçlarını sokakta gideriyorlar. Vatandaşlar da diyor ki bunlara yardım edene kadar gider kendi vatandaşımıza yardım ederiz. Onların sıkıntısı vatandaşın sıkıntısı kaldık orta yerde. Yetkililerden çözüm bekliyoruz. Her kavşağa her sabah bırakıp dönüyorlar. Bunlar tacirlik yapıyor başlarında da var bir kişi yönlendiriyor. Bir sülaleden 50 kişi var. Böyle bir ortam, böyle bir sıkıntı içindeyiz. Aileler çocuklarını parka götüremiyor. İhtiyaçlarını parkta görüyorlar. Mülteciler diyor ki Trabzon cennet gibi. İstedikleri gibi yaşıyorlar. Ben peşlerine muhtarlığı bıraktım çöp topluyorum. Artık belediye çalışanlarımız bile bunlara yetişemiyor” ifadelerini kullandı.

Mahalleli İstemiyor, Mülteciler Yaşam Şartları Kötü Diyor

Mahalle sakinleri Suriyeli Mülteciler ile ilgili; “Suriyelilere yardım etmek istemiyorum. Yaptığımız yardımları satıyorlar. Mahallede huzur kalmadı” dediler. Mülteciler ise; “Burada bakkal kendilerinden alışveriş yapmamız için bizi tehdit ediyorlar. Kirada yaşıyoruz evler çok kötü. Yaşam şartlarımız çok zor. Zaten zor geçiniyoruz” diye konuştular.

(taka)