61SAAT HABER SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği üyeleri yaklaşık 50 kişi tepki olarak hazırladıkları siyah çelenki Trabzon’un Arsin ilçesinde bulunan fındık alım firması önüne bıraktı.

Siyah çelenkli tepkiyle ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu, ‘Herkes şunu bilsin, fındığı üreten olmadan fındıktan bahsedilemez’ dedi.

KARADENİZ’DE 400 BİN AİLE FINDIKTAN GEÇİNİYOR

Oda olarak amaçlarının çiftçinin zarar etmesini önlemek olduğunu söyleyen Kozoğlu, “Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği, çiftçinin temcilcisi Anaysal meslek örgütüdür. Tek hedefi çiftçiyi korumaktır. Karadeniz’deki amacı da fındık fiyatlarını düşürmeye yönelik haksız tavır, açıklama ve spekülatif girişimleri açığa çıkarmak, çiftçinin zarar etmesini önlemektir.  Karadeniz’de 400 bin ailenin fındık tarımıyla uğraştığı fındığın ülkeye 2.8 milyar dolar döviz kazandırdığı herkesin malumudur”

BU OYUNA TÜM KARADENİZ KARŞI KOYACAKTIR

Üreticinin fındık üretmediği takdirde esnaf ve tüccarların batacağını ifade eden Kozoğlu,“Bugün ülkemizde 2.8 milyar dolar döviz kazandıran kaş ürün vardır? Bunu iyi görmek gerekir. Toplam gıda ve tarım ihracatının altıda birini fındığın sapladığını kimse unutmasın. Herles şunu iyi bilsin, fındığı üreten çiifti olmadan fındıktan bahsedilemez. Üretici, fındık üretemezse olmayan fındığın ticareti de ihrcatı da olmaz. Ne esnaf ne ticcar ne de ihracatçı kalır. Bu oyuna tüm Karadeniz karşı koyacaktır. Birlikte hareket edilmezse ne çifti ne esnaf ne de tüccar kalır. Olan sadece çiftçiye olmaz, esnafa da tüccar da batar.

FINDIK REKOLTE FİYATLARINA OYUNLAR OYNANIYOR

Fındık rekolte fiyatlarında oyunların oynandığını iddia eden Kozoğlu, “Fındıkta oynanan oyun ortadadır. Daha işin başında rekolta oyunlarıyla fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler, karşılarında her zaman çiftçinin temsilcisi Ziraat Odalarını bulacaktır. Bu oyunu birlik içinde bozacağız. Bu oyunu bozarken devletin de arkamızda  olduğunu bilmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

BAKAN SÖZÜNÜ YERİNE GETİRSİN

Konuyla ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten söz aldıklarını söyleyen Kozoğlu, “Nitekim, TZOB yönetim kurulu olarak ziyaret ettiğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik de fındık fiyatlarının düşmesi halinde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin muhakkak surette, uygun bir fiyatla, 50 bin tonun üzerinde fındık alarak piyasaya gireceği sözünü verdi. Karadeniz’de fındıktan geçimini sağlayan milyonlarca üretcisi ailesi, bakan Çelik ve hükümetimizden bunu beklemetedir. Bakanımız Çelik, TMO’nun 50 bin ton fındık alacağı sözünü yerine getirmelidir” dedi.

Fındık fiyatlarının birkaç şirkete insafına terk edilmemesi gerektiğini savunan Kozoğlu, “Fındıkta serbest piyasa şartları yoktur. Alıcısı az, satıcısı yüzbinlerce olan bir yapı tekelleşmeye gidişi vardır. Ülke için bu kadar önemli bir ürün sayıları 400 bine ulaşan fındık üretcisi aile üyeleriyle milyonlarca üreticimiz sahipsiz bırakılamaz kadeleri, birkaç şirketin insafına terk edilemez” şeklinde konuştu.

YABANCI ŞİRKETLER PİYASAYI ELE GEÇİRMEK İSTİYOR

Yabancı şirketlerin fındık piyasasını ele geçirmek istediğini kaydeden Kozoğlu, “Yabancı şirketlerin amacı belldiri. Piyasayı ele geçirmek, tekel olmak daha sonra da fiyatı istediği gibi belirlemek. Emanete bırakılan fındığı piyasa sürdüren, emanete hıyanet eden bu şirketlerin güvenilir olmadığı açıktır. Bunların tekel olmasına izinn vermeyecek, tekel ulup fiyatı istedikleri gibi belirlemelerine izin vermeyeceğiz” dedi.