61SAAT HABER SERVİSİ- Hasan Tuncel-Tayfun Çöpçü

NEDEN 2 MAHALLEDE YAPILIYOR

Konuyla ilgili olarak Bikka Cafe’de (Kalkınma Mahallesi Farabi Caddesi üzeri) Medya tanıtım törenine gelen ünlülerin (Feridun Düzağaç, İmera, Cem Öğretir, Atiye) katılımıyla basın açıklaması yapan esnafların adına konuşan Taner Tacettin, "Bir senedir esnaf olarak şikayetlerimiz var ve buna dayanarak açıklama yapmak istedik. Vatandaşlardan gelen yorumlarda büyük tepki aldık. Sigarayı biz satmıyoruz vatandaşın bizi yanlış anlaşmasının önüne geçmek istiyoruz. Açıklamalarımızdan sonra denetimler sıklaştı. Esnaf arkadaşlarımız elemanlarını çıkardılar. Biz dedik ki, yapamıyorsak dükkanları satalım. Yorum yapanlar buyursun gelsin. Biz ne hükümete ne devlete karşı değil. Biz yapılan kanunun eşit uygulanmadığını söylüyoruz. Bu denetimler neden 2 mahallede yapılıyor?" ifadelerini kullandı.

İŞTE O AÇIKLAMALAR



SIKINTIYI EN ÇOK BİZ YAŞIYORUZ

Sabah öğle akşam arkadaşlarla şikayet konusunda görüştüklerini ifade eden Tacettin, "Kendi mekanımızı şikayet ediyoruz. Düşen bir şikayet yok. Kalkınma ve konuklar ile ilgili bir sorun varsa büyüklerimiz ile bunu görüşelim. Trabzon Karadeniz'in başkenti. Trabzon esnafı haftada bir kere basın açıklaması yapıyor. Kanun dedi tente yapıldığında içilebilir, yaptırdık büyük yatırım gerçekleştirdik. Bir sonraki kanunda da aynı detayları uyguladık. Hadi bunu da yaptık. Trabzon'da sadece burada neden uygulanıyor. Niye diğer iller ayaklanmıyor. Bu sıkıntıyı en çok biz yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

EVİMİZE EKMEK GÖTÜRÜYORUZ

Tacettin, "Kanun desin ki sigara içilmeye ek sayılmayacak buna razıyız. Ya hiç olmasın ya da yapılan değişikliklerle esnafın mağduriyeti göz önüne alınsın. Tütün verilmediği zaman karşı işletme verdiği zaman bakın neler oluyor? İşi bakın kim ranta çeviriyor? Biz devletimize hükümetimize karşı değiliz. Tombalacı muamelesi görüyoruz. Evimize ekmek götüren 245 personel çalıştırıyoruz. İstihdam sağlayan işletmeler zor durumda. Esnaf odası ile görüştük. Birebir derdimizi anlattık. Kanunla sorunumuz yok sadece bize uygulanması ile ilgili sorunumuz. Bize basamak olmasını istedik. Dönüş olmadı. Vali, il başkanları ile daha görüşemedik.Ciddi anlamda sorun yaşıyoruz. Türkiye'nin her yerinde yapılsın bir şey demiyoruz. Trabzon'da devlete karşı bir ayaklanma olmaz. Siyasi bağlantımız yok. Esnaf olarak devletimizden yardım istiyoruz. Bizim oda başkanlarımız yorum yapmıyorsa neden oda başkanı oldular? Niye para veriyoruz. Hakkımızı korumak zorundalar. İşletmedeki personeller vatandaşla sorun yaşıyor. Kapatma cezası versinler. Her yerde uygulansın, haksız rekabetin önüne geçilsin. Her yer bu kanuna uysun. 5 kere denetmenler bize gelirken diğer ilçelere de gidilsin. Halk sağlık müdürü ne iş yapıyor merak ediyoruz. 81 vilayette gelen gençlere Trabzon'da olduklarını hissettiriyoruz. Bizim sorunumuz kanun değil kanunun uygulanması. Kimse siyaset sokarak kendine pay çıkarmasın" diye konuştu.