Trabzon’da FETÖ / PDY soruşturması kapsamında çıkarılan KHK ile kamuda ki görevinden çıkarılan öğretmenin Trabzon İdare Mahkemesine açtığı dava reddedildi.
 
OHAL kapsamında 1 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan 672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir öğretmen Trabzon İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Somut olarak ne ile suçlandığının kendisine bildirilmediğini, savunmasının alınmadığını belirten öğretmen “İşlem nedeniyle kendisi ve ailesi için telafisi imkânsız zararların söz konusu olduğunu” belirtti. Öğretmen, kararın iptali ile yoksun kaldığı parasal hakların tahsiline karar verilmesini istedi. Trabzon İdare Mahkemesi’nin kararında, idari davaya konu olabilecek bir idari işlem bulunmadığından, ihraçların KHK ile yapıldığından, idari mahkemelerin KHK’ları hukuki denetimlerini yapma yetkisi bulunmadığından incelenmeksizin reddetti.

Mahkemenin karar metninde o bölüm şu şekilde oldu: “ KHK“öğretmen olarak kamu görevi ifa eden davacı, 01/09/2016 tarihli ve 29818
(Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde
Kararname'nin "Kamu Personellerine İlişkin Tedbirler" başlıklı 2.maddesinin 1.fıkrası uyarınca kamu görevinden hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu nedenle, anılan KHK ile kamu görevinden çıkarılan davacı hakkında, davalı idarece tesis edilmiş idari davaya konuolabilecek bir işlemin varlığından söz edilmesine olanak bulunmamaktadır.

Bu durumda, 672 sayılı KHK hükmü uyarınca kamu görevinden çıkarılan davacı hakkında KHK dışında başka bir idari işlem de olmadığından ve mahkememizin KHK'nınhukuki denetimini yapma yetkisi bulunmadığından, açılan bu davanın mahkememizce incelenme olanağı bulunmamaktadır”